Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Do babyboxů můžete odložit i puberťáka!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Kateřina Kycltová, Kjaj - 
26. října 2010
13:32

Za 12 hodin dvě děti v babyboxech! Pár dní staré holčičky, které dostaly jméno Adélka a Janička, byly odloženy v neděli večer v Jindřichově Hradci a v pondělí brzy ráno v Praze. Matky se tak zbavují nechtěných dětí těsně po porodu. Je to rozhodně lepší, než je pohodit na smetiště, ale... Je to zcela beztrestné, a tak se nabízí otázka: Co se stane člověku, který v době krize a sílících sociálních problémů odloží do schránky i odrostlejší děti? Nic!

Kromě anonymity babyboxy totiž razí i heslo: Věk nehraje roli! Neexistuje totiž žádná věková hranice, která by určovala, jak maximálně může být dítě odložené do babyboxu staré. Je tedy možné odložit do babyboxu třeba tříleté nebo pětileté zlobivé dítě beztrestně?

662166:gallery:true:true„Pokud není dítě nějak poraněné, nebo nemá známky týrání, tak po jeho rodičích nepátráme,“ uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Jak se ale zachovají sociální pracovníci ve chvíli, kdy bude dítě staré natolik, že jim prozradí identitu jak svou, tak svých rodičů? „V tomto případě pracovníci OSPODu (Orgán sociálně právní ochrany dětí) sami vyhledají rodinu a budou ji o nálezu dítěte informovat,“ popsal postup Hess s tím, že OSPOD kontaktuje rodinu pouze z vlastní iniciativy.

662167:gallery:true:trueOdložit puberťáka jde, ale neděje se tak

Žádný zákon mu to neukládá. Beztrestné je dokonce i to, když velké dítě, které se logicky do schránky babyboxu už nevejde, postavíte vedle něj, zazvoníte a zmizíte. „Pokud zazvoníte nebo nějak jinak vyrozumíte pracovníky dané nemocnice, beztrestnost a anonymita zůstává zaručena,“ vysvětlil Hess.

Jinak by tomu bylo, kdybyste nezazvonili. „To už by šlo o ohrožení zdraví dítěte,“ upřesnil Hess a dodal: „Nebojíme se zneužívání babyboxů pro odkládání větších dětí. Zatím se nám nestalo ani to, že by dítě stálo vedle babyboxu.“ Nejstarším dítětem, které se u nás ve schránce našlo, je chlapeček Richard Lví srdce, jak ho sám Ludvík Hess pojmenoval. V době nalezení mu bylo sedm měsíců.

662168:gallery:true:trueJak funguje Babybox?

Babybox je schránka s dvířky, vnitřní prostor je vytápěn. Po uzavření dvířek se automaticky aktivují vizuální a akustické senzory, které přivolají odborný personál. V případě, že je babybox umístěn v nemocnici, přichází dítě vyzvednout lékař. Jeli umístěn jinde, třeba na radnici, záchrannou službu ihned přivolá nepřetržitý dozor proškolený v první pomoci. Osoba, která dítě odložila, má dostatek času, aby nepozorovaně odešla.

Jde to i jinak

Babybox není jediná možnost, jak se dítěte beztrestně "zbavit". Fond ohrožených dětí od roku 2002 provozuje takzvanou linku pro anonymní převzetí novorozence. Její číslo je: 776 833 333. „Maminka nám zavolá, my k ní přijedeme a dítě si vezmeme,“ uvedla předsedkyně Fondu Marie Vodičková. Ani v tomto případě však není daná věková hranice. „Dítě si samozřejmě vezmeme, i kdyby nebylo právě narozené,“ dodala.

loupacek123 ( 27. října 2010 09:14 )

Hele ty chytrolíne co tu umíš akorát nadávat, děti se BOHUŽEL odkládaly v každý době. A je lepší, když to dítě dají k adopci, než aby bylo zabito.

loupacek123 ( 27. října 2010 09:11 )

Už vidím, jak se nezbedný puberťák při téhle hrozbě okamžitě srovná a bude z něj poslušné dítě

pexeso36 ( 26. října 2010 16:39 )

jjjjjjjjjj ( 26. října 2010 16:32 )

inteligence promluvila..samozřejmě by bylo lepší ty děti hned zabít a hodit do křoví,že..než jim dát možnost vyrůstat u lidí, kteří si je vezmou a budou milovat. Škoda, že jsi nebyla nechtěné dítě ty, před x lety babyboxy nebyly..a mohlo být vyřešeno.

iribr ( 26. října 2010 16:25 )

a dalsi prispevek kravy Pejsankove. Ta/ten by svoje dite hodil do popelnice.

Zobrazit celou diskusi