Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vnučka Muchy: Epopej v chátrajícím zámku nemá co dělat

Podle vnučky Alfonse Muchy Jarmily Plockové nemá Epopej v chátrajícím zámku co dělat.
Podle vnučky Alfonse Muchy Jarmily Plockové nemá Epopej v chátrajícím zámku co dělat.  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: ČTK, šim - 
13. října 2010
10:59

Spor o Slovanskou epopej pokračuje. Chce ji Praha, chce ji Moravský Krumlov. Kde by měl soubor velkoprostorových pláten s výjevy ze slovanských a českých dějin, o tom nemá jasno ani samotná Muchova rodina. Malířova vnučka prohlásila, že nevidí důvod, proč by epopej měla v zámku zůstat.

Vnučka malíře Alfonse Muchy, výtvarnice Jarmila Mucha Plocková, je nemanželskou dcerou spisovatele Jiřího Muchy, syna slavného Alfonse. Zatímco John Mucha, vnuk malíře, trvá na tom, aby Slovanská epopej zůstala v Moravském Krumlově, a tvrdí, že Praha nemá na obrazy nárok, Plocková tuto myšlenku nesdílí. Naopak přesun do Prahy podporuje.

„Praha má připravenu velkou dvoranu Veletržního paláce pro plátna, moravskokrumlovský zámek je v dezolátním stavu a Incheba ho nabízí k prodeji. Nevidím důvod, proč by tam epopej za tak dramatických podmínek měla zůstat,“ řekla středečnímu vydání deníku Právo.

„Já se z aktivit Johna zcela vyjímám, jsem zásadně proti tomu, co se děje. Myslím, že primární zájem je domoci se epopeje do vlastních rukou, a pak s ní nakládat podle vlastního uvážení, postavit si pro ni vlastní objekt,“ řekla k záměrům Muchovy rodiny Plocková.

Autorská práva na Muchova díla jsou volná

Úřad v Moravském Krumlově už dvakrát zakázal manipulaci s epopejí. Své rozhodnutí zdůvodňuje tím, že reaguje na žádost vnuka Alfonse Muchy Johna.

Historička umění Jana Orlíková, která se dílem Alfonse Muchy zabývá od 70. let minulého století, se domnívá, že na epopej nemají právo ani Muchovi potomci. Vnuci malíře John Mucha a Jarmila Mucha Plocková se podle ní  mohli k záležitosti vyjadřovat pouze jako majitelé autorských práv. Protože ale loni uplynulo 70 let od smrti malíře, jsou podle současného autorského zákona autorská práva k Muchovým dílům volná.

Historička: Krumlov pro epopej nic neudělal

Orlíková se domnívá, že se role Moravského Krumlova v "záchraně" epopeje po druhé světové válce mnohdy zveličuje. "Krumlov pro epopej neudělal vůbec nic, jen ji v polozříceném zámku poskytl azyl. Ještě když mu zámek patřil, nebyl schopen jej opravit," uvedla kunsthistorička. Zámek původně patřil městu. To jej po roce 1989 prodalo společnosti, která ale zkrachovala. Zámek se stal bankovní zástavou. Od bank jej pak koupil současný vlastník, společnost Incheba. Ta se chce chátrajícího objektu nyní zbavit.

Kunsthistorička věří, že se epopej nakonec podaří do Prahy přestěhovat. Podle ní by mohla být pražská výstava "kasaštyk" a výdělek by mohl Praze pomoci s financováním stavby nového pavilonu. Ten by podle Orlíkové měl stát na pražském Vítkově.

jackpot ( 6. února 2019 23:04 )

Plodkova zadne dedictvi nakonec ani nedostala. Jen mizerne odskodneni od statu a moznost pouzivat znamku Mucha. Vsechno ji vzala Garaldina se svym synem Johnem(nevlastni syn Jiriho Muchy). Oba jsou cizinci. Alfons Mucha se v hrobe obraci..

jackpot ( 6. února 2019 22:53 )

Proc porad pisete, ze John Mucha je vnuk Alfonse Muchy? Vzdyt to neni pravda!!! Neni jeho pokrevni potomek. Jiri Mucha byl nevlastnim otcem Johna Muchy. Plodkova je skutecny potomek Alfonse Muchy.

susanah ( 14. října 2010 09:30 )

a jeho odkaz epopeje Praze. Tudíž patří do Prahy a tahanice okolo jsou pouze politická záležitost.

nikto nevie ( 13. října 2010 23:20 )

.....ale jistěže mám pravdu, páč cituji z medií veřejně dostupné informace. Ale Vy pro svá tvrzení nemáte jeden relevantní argument .....jistě že je věc bezpečnosti, zákonů a práva, aby byla podána žaloba na zloděje z MK a doufám, že si půjdou za pokus o krádež velkého rozsahu také sednout. .....vy jste Slovák, že chcete prodávat Bratislavský hrad Maďarsku, nebo jste z MK a když vám ta krádež epopeje hlavnímu městu nevyšla, tak půjdete krást do ciziny? Ale bacha krumlováku Slováci jsou horké hlavy a mohli by Vás domu do MK poslat zpátky po kouskách a nevyplaceně

nikto nevie ( 13. října 2010 21:44 )

To jsem ráda, že hlavnímu městu vlastnictví epopeje prřiznáváte. A jako kadžý vlastník, tak i hlavní město si může, stejně jako majitel zámku,nakládat se svým vlastnictvím dle své libosti a nikdo mu do toho nemá co kecat. Takže: 1. Slováci si můžou prodat v Lodýně Krumlovský zámek třeba komunistické číně a radním je do toho prd. 2.Galerie hl. města si může své vlastnictví vystavovat v Japonsku, Americe.... a radním z MK je do toho zase prd. 3. Vnuk Muchy celé dědictví převedl na lichnštejnskou firmu, která vlastní muzeum Muchy v Panské, takže vlastně připravil Českou Republiku o kulturní dědictví po velkém Českém vlastenci Alfonsu Muchovi. 4. Vnučka Muchy Ing.arch Jarmila Mucha Plocková se musela s nevlatním bratrem Johnem a jeho matkou soudit 16 let než jí vydali zbytek dědictví, které ještě nestačili převést do Lichnštejska. Mucha musí rotovat v hrobě když jeho vnuk ukradl jeho majetek Českému národu jehož by A. Mucha hrdým vlastencem.

Zobrazit celou diskusi