Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Důchodci: Ať se mladí bez práce snaží a nekňourají!

Podle některých důchodců se mladí nezaměstnaní málo snaží a příliš čekají, že jim pomůže někdo jiný.
Podle některých důchodců se mladí nezaměstnaní málo snaží a příliš čekají, že jim pomůže někdo jiný.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: rvs, mivrk - 
6. října 2010
07:22

Spor mezi mladými bez práce a pracujícími důchodci pokračuje. Nesou skutečně aktivní senioři vinu na nezaměstnanosti mladých? Zabírají jim místa a snižují platy, které zaměstnavatelé nabízejí? Nebo je důvod úplně jinde a mladí se prostě jen málo snaží a místo aktivního shánění práce příliš spoléhají na pomoc zvenčí? Diskutující na Blesk.cz si o tom myslí své.

Podle názoru části čtenářů dělají mladí nezaměstnaní pro změnu své situace příliš málo. Mohou odejít pracovat do zahraničí nebo do jiného města, změnit obor, vzdělávat se. Místo toho prý ale mnoho z nich jen sedí a kňourá...

Ashari: Mladí by se měli stěhovat za prací

Mé dítě se stalo po těžké nemoci invalidním. Přesto jsem nikdy nekňučela. Nevzali nás v jedné práci, utíkáme klepat na další dveře. I se třemi dětmi jsem se za prací stěhovala a dnešní mladí nemůžou? Syn také asi 14 dní hledal práci, našla se až v Plzni. Sestřenice šla dělat Au Pair a minulý týden si brala v Řecku Angličana s titulem a dělá. Kamarádky dcera šla taky dělat Au Pair, po 5 letech se vrátila a dělala tiskovou mluvčí Mironetu a pak manažerku v Ikee.

Mladí vidí obrovské množství zábavy a proto ani 100 000 měsíčně je nepřinutí základat závazky a stopky na věčný život svobodných. Mladí jsou tak do světa ne? Mně být znova 20, beru batoh a jedu a klidně po celém světě. Až se vrátím, budu mít minimálně luxusní jazykovou výbavu a práci najdu snadno. Když není dostatek příležitostí u nás, jedu tam, kde ta příležitost je ne? Nechte důchodce na pokoji, na rozdíl od vás oni mají před sebou už jen kousíček.

Winki: Jsem rád, že jdu do penze

Já odcházím do důchodu o tři roky předčasně. Přesně ke dni, kdy mám na tento předčasný důchod nárok. Celý život jsem pracoval jako obkladač. Znám dost kamarádů, kteří odešli do tohoto předčasného důchodu a normálního by se ani nedožili. A věřte mi, že mladým lidem nebudu brát práci.

Mimochodem bych ale rád věděl, kolik mladých lidí chce pracovat rukama a za 15.000 tisíc. Dnes by mladí chtěli nástupní plat minimálně 20.000 a sedět v kanceláři s nohama na stole. A je jasné, že pokud podnikatel pozná, že něco umíte a jste lepší než důchodce, určitě vás rád zaměstná. Tak nebrečte a naučte se nějaké řemeslo a roupy vás přejdou.

Krakonoš500: V důchodu jsem vyrazil pracovat do zahraničí

Já, coby důchodce, nebudu dělat za směšnou mzdu v Kocourkově a vyrazil jsem do světa. Podotýkám, že jsem ženatý a nebojím se změny. Za stejnou práci si tady vydělám tak 6x víc. Je potřeba znát řeč a mít elán. Jestli je člověku 20 nebo 60, je úplně jedno.

Co čtenář, to názor. Podle některých diskutujících by mnoho mladých rádo pracovalo i za nízký plat. Obzvlášť v některých regionech ale nemají žádnou šanci ji sehnat...

Bazaro: Hodně lidí najde práci až v důchodu

Znám spoustu mladých a kvalifikovaných lidí, co by rádi pracovali i za 10 000, nejsou to samozřejmě všichni, nefachčenka jsou rozptýlena ve všech věkových kategoriích. Místa nejsou, to je fakt. A znám i spoustu lidí po padesátce, kteří se nechytají, nikdo je nechce... Řada z nich najde uplatnění až po nástupu do penze.

Žirafa: Brát plat i důchod je nemorální

Připadá mi nemorální, aby někdo se slušným důchodem seděl ještě i na slušně placeném místě a mladší se stejným vzděláním byl na pracáku nebo dělal za osmičku v Kauflandu.

LÍBÍ SE VÁM TENTO ČLÁNEK? HLASUJTE PRO NĚJ ZDE!

michalcka ( 10. října 2010 16:11 )

Myslím si,že tyhle články akorát vyvolávají nenávist mezi námi mladými a důchodci. pokud jde o to jestli důchodci zbytečně zabírají místa mladým,to se také jen tak lehce nedá odsouhlasit. Vždyt když se propouští tak většinou letí ten starý i když je těsně před důchodem,ale to nám mladým nevadí. Jedna moje babička do práce i v důchodu chodit musí,má totiž manžela který odmítl mít společnou kasu a i tu podělanou pračku kterou ji koupil mu musí splácet. A my mladí bysme si taky měli uvědomit že tahle doba neni lehká (i když osobně si myslím že doba krize je celkem pryč,ale míst je prostě málo),vše je o penězích,ale místo aby jsme byli rádi za každé méně či více placené místo,vybíráme si tak dlouho až najednou zjistíme,že je vše plné. A šáhněte si do svědomí. Důchodci většinou dělají práci která nám mladým smrdí (napčř. babička uklízí na zavolání doktorům, a děda i ve svých 69 letech jezdí každý den od rána do 5 hodin odpoledne na stavbu a maká jak divej).nechci se starších občanů v žádném případě zastávat,mám své výhrady (například jsem alergická na jejich věčné stěžování jak jsou chudí,přitom všichni víme že nejsou,ale to je fuk. Jsem alergická na to že jim důchod zvednou,ale nám kteří budujeme rodinu nic nepřidají,ba naopak vezmou) Ale stejně jako my nezvládáme vyžít z našich příjmů tak i někteří důchodci prostě musí makat. At uz proto ze je zdimou deti nebo proto ze makat chteji. Na jednu stranu zakazat nekomu pracovat je prece hloupost. A tyhle diskuze jsou taky hloupost.

rovnou ( 10. října 2010 08:56 )

Už nikdo nedá dohromady, aby tady byl normální, se vším všudy fungující stát. Cinkali klíčema, teď nadávají. Je to tu jak v hospodě po fotbale nebo hokeji.. Každý kritizuje, nadává, ale pak jde domů a koulí si svojí hovniválskou kuličku.

sigmae13 ( 9. října 2010 12:02 )

volili jste pravici...uchvátil vás spot s Mádlem ( přesvědč bábu ..) a tak to máte... tohle jsou důsledky vaší volby, máte co jste chtěli...nést důsledky za vaše rozhodntí patří k dospělosti...

smuper ( 9. října 2010 07:58 )

Teprve až bude dostatek práce, můžete se bavit kdo pracovat chce a kdo ne, kdo komu zabírá místo, kdo má jakou šanci, můžete brát státní podpory těm, kteří pracovat nechtějí, ušetříte za úředníky úřadů práce, správy sociálního zabezpečení, teprve až platy z JEDNOHO zaměstnání (či důchodu) umožní lidem život alespoň na hranici chudoby, můžete se rozčilovat, že má někdo zaměstnání víc - což vůbec neplatí jen pro důchodce, ale i pro lidi v produktivním věku, kteří mnohdy po svém hlavním zaměstnání chodí ještě do dalšího - což i v platově výrazně nadprůměrné Praze není vůbec řídký jev, dokonce i u lidí, kteří mají platy podstatně vyšší než je většina ostatních zaměstnaných zvyklá. Takže jak už tu bylo řečeno - jen se nechte rozeštvávat - mezigeneračně, mezi profesemi, mezi regiony, mezi etniky, mezi pohlavími, mezi sociálními skupinami (společenské třídy jsou v naší demokratické společnosti zapovězeny!). Takže vzhůru do diskuse, k nenávisti, netoleranci, nacionalismu, fašismu, k diktatuře!!! (protože oni si ti správní, osvícení, ušlechtilí a zodpovědnější lidé v tomhle státě ten pořádek udělají - a soukromé bezpečnostní agentury budou mít ráj. Tak diskutujme, diskutujme....tam nahoře se někdo už dobře baví a CHYSTÁ !!!

bazaro ( 8. října 2010 20:50 )

Pardon....snůška nesmyslů - pramenící z neznalosti nebo snad jen z nedostatku zkušeností....Každý nezaměstnaný zaznamená drtiý propad říjmů a je individuální, zda mu k životnímu statusu pomáhá to, že má spoustu dětí, či pečuje o tzv.osobu blízkou s příspěvkem státu....Zkuste i být nezaměstnaná....mít závazky a nemít štěstí a nesehnat práci - překvapení....ono to někdy opravdu nejde.....a je zcestná ideologie, když někdo tvrdí, že je to parazitování...Samozřejmě - i to se najde....ale jsou i tací co mají velké problémy a nemají to tak snadné, jak Vy to vidíte (věk nehraje roli....

Zobrazit celou diskusi