Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pražský tunel Blanka: Atrakce za 22 miliard

Autor: ših, hto - 
28. září 2010
20:50

Tunelový komplex Blanka, který má od roku 2012 pomoct metropoli od katastrofální dopravní situace, se v úterý poprvé ukázal veřejnosti. Den otevřených dveří největšího městského tunelu ve střední Evropě za 22 miliard korun si nenechalo ujít 16,5 tisíce návštěvníků.

Metrostav, který tunel staví, připravil pro zájemce tři prohlídkové trasy. Tu nejkratší mohly projít i maminky s kočárky, ta nejdelší vedla z Letné až do Troji.

K vidění byly například stroje, které jsou k výstavbě používány, vyznačena byla také místa, kde se tunel pod Stromovkou propadl. Pražský tunelový komplex Blanka coby součást městského okruhu má být průjezdný v roce 2012. Praha do stavby 5,5 km dlouhé soustavy tunelů investovala 22 miliard korun.

Samotnou výstavbu provází již od začátku několik skandálů. Dvakrát se tunel při ražbě propadl ve Stromovce, letos potřetí u budovy ministerstva kultury. Problémy měl Metrostav také se stavebním povolením, proti Blance jsou obyvatelé Letné, kterým otřesy z ražby poničily domy.

Stavbu toleruje i UNESCO

O výstavbu Blanky a dopady tunelu na historické jádro Prahy se už zajímala i speciální komise UNESCO. Pozorovatelé Prahu navštívili letos v lednu, aby mimo jiné zjistili i to, jaký dopad bude mít stavba například na opevnění na Hradčanech. Podle informací Blesku vše nasvědčuje tomu, že UNESCO Prahu ze seznamu světového dědictví nevyškrtne.

sakra ( 29. září 2010 08:48 )

Když my Češi chceme, tak dělat umíme. Chtělo by to ještě, aby někdo uměl řídit tento stát. Ten póvl co nás již 20 let řídí je ve světě nepřehlédnutelný a škodí národu .

jarda304 ( 28. září 2010 21:38 )

ta stavba je nádherná a potřebná. Dnešek byl skvěle organizován a lidé mohli mluvit přímo s dělníky, kteří tam stavějí.! Už aby byla Blanka dokončena. Dík všem kdo se o to, že se Blanka stále staví a Praha má na ni peníze, přičinili. A s tou antipropagandou jděte do háje. Jsem zvědav, co by postavili ti kritici, kdyby se náhodou dostali k moci. Ted mají příležitost rychle dostavět okruh mezi D1 a Běchovicemi, aby nebyly problémy na Spořilově.

Zobrazit celou diskusi