Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V ulicích Prahy demonstrovalo 40 000 lidí!

Autor: gib, ČTK, šim - 
21. září 2010
15:02

Proti snižování platů státních zaměstnanců v úterý vyrazilo do ulic Prahy až 40 000 nespokojených pracovníků. Pochod začal před budovou ministerstva vnitra, do které se několika demonstrantům silou podařilo proniknout. Končil na Palchově náměstí. Kvůli akci zkolabovala doprava v Praze.

Protestující byli důkladně připraveni. Před ministerstvo byla položena rakev a věnce s nápisy "Policie ČR skonala po těžké nemoci".

Mezi demonstranty byli i celníci, zástupci vězeňské služby nebo České daňové správy, odbory státních zaměstnanců i civilních zaměstnanců armády či justiční pracovníci. Hasiči třímali balónky s logem svého odborového svazu.

Hasiči  s transparentem "petře, Mirku, Radku, odmítáme politiku našich holých zadků" Hasiči s transparentem "petře, Mirku, Radku, odmítáme politiku našich holých zadků" | ČTK

Podle policejních odhadů čítala hlavní skupina demonstrantů, která se sešla v Letenských sadech, už dopoledne 16 000 až 20 000 lidí. Počet demonstrujících však stále rostl. Na náměstí Jana Palacha bylo podle odhadu pořadatelů krátce po zahájení demonstrace až 40 000 lidí, část z nich se na něj ani nevešla a musela zůstat na přilehlém Mánesově mostě. Doprava před filozofickou fakultou stojí.

Řada z účastníků přišla s transparenty, na kterých stálo například "Méně peněz, více zločinů", "Snižte platy sobě", "My vás chráníme, vy nás likvidujete, vaši hasiči" nebo "I justice žádá spravedlnost". Autoři některých nápisů si vzali na mušku konkrétní politiky - například sloganem "Vyždímat - až na kousek, chce nám prachy Kalousek" či vzkazem ministru vnitra Radku Johnovi (VV) "Teď, když vnitro řídí Radek, budeme mít holý zadek".

Tudy budou tisíce lidí pochodovat Tudy budou tisíce lidí pochodovat | Infografika Blesk

Podporují je i policisté ve službě

S protestem sympatizovala i řada policistů, kteří byli ve službě a na celou akci dohlíželi. Prozrazovaly to žluté stužky připnuté na jejich uniformách.

„Žádné vládě se zatím nepodařo takhle naštvat své zaměstnance. Je to poprvé za dvacet let, kdy se státní zaměstnanci odhodlali k takovému masovému protestu,“ řekla Blesku mluvčí odborové centrály Jana Kašparová.

simamach ( 6. října 2010 00:15 )

Sama máš minimálně dvě vnoučata. a tvoje děti ve školce a ve škole nemocné nebyly? Ser.eš si do hu.by milá Anelam. Proč jsi rodila, když jsi nás za komoušů zatížila svojí OČR, kterou jsme ti museli na tvoje děti platit? Proč jsi měla děti, když měli kašlík a rýmičku a ty jsi byla s nimi ma neschopence? Není to od tebe sprosté????

simamach ( 6. října 2010 00:11 )

A kdo z nás vypadá lépe? No tak t mi je milá Anelam tady opravdu jedno. Já si tu chlapa nehledám. Možná ve svých 55 vypadáš lpe, než já ve svých 40 ti. Ale já tedy toto tady opravdu nebudu řešit.

simamach ( 6. října 2010 00:07 )

No jsi prostě chudinka. Mimo jiné... proč asi myslíš, že jsem byla doma se svým dítětem? Moje máma mi před třemi roky umřela. Tak se o ní laskavě neotírej. No ale je fakt, že kdybych druhé dítě neměla, tak bych náš rozpočet rýmičkami a kašlíčky nezatěžovala...A možná kdybych neměla žádné dítě, tak bych jeho nemocemi nikoho nezatěžovla.. Ty jsi tak ubihá. To se fakt nevidí. Vyčítat někomu, že má dvě děti a že jsou nemocné.. Zamysli se nad sebou. To je teda taky pravda. Víš milá Anelam...Ty jsi fakt chůdě. Nic víc ti už nedokážu napsat a už vůbec nedokážu pochopit, proč závidíš lidem, že mají 13 -15 0000 čistého po dvaceti letech praxe. Jsi ubohá. Možná jsi se měla líp učit. Doktoři mají také víc, než mám já, ale já jim to narozdíl od tebe nezáívidím, protože na to studovali.

anelam ( 4. října 2010 06:17 )

věkový rozdíl od tebe 15 roků???v dnešní době dávno ne...Možná vypadám lépe než ty ve 40-....opravdu mladým nezávidím.NIC-hlavně tuto dobu,byla jsi asi jedináček a jsi rozmazlená,je mně líto tvé maminky asi to s tebou nebude mít lehké.Nikde ti nevyčítám tvé děti,tak si nevymýšlej Nás nikdo do KSČ nenutil....Jinak je vážně vše jen o výchově,starší vnučka teď půjde na vysokou ,hodně plánů, elánu....ale kolik takových studentů je?Každý rok?Bude to velice zlé ,proto by se děti měly vést ke skromnosti a samostatnosti.Přeji ti abys to vše zvládla,

simamach ( 3. října 2010 22:21 )

Mimojiné s tím KSČ..No tak to už snad nebudu komentovat. ..Kolik ti je? Asi hodně málo. A ty tady budeš poučovat? On v 68 nikdo ve straně nebyl?? y

Zobrazit celou diskusi