Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Ostuda TV Barrandov: Kašlou na diváky, zakázali Bony a klid

Film mapující život veksláků zdobí erotické scény
 (Autor: anc)
Autor: Monika Rubešková, Michaela Remešová, Kjak - 
12. září 2010
23:28

Třiadvacet let je starý dnes již kultovní film Bony a klid, ale patrně až včera programové oddělení TV Barrandov zjistilo, že je kvůli odvážným erotickým scénám nevhodný pro děti.

Takže jeho zařazení do vysílání na nedělních 10:40 hodin nebyl asi dobrý nápad. Jenže diváci se na film těšili a naštvaní volali nejdříve do TV Barrandov a pak i do redakce Blesku. Jedinou odpovědí televize jim totiž prý byl bonmot z filmu: „Hele, klídek. Klídek, hlavně klídek, jo!“

Těsně předrevoluční film Bony a klid z roku 1987 vypráví o mladém nezkušeném Martinu Holecovi (Jan Potměšil), který jako venkovan nalítne pražským vekslákům při směně korun za marky. Jenže, když chce peníze zpět, nechá se vlákat do výnosného obchodu s bony i falešnými valutami.

„Dost jsem se na ten film těšil. Chtěli jsme se dívat s rodinou a kamarády. Je to docela zlomový snímek předrevoluční éry. Ale film prostě na TV Barrandov nedávali a v programu byl napsaný,“ volal do Blesku zklamný divák Pavel Dvořák z Prahy a dodal: „Když jsem tam volal, říkali, že nejsem jediný, kdo si stěžuje, že celé dopoledne nedělají nic jiného, než zvedají telefony naštvaných lidí.“

Ano, bylo to kvůli sexu!

Jediným vysvětlením pracovnice TV Barrandov bylo, že ve filmu jsou nevhodné scény pro děti, které se nesmí vysílat před 22. hodinou. „A to to jako nevěděli dříve? Přece ten film znají a program se nedělá den dopředu,“ nechápe Dvořák. Televize se prostě zalekla možné tučné pokuty od Rady pro televizní a rozhlasové vysílání za naturalistické milostné scény mezi Martinem a Evou (Veronika Jeníková) a bez omluvy se vykašlala na diváky.

Místopředseda představenstva TV Barrandov Janis Sidovský Blesku potvrdil, že snímek dopoledne stáhli skutečně kvůli sexu. „Film Bony a klid jsme stáhli z dopoledního vysílání z důvodu nevhodných scén, které nelze vysílat před 22:00 hodinou. Bohužel k rozhodnutí došlo později, než byl zveřejněn program TV Barrandov. Divákům se jménem televize velice omlouvám,“ snaží se napravit chybu TV Barrandov Sidovský.

djaba ( 14. září 2010 20:52 )

Je jen na rodičích , na co budou děti koukat .Nemyslím však , že by mládež školou povinnál prahla po shlédnutí onoho filmu .Vnady na ně číhají všude v i v Blesku a jiných periodikách. Nezaregistroval jsem , že by pubertální hoši byli z nějaké hambaté fotky vyděšeni , spíš je jim to jedno.

evca80 ( 13. září 2010 09:23 )

Podle mě erotické scény vypadají maličko jinak vzhledem k době a mravům ale jinak Bony a klid běžel v pátek po desáté večer a pak je tu další možnost stáhněte si ho a mrkněte se na něj kdykoliv. Myslím, že na Světě je spousta problémů, ale brečet proto, že se nevysílal film .......

silverlake ( 13. září 2010 09:06 )

http://goo.gl/ePIa a klid

egal ( 13. září 2010 08:52 )

druhá trafika má výlohy nacpané erotickým brakem, Jeník tam ukazuje cecíčky a vednešil dělá jako že je šlukován, scéna "vysloveně"nevhodná pro české adolescenty, jak má pravdu a píše modroro, samej mord a násilí nechaj běžet a cecky venku jim vadí, je to tu pakostán

modroro ( 13. září 2010 08:46 )

Normálně na všech programech jsou už od rána samé vraždy a násilí. To berou jako normální, ale sex někoho pohoršuje, proč?

Zobrazit celou diskusi