Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Strach z deregulace nájemného: Budeme bezdomovci?

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Richard Veselý)
Autor: Radka Růžičková, Ondřej Čermák, hto - 
11. září 2010
10:18

Statisíce nájemníků může v lednu čekat finanční šok. Končí totiž první vlna regulace nájemného, která se týká 450 tisíc bytů. Nájemníkům v Ostravě, Ústí nad Labem a ve většině menších měst a obcí tak končí doba, kdy maximální výši jejich nájemného určoval stát.

Toho se snaží využít majitelé bytů a zvedají nájmy. Někde až o desítky procent.

Pozor na to, co podepíšete

Nájemníci ale nemusí na horentní nájem přistoupit. Podle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj Jana Štolla by se měli snažit s nájemníky dohodnout. „Mnozí nájemníci přijímají bez odporu od pronajímatelů nabídky, které nemají v zákonu oporu. Pokud nebudou pozorní, mohou snadno přistoupit na nesmyslné zvyšování činží,“ varuje Štoll.

Radek Fryš (33) s manželkou a dvěma malými dětmi bydlí v 3+1 na sídlišti Všebořice v Ústí nad Labem. Rodina má byt pronajatý od společnosti CPI BYTY, která v krajském městě vlastní 2500 bytů. Dosud platí regulované nájemné, což i se zálohami na služby znamená 5450 korun. Společnost ovšem od ledna plánuje zvýšení nájemného o 40 až 80 procent. Dramatického zvýšení nájmu se hlava rodiny děsí. „Mám průměrný plat, manželka je na mateřské. Teď bych tedy měl platit zhruba osm až devět tisíc měsíčně. To by byl velký zásah do rozpočtu, nevím, jestli bychom to vůbec utáhli,“ řekl Radek Fryš. Strach z nutnosti hledat si levnější bydlení mají i tisíce dalších nájemníků. Jejich obavy ale podle Štolla nejsou na místě.

„Není pravdou, že v případě nesouhlasu se zvýšeným nájemným se musí z bytu odstěhovat a hledat levnější bydlení. To by mohlo nastat až v případě, kdy by majitel uspěl u soudu se žalobou,“ říká mluvčí Jan Štoll. Podle něj je ale do té doby nutné platit stávající nájemné. Odborníci na bytovou problematiku se také shodují, že soudy se do honu na nájemníky zatím nechystají. K rozhodování jim chybí například cenové mapy. Pomoci soudům stanovit při sporech výši nájmu by měla i novela občanského zákoníku. „Jednalo by se ale o úroveň nájemného v místě a čase obvyklou, nikoli o nájemné na úrovni zcela prázdných bytů na volném trhu,“ uklidňuje nájemníky mluvčí Jan Štoll.

Zatím v klidu můžou být nájemníci ve velkých městech, kde skončí deregulace nájemného až v roce 2013. „Celkem se uvolňování cen nájemného týká odhadem 750 tisíc bytů, prodloužení deregulace nájemného do konce roku 2012 pak čeká zhruba 300 000 bytů,“ potvrzuje Štoll.

Regulované nájemné

Příklad měst, kde od ledna 2011 končí

Ústí nad Labem              
Ostrava
Most
Tábor
Lanškroun
Kroměříž

Pardubice
Chrudim
Svitavy
Třinec
Český Těšín

Příklad měst, kde bude až do ledna 2013

Brno
Karlovy Vary
Olomouc
Praha
Beroun
Rakovník
Benešov
Kutná Hora
Plzeň
Hradec Králové
Jihlava
Zlín

komentator ( 14. září 2010 10:32 )

Bude zvýšená daň z přidané hodnoty na potraviny, léky, základní služby. A lidem se sníží platy, mnozí přijdou o práci bezšance získat zaměstnání. Vzpomínáte na Nečase na předvolebních bilbordech s dvěma taškami v jedné velký nákup (to v případě že vyhraje ODS a další pravicové strany) a druhá malá nákupní taška s mizerným nákupem (to když ve volbách zvítězí paroubek a socani) Netahal Nečas (a celá česká pravice) obyčejné lidi za fusekli? Proč česká pravice zrušila ještě za Topolánka (Nečas tehdy místopředseda vlády a Kalousek ministr financí) progresivní zdanění bohatých, co je běžné ve všech západních zemích. Úsoporná opatření jdou na úkor obyčejných lidí.

panalev ( 12. září 2010 16:50 )

Jo, pod mostem může člověk být, ani neví jak! 35 let jsem pracovala, poslední měsíce mi zaměstnavatel neplatil, do práce mne vozil manžel - naštěstí jsme byli kousek od sebe, nyní ho zaměstnavatele žaluji, neplatil pojistné, nic, a mám u něho 125.000 Kč, které neuvidím. Tak bych si měla asi zažádat o hypotéku na dům ne? Či o koště, když 8 hodin denně coby nezaměstnaná budu vykonávat veřejně prospěšné práce. Jak navrhuje p.Nečas. Jelikož jsme vrazili st, spoření do minimálních úprav, stěhovali jsme se na zimu, tak bych bez manžela skončila pod mostem,ač jsem celý život pravovala a za rok měla být v důchodě.

panalev ( 12. září 2010 16:43 )

V paneláku jsem bydlela a mnozí mi jistě dají za pravdu, že starosti jsou tam taky, zatéká, problémy se sousedy, nekvalitní práce, financovali jsme si opravy sami, ono zdarma v paneláku to není. Zrezivělé zábradlí, co jsme měnili, abychom nevypadli, teď jsou BD, někde fungují, někde to je děs a kamarádčovství, tudíž nabírání drahých a nekvalitních firem a ničeho se nedovoláte, běžte si tam chvíli bydlet. Já nevím, co mají lidé za představy o štěstí bydlet v paneláku, i když jinak jsem si tam zvykla, ač jsem byla z RD. A jsem zase...zpět. A zase si zvykám...

panalev ( 12. září 2010 16:36 )

Tak teď jsem tak jsem zvědavá!Podobné otázky se mi honí hlavou taky.

panalev ( 12. září 2010 16:30 )

Tak si gratuluj, že jsi za vodou, máš kde bydlet a máš se dobře. Každý nemá to štěstí, hotovost, dědiství, či horentní plat. A je rád, že zaplatí králíkárnu. Nevím jsi přišel na to, že každý má možnost si postavit dům, nevím, kde by ty domy všechny stály...ale hlavně, jsou lidi s minimálním platem a když stavíš svépomocí, jak pamatuj, stejně nějaké odborníky potřebuješ a mateirál též, pokud sis ho nenakradl, jak bývalo zvykem. Stavěl jsi patrně za komunistů...když sám...tak radší sklapni. Že barák stojí dřinu a to celý život, to můžeš vykládat prvňákům, dospělí to vědí. Jen si bydli ve stoletém baráku, se starou vodou, elektřinou, zdi přes metr širokými z kamene, za vytopení, jen malého, žádné vedro a budeš koukat na ty účty. Vše otlouci, udělat elektřinu, podlahy, vodu, topení, všude vhlko - izolaci, když na milionový nemáš, musíš levnější a po trochách, dokud máš vůbec korunu. A dřina? To já nevím co to je, mám tu trpaslíky na práci.

Zobrazit celou diskusi