Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Entropa je v Plzni: Muzeum stála 10 miliónů!

Entropa skončila v Plzni. Muzeum Techmania přišla na 10 milionů korun.
Entropa skončila v Plzni. Muzeum Techmania přišla na 10 milionů korun.  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: zb, Kjak - 
7. září 2010
00:45

Kontroverzní plastika Entropa výtvarníka Davida Černého skončila v Plzni. Muzeum Techmania bude stát přes deset milionů. Muzeum chce obří interaktivní skládačku využít jako soubor exponátů o Evropské unii.

„Během pěti let za ni zaplatíme 10,2 milionu korun,“ upřesnil mluvčí Techmánie Tomáš Moravec. „Plzeň se chce stát Evropským hlavním městem kultury v roce 2015,“ podotkl ředitel Muzea Techmania Vlastimil Volák.

Plastika Entropa je čtverec o rozměrech 16,5x16,5 metru a váží osm tun. Vejde se pouze do zatím nezrekonstruované části muzea, kam návštěvníci nemají přístup. Dívat se na ni ale budou moci skrz tři velká okna.

Humbuk kolem Entropy

Obří plastika vyvolala veliký rozruch loni v lednu v Bruselu. Na budově Rady Evropy visela jako znamení českého předsednictví EU. Bulharsko protestovalo, protože jej Černý zobrazil jako řadu propojených tureckých záchodů. Entropa se nelíbila ani Slovensku, které Černý ukázal jako tělo převázané maďarskou trikolorou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo ( 8. září 2010 08:55 )

Plzeň a jeho "práva".... Kájínek ...... Entropa..... Škoda slov....

gogo ( 8. září 2010 08:54 )

Každý z nás to zaplatil. Kolik šlo komu do kapsy jako provize z této ostudné "koupě" se již asi nedozvíme. Ale utahovat opasky si budeme nadále. Protože se prý musí "šetřit" !

bjutifl ( 7. září 2010 10:54 )

Umělec, který umí, ten se uživí.......Tak tohle platí pouze u těch umělců, kteří jsou ochotný vystupovat pouze ve velkých městech , kde je kapacita sálů a návštěvnost tak velká, že bez problémů pokryje veškeré náklady na představeví/vystoupení i na cesťáky. Ale ti, co vozí kulturu i do malých městeček, s malými, i když k prasknutí našlapanými sálečky, by to bez dotací dělat nemohli, jelikož v takových případech vstupné mnohdy nepokryje ani náklady na představení, natož na i několiksetkilometrovou dopravu.

jarda304 ( 7. září 2010 07:21 )

předpokládám, že to muzeum není soukromé a tak pan ředitel neutrácel vlastní peníze. Jen to potvrzuje, jak moc peněz je "v kultuře" a jak oprávněné je seškrtat tam rozpočet. Umělec, který umí, ten se uživí, protože ho zaplatí jeho posluchači/diváci obdivovatelé. Režimní packaly a vyžírky jako David černý živit nechci.

franta15 ( 7. září 2010 07:05 )

Myslím, že nejsem sám kdo se zájmem čekal, co bude s Entropou až se vrátí do Česka? Je těžká doba a tak kdo se rozhodne investovat právě do tohoto zmetku 10 milionů, které ani nemá, tak pro to musí mít nějaký super důvod. Že bychom v Plzni nepotřebovali peníze na nic jinýho než právě na toto? Občané Plzně, uvažovali jste o tom? Víte kdo o této super akci na městu rozhodoval a proč se rozhodl v dnešní době právě pro tuto nepotřebnou a kontroverzní věc? Měli byste se o to zajímat, protože to nebude jenom tak. Mistr Černý je velmi schopný a odvážný, nejen jako umělec, ale zřejmě i jako obchodník. A Plzeň asi nebude jediná, kterou uměl přesvědčit o vysoké umělecké hodnotě jeho díla...

Zobrazit celou diskusi