Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

VIDEO: Olešnicí na Blanensku se prohnalo tornádo!

Video se připravuje ...
Autor: šim, ČTK - 
25. srpna 2010
11:36

VIDEO: Záběry z katastrofického filmu? Ani náhodou! Toto video bylo pořízeno kameramanem v obci Olešnice na Blanensku v úterý večer. Tornádo, které se tudy prohnalo, odneslo nebo poškodilo střechy z 20 domů!

Tornádo je ve střední Evropě poměrně vzácným úkazem. Pokud je vzdušný vír pozorován na polích a nepůsobí ztráty, nejde o tornádo. Tím se stává až v okamžiku, kdy začne ničit a je dostatečný počet svědků, kteří jeho řádění potvrdí.

Tornádo je ve střední Evropě velmi vzácný jev Tornádo je ve střední Evropě velmi vzácný jev | Foto od čtenáře - Martin Prášil

"V případě Olešnice jde nepochybně o tornádo," uvedl Milan Šálek z Českého hydrometeorologického ústavu, který se jejich výzkumu věnuje dlouhodobě. V roce 2001 jich bylo na Moravě zaznamenáno překvapivě 15! Od té doby ustaly. Ničivý vzdušný vír se nyní objevuje přibližně jednou za rok.

Řáděním tornáda na Blanensku nebyl naštěstí nikdo zraněn. Poškozeno však bylo nejméně dvacet objektů. Nejvíce práce měli dobrovolní hasiči s likvidací plechové střechy rodinného domu. Tornádo ji nadzvedlo a odmrštilo na sousední dům. Její rozebírání trvalo do 02:30. Hasiči se ráno pustili do kácení několika vyvrácených stromů.

V pondělí zasáhlo tornádo německou spolkovou zemi Hesensko. Strhlo střechy z desítek budov, ničilo auta a infrastrukturu. Policie odhadla škody na miliony eur (desítky milionů korun).

Jak funguje tornádo? Jak funguje tornádo? | Blesk

VÝZVA: Podařilo se vám vyfotit nebo natočit tornádo v Olešnici? Poškodil vám vzdušný vír váš majetek? Ozvěte se do redakce Blesk.cz na emailovou adresu online@blesk.cz s heslem Tornádo.

Jak vzniká tornádo?

Vzdušné víry vznikají při bouřkách, které vytvářejí rotační pohyby v atmosféře. Pokud se spojí s větry v okolí, vzniká pak známý vzdušný trychtýř. Ten se v mnohdy záhy rozplyne. Pokud se ale přesune do obydlených oblastí a začne působit škody, mění se v ničivou smršť - tornádo.

Ve střední Evropě jsou pozorována jen slabá tornáda, která strhávají střechy a vyvracející stromy. Poslední tornádo, hodnoceno jako slabé, postihlo v květnu 2008 Mohelnici na střední Moravě. Rok předtím byl pozorován vzdušný vír u nedalekého Uničova. V roce 2006 bylo podrobně zdokumentováno tornádo v Napajedlech na Zlínsku. Na jihu Moravy řádilo v roce 2002 v Hevlíně na Znojemsku, kde poškodilo střechy 30 domů. Všechna tornáda se obešla bez zranění.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa