Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Absolventi škol jsou podle odborníků "ztracená generace"

Autor: mivr, jos - 
23. srpna 2010
05:00

Doba je zlá. Minimálně pro studenty a absolventy škol. Mladí lidé totiž nemají skoro žádnou šanci najít si zaměstnání. Podle nové studie Mezinárodní organizace práce (ILO) je nezaměstnanost u lidí ve věku 15 až 24 let dokonce největší od konce druhé světové války! Blesk.cz vyzpovídal tři studenty z Prahy, kteří výsledky studie jen potvrdili.

Pracovat během studií je těžký oříšek

Jak je těžké najít si práci ví i květnová absolventka jednoho všeobecného gymnázia v Praze. "Najít si práci během studií se mi nepovedlo. Navíc jsem byla v maturitním ročníku, což mě dost časově omezovalo. Teď po zkouškách jsem po dlouhém hledání nakonec práci našla. Jenže ta firma, kde jsem nastoupila, prošla krizí, a já musela z kola ven. Takže euforii vystřídala zase zoufalost," stěžuje si Bára (19).

Čerstvá absolventka střední školy Bára (19) o práci přišla a tak musí hledat dál. Čerstvá absolventka střední školy Bára (19) o práci přišla a tak musí hledat dál. | Pavel Machan

Jak jste si mohli všimnout na fotkách, studentům nezmizely úsměvy z tváří. Myslet pozitivně a být optimistou je totiž to nejlepší, co můžete udělat, když se vám nedaří sehnat práci. A to bez ohledu na věk. Lze jen doufat, že se situace nezaměstnaných lidí a hlavně studentů brzy změní k lepšímu.

Situace v Česku prý není zas tak hrozná

Česku hodně pomáhá Brusel. Jednotlivé regiony rozjíždějí nové programy, které mladým lidem nabízejí placené stáže ve veřejné sféře, kam se studenti mohou po škole uchýlit.

Podle Milady Horákové z Výzkumného ústavu práce sociálních věcí není situace tak špatná, jak se jeví ze statistik. "Mladí lidé se často uchylují k zaměstnáním načerno. Tímto způsobem si mohou vydělat více a v nízkém věku ještě na důchod nemyslí," tvrdí.

"V české republice je nyní průměrný vysokoškolák zhruba o dvě třetiny méně ohrožen nezaměstnaností než průměrný obyvatel. Ale počet nezaměstnaných absolventů se za poslední dva roky zhruba zdvojnásobil," řekl odborník střediska vzdělávací politiky Univerzity Karlovy Martin Zelenka.

"Mladí lidé doplácejí na ekonomickou krizi více než jiné skupiny obyvatel. Tohle pravidlo ale pro Českou republiku neplatí. U nás je to zhruba přímo úměrné," pokračuje Zelenka.

V Evropské unii panuje krize nezaměstnanosti. Proč? Údajně za to může kombinace hospodářské krize, nepružnosti pracovního trhu a pozdějších odchodů do penze.

Nedávná ekonomická krize má na tento problém vliv, protože se firmy bojí umožňovat nová místa. A navíc, pokud se propouštělo, většinou byli jako první na řadě právě mladí lidé, čerství absolventi škol.

Všichni chtějí praxi

Statistiky říkají, že na konce června tohoto roku bylo bez práce celých sedmdesát pět tisíc absolventů. I u nás totiž funguje známý začarovaný kruh: studenti nemají praxi, proto je nechce nikdo zaměstnat a proto nemají šanci získat praxi.

Někteří zaměstnavatelé ale naopak po absolventech zoufale volají! V některých oborech jsou paradoxně noví zaměstnanci takzvaným nedostatkovým zbožím. Mezi takové patří například technici, vývojáři a strojaři. Vysoké školy totiž chrlí mračna odborníků přes finance a marketing, ale lidé, kteří by byli schopní sestrojit vlaky pro celosvětovou výrobu, bohužel chybí.

Nulová šance na prázdniny

Najít si práci po ukončení střední školy měl problém i dvacetiletý Jakub, který už současně studuje vysokou školu. "Člověk vyjde ze školy, je unavený a vyčerpaný po maturitě a chtěl by si užívat. Myslím, že maturanti si odpočinek zaslouží. Jenže to není možné, protože by pak nebyla volná už žádná pracovní místa, takže se většina lidí snaží nastoupit do práce hned po škole a zajistit si tak příjem, který by jim vydržel i během studií na vysoké škole," tvrdí mladík a dodává:

"Také je podstatný rozdíl, jestli vás mohou dále živit rodiče, nebo jste do pracovního procesu takzvaně vhozeni. Já měl to štěstí, že jsem si práci našel."

Student vysoké školy Jakub (20) si prázdniny moc neužívá, protože už pracuje. Kdyby si hledal práci později, nemusel by už žádnou najít. Student vysoké školy Jakub (20) si prázdniny moc neužívá, protože už pracuje. Kdyby si hledal práci později, nemusel by už žádnou najít. | Pavel Machan

Jak se s krizí vypořádávají Evropané?

Loni bylo v zemích Evropské unie bez práce přes pět miliónů mladých lidí. Dnes je jich ve světě celých osmdesát jedna miliónů! Sociologové už mají pro zoufalé absolventy termín: ztracená generace.

"Nečinnost může vést až k růstu zločinnosti a násilností," varuje šéf ILO Juan Somavia. Navíc nevyužité náklady na vzdělání znamenají značné zbytečné ekonomické ztráty.

Nejhůře jsou na tom údajně Španělé. Dva z pěti mladých lidí tam nemohou sehnat práci. V těsném závěsu po nich jsou Estonsko, Lotyšsko a Litva.

Němci tuto krizi řeší tím, že najeli na systém zkrácených úvazků, a situace se u nich poměrně zlepšila. Stejně tak to zkusili řešit například ve Francii, ale tam tento systém moc velký úspěch nemá.

Ztracená generace v číslech

40% - O tolik se během osmi let zvýšila nezaměstnanost mladých lidí ve Velké Británii.

13% - To je celosvětová nezaměstnanost mladých lidí.

40% - Nezaměstnaných mladých lidí ve Španělsku.

30% - A tohle je statistika platící v Řecku.

158% - O tolik v uplynulých osmi letech přibylo mladých nezaměstnaných ve Švédsku.

80% - Taková část mladých Francouzů je zaměstnána pouze na dobu určitou.

72% - Skoro tři čtvrtě mladých Němců má strach z budoucnosti.

34% - Za posledních osm let o tolik stoupla nezaměstnanost mladých Němců.

Stav nezaměstnanosti lidí ve věku patnáct až dvacet čtyři let vyjádřen v procentech:

mapa mapa | Blesk

Internet moc nepomáhá

Člověk by řekl, že v dnešní době by měla mít mladá generace jednodušší najít si práci. Opak je pravdou. Existuje sice nepřeberné množství internetových stránek, které se snaží pomoct lidem bez zaměstnání, ale ve výsledku moc nepomohou.

Studentka z Prahy Michaela (19) nemá dobré zkušenosti s hledáním práce na internetu. Studentka z Prahy Michaela (19) nemá dobré zkušenosti s hledáním práce na internetu. | Pavel Machan

"Snažila jsem se najít si práci už asi od dubna, protože jsem věděla, že o prázdninách už bude všechno plné. Odpovídala jsem na různé inzeráty na všech možných internetových portálech, ale vždycky mi přišla odpověď, že už mají ono místo obsazené," popisuje své snažení Michaela (19).

"Navíc mě rozčilovalo, že mi na mé reakce na inzeráty zaměstnavatelé napsali buď že už nikoho neshánějí, nebo se mi dokonce neozvali vůbec. To mi přijde hodně neslušné a neprofesionální," rozohňuje se nad přístupem zaměstnavatelů dívka, která zatím bohužel práci nesehnala.

Internet moc nepomáhá

Člověk by řekl, že v dnešní době by měla mít mladá generace jednodušší najít si práci. Opak je pravdou. Existuje sice nepřeberné množství internetových stránek, které se snaží pomoct lidem bez zaměstnání, ale ve výsledku moc nepomohou.

Studentka z Prahy Michaela (19) nemá dobré zkušenosti s hledáním práce na internetu. Studentka z Prahy Michaela (19) nemá dobré zkušenosti s hledáním práce na internetu. | Pavel Machan

"Snažila jsem se najít si práci už asi od dubna, protože jsem věděla, že o prázdninách už bude všechno plné. Odpovídala jsem na různé inzeráty na všemožných internetových portálech, ale vždycky mi přišla odpověď, že už mají ono místo obsazené," popisuje své snažení Michaela (19).

"Navíc mě rozčilovalo, že mi na mé reakce na inzeráty zaměstnavatelé napsali buď že už nikoho neshánějí, nebo se mi dokonce neozvali vůbec. To mi přijde hodně neslušné a neprofesionální," rozohňuje se nad přístupem zaměstnavatelů dívka, která zatím bohužel práci nesehnala.

anelam ( 25. srpna 2010 08:57 )

že 30% studentů má talent a nadání!Zbytek by měl jít do učení OU-s maturitou,obor který by je bavil,jenže není zájem......Kam všechny chcete umístit?Nakonec flek z protekce dostane nějaký blbeček a vynikající student jde k lopatě Dnes totiž studují všichni i průměrní žáci,maturita s odřenýma ušima-a ti pak křičí že mají přece tu maturitu,tak nebudou dělat u lopaty!

gogo ( 24. srpna 2010 22:11 )

Ano, učitel byl za první republiky autorita a vzor. A toto postavení měl i ve společnosti. Študáci a kantoři byl humorný pohled té doby. Stejně jako Haškův Švejk a první světová válka…A nevím proč do tohoto pletete socialistické školství.. O něm jsem nemluvil. A co se týče toho kradení - s dnešní dobou absolutně nesrovnatelné ! Absolutně ! A co se týče slušného člověka, tak můj názor jest, že ten to o sobě nikde nehlásá. Že je slušný ! Protože to je přinejmenším trapné. Stejně jako kdyby o sobě někdo prohlašoval že je moudrý ...

gogo ( 24. srpna 2010 22:01 )

To ani netvrďte. Protože jinak bych si musel myslet, že těch 560.000 nezaměstnaných jsou jen absolventi pomocných škol či notoričtí flákači ... Myslíte si, že se v tomto případě nejedná o lidi "šikovné a pracovité" ?

gogo ( 24. srpna 2010 21:55 )

Ty jsi neviděl film "Marečku podejte mi pero ?

limak007 ( 24. srpna 2010 10:13 )

By mě fakt zajímalo, jakou jsi dělal školu, když dokážeš napsat: "...a temer vsechny studium dokoncili!!!!!!"

Zobrazit celou diskusi