Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Český zloděj století žije: Poslední stopa vede do Německa

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: mivr - 
16. srpna 2010
13:43

Policie se domnívá, že takzvaný zloděj století František Procházka stále žije. Kde, to se neví. Poslední stopa pachatele, který je podezříván, že v roce 2007 ukradl z pražské počítárny peněz bezpečnostní agentury G4S více než půl miliardy korun, byla zachycena 2. prosince roku 2007 v německém Frankfurtu nad Mohanem.

Pravděpodobnost toho, že muž, který ukradl pět set šedesát čtyři miliónů korun, žije, je údajně zhruba šedesát procent. "S tolika penězi by neměl mít problém měnit svou identitu podle libosti," uvedl na serveru tn.cz Milan Jindrák, šéf pražské kriminálky.

Kde by mohl být?

Agentura Mediafax, která o celém problému informovala, zjistila, že Procházka nemá zápisy jen v českém trestním rejstříku. V Maďarsku je zaevidován jako převaděč a kuplíř.

Zloděj zcestoval velkou část Evropy, takže se může skrývat téměř kdekoli. Absolvoval například výcvik přežití v Izraeli a brigádničil v Anglii.

"Nevylučujeme, že je naživu. Může být kdekoli. Samozřejmě že se zeměmi, se kterými máme mezinárodní úmluvu, využijeme i cestu právní pomoci. Platí to ovšem pro země, se kterými máme mezinárodní úmluvu o vydávání osob," doplnil Jindrák.

Klidně si odjel do Německa

"Poslední stopa je ze dne po krádeži z letiště ve Frankfurtu nas Mohanem. Do Německa procházka odcestoval svým starším osobním vozem Volkswagen Passat," upřesnil jeden z detektivů, kteří byli pátráním po nejhledanějším pražském zloději pověřeni.

V Německu se tamním kriminalistům podařilo auto zajistit. Procházka jim ale unikl.

Policie si věří

"Nesmíme podléhat iluzím ani skepsi, musíme především nadále vytrvale pracovat. O tom především policejní práce je," uzavřel Milan Jindrák.

Hledanému Františku Procházkovi, po kterém bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání, i jeho údajnému komplicovi Michalu Čermákovi, který byl policií obviněn, za trestný čin krádeže s mimořádnou výší škody, hrozí až 10 let vězení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

torro ( 11. prosince 2010 14:14 )

jsou tam psane koruny ne dolary

torro ( 11. prosince 2010 14:12 )

takovych i.d.i.o.t.u tam je

siroky11 ( 16. srpna 2010 19:27 )

už je to opraveno!

zirafa ( 16. srpna 2010 19:08 )

.....protože jsem na prvním místečku v Evropě v krádežích v supermarketech.... takhle veřejně se přiznat, xcarodejko?!

mondeo-km ( 16. srpna 2010 18:01 )

šéf pražské kriminálky Milan Jindrák je především vůl a neví o čem mluví,třeba se chce vyrovnat naší Ivetce Bartošové.

Zobrazit celou diskusi