Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Přehradou Mlýnice se valí tisíciletá voda: Vydrží hráz?

Situace v Libereckém kraji je 7. srpna kvůli povodním kritická. Přehrada Mlýnice na Albrechtickém potoce nedaleko Mníšku (na archivním snímku z července 2005) už přetéká přes korunu hráze a ohrožuje Novou Ves. Její obyvatelé byli vyzváni k opuštění obce.
Situace v Libereckém kraji je 7. srpna kvůli povodním kritická. Přehrada Mlýnice na Albrechtickém potoce nedaleko Mníšku (na archivním snímku z července 2005) už přetéká přes korunu hráze a ohrožuje Novou Ves. Její obyvatelé byli vyzváni k opuštění obce.  (Autor: ČTK)
Autor: ama - 
7. srpna 2010
18:12

AKTUALIZUJEME: Povodně děsí obyvatele na severu ČR. V Libereckém kraji se vymykají kontrole především přehrady Fojtka a Mlýnice. Přes hráz nádrže Fojtka přetéká více než stoletá voda, přes hráz Mlýnice dokonce více než tisíciletá voda!

Nejpostiženějším místem, které zasáhly povodně, je na našem území Liberecký kraj. Tamní přehrady Fojtka a Mlýnice hrozí protržením! Přes hráz Mlýnice na Albrechtickém potoce už přetéká přes hráz voda.

Situace je kritická, hrozí nebezpečí prolomení hráze. Proto je nutné evakuovat obec pod přehradou. Hasiči, policisté a armáda vyklízejí obce pod Mlýnicí. Dorazily tam armádní i policejní vrtulníky.

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler vylásil evakuaci. Nejohroženější jsou obce od Nové Vsi až do Chrastavy. Co nejrychleji by měli lidé opustit obec Nová Ves, informuje o tom server idnes.cz. Podle informací z Povodí je však konstrukce přehrady zatím v pořádku a k poruše nedošlo.

Na Fojtce je podle technického ředitele Povodí Labe Jiřího Kremsy kritická situace. "Přehrada protéká spodními výpustmi i vrchem. Momentálně tudy proteče 31 kubíků za sekundu, což je jeden a půlkrát více, než je stoletá voda," řekl pro server iDNES.cz Kremsa.

Zasáhly vás povodně?
Zasáhly vás povodně? Zažili jste vodu, která ničí vše? Pošlete nám svůj příběh, fotografie nebo video na online@blesk.cz Nebo volejte na 724 014 586.

Mlýnická přehrada

- obsah její nádrže je též 250.000 m3

- plocha 7 ha

- délka hráze je 195 m

- výška 21,5 m.

(zdroj pl.cz)

Přehrada Fojtka

Vodní nádrž Fojtka (někdy nazývána Fojtecká přehrada nebo Mníšecká přehrada) je přehrada na Fojteckém potoce v obci Mníšek  (k. ú. Mníšek u Liberce), 6 km severovýchodně od centra Liberce, postavená v letech 1904 až 1906.

- Zděná hráz je 11 m vysoká a 146 m dlouhá

- rozloha 7 hektarů s průměrnou hloubkou okolo 10 m

(zdroj wikipedia.cz)

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cernysvetlo ( 7. srpna 2010 23:53 )

Zapomněla jsi jim poradit, ať postaví poldry, ty ve.me.no.

Shelby16 ( 7. srpna 2010 21:35 )

domečky hned pod přehradou Doufejme, že naší dědulové tu přehradu postavili dobře a vydrží

tomberka ( 7. srpna 2010 21:07 )

ten by vam tam ten prutok tutove zredukoval!!

whoossain ( 7. srpna 2010 18:46 )

To víš, když vláda, její představitelé nebo krizový štáb říká, že se nic neděje, je čas začít utíkat...

jaaaaa ( 7. srpna 2010 17:54 )

Blesk píše, že hrozí protržení hráze a na www.seznam.cz píšou: Podle mluvčího operačního střediska Martina Rybáře prozatím protržení hráze a nehrozí a vyzval obyvatele obce, aby nepodléhali panice. Z nádrže začali podle ČT hasiči vodu upouštět, v evakuaci ale pokračují.". Tak nevím, to musí Blesk i toto zhoršovat?

Zobrazit celou diskusi