Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Budou letní prázdniny rozloženy do čtyř měsíců?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: mivr - 
6. srpna 2010
15:24

Česko by po státních maturitách mohla postihnout další revoluce ve školství. Tentokrát mají zákonodárci zálusk na letní prázdniny. Původní dvouměsíční by se měly rozložit do čtyř měsíců. Staly by se z nich takzvané klouzavé prázdniny, jakými jsou například ty jarní. České ministerstvo školství je proti, Evropská komise pro.

"Regiony by si mohly dvouměsíční prázdniny rozložit od června do konce září. Po vzoru jarních prázdnin, též klouzavých. Vše záleží na dohodě," řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. "Suverenita národních států by zůstala nedotčena," ujišťuje zase Brusel.

"Například děti by měly 14 dní volno, pak by byla 14 dní škola, pak zase volno, čímž by se prodloužila sezóna. Zvýšil by se počet turistů, což by podpořilo ekonomiku," uvedl eurokomisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani.

Vedení škol  a cestovky jsou pro

Osloveni byli i někteří ředitelé základních a středních škol. Jejich reakce byli většinou spíše pozitivního rázu. ůNení to vůbec špatná myšlenka z hlediska výuky. Po dvou měsících totiž děti přijedou naprosto rozjívené a vypadá to, jako kdyby rok předtím vůbec neabsolvovaly. A jistě by to pomohlo i mnoha rodičům s tím, že by si mohli lépe zajistit hlídaní," řekl ředitel pražské ZŠ Trojská Alois Pacík.

Cestovní kanceláře mají poměrně dobré důvody, proč změnu podporovat. Služby v regionech jsou totiž z devadesáti procent vázány na sezónní pracovní sílu. Podle Papeže by se po prodloužení sezóny restauracím a hotelům vyplatilo držet si pracovní síly nastálo. "Kvalita služeb by dramaticky vzrostla. Neméně silný dopad by byl i na zaměstnanost v regionech," doplnil Papež.

Samozřejmě by to mělo příznivý vliv i na cestování do zahraničí, kde by nebylo "přeplněno", a silnice by byly průjezdnější. „Cesty na dovolenou by se podstatně zrychlily, odpadlo by čekání v nekonečných kolonách na dálnicích. S největší pravděpodobností by v důsledku toho došlo i podstatnému snížení dopravních nehod,“ soudí Papež.

Systém se osvědčil v zahraničí

Tak například v Německu mají s klouzavými prázdninami mnohaleté zkušenosti. "Jsou zde od 15. června do 12. září, každá spolková země je má jinak, někde jsou rozděleny i po regionech," vysvětlil Papež.

Ministerstvo si stojí za svým

Návrh byl našemu ministerstvu školství předložen už loni, ale byl zamítnut. "Ministerstvo zpracovalo analýzu, kde však jednoznačně převládaly argumenty proti. Například nutnost změny školského zákona, ovlivnilo by to organizaci přijímacího řízení do středních škol, rozkolísaly by se termíny pro přijímačky na VŠ," zdůraznila mluvčí Svobodová.

djaba ( 6. srpna 2010 21:39 )

Navrhuji přesunout vánoční prázdniny na srpen a velikonoční na červen . Letní prázdniny by mohly probíhat v lednu a únoru .

e.44 ( 6. srpna 2010 21:32 )

kockoocko To, že by se prázdniny měly posunout o měsíc dřív, kvůli počasí, už tvrdím taky pár let. A i v tom ostatním máš pravdu.

ajinka ( 6. srpna 2010 19:42 )

pořád vymejšlí takový kraviny????? V čem to asi pomůže rodičům? Vůbec ničím. Aspoň ty děti nechte pořádně odpočinout, ať si užívaj léta venku a ne ve školách, kde je hůř než ve skleníku! Zkrátka nějakej chytrák si musí vykázat nějakou činnost, tak vymejšlí bejkárny

limak007 ( 6. srpna 2010 18:24 )

Na co prázdniny? Vždyť se doma válíte pořád, To nikdy nebylo, tolik volna ve školách, jako dnes. Pak vypadá tvůj písemný projev tak, jak vypadá.

fufik1 ( 6. srpna 2010 18:12 )

a nechcete třeba aby jsme do těch škol chodili pořád? bez prázdnin? to by bylo pro rodiče vubec nejlepší né? Já budu příští rok maturovat. Takovej bordel jako v tom školství dělate sem ještě v životě neviděla!!! Máte vy politici vubec nějaký zkušenost se školou když tohle navrhujete?

Zobrazit celou diskusi