Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sluneční tsunami se řítí na Zemi!

Silná sluneční erupce možná způsobí, že bude polární záře viditelná i na našem území.
Silná sluneční erupce možná způsobí, že bude polární záře viditelná i na našem území.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
4. srpna 2010
13:32

Zemi dnes zasáhne sluneční tsunami! Astronomové už dlouho předvídali, že se Slunce probouzí z klidového režimu a stále častěji a silněji bude chrlit tuny svého plazmatu. A mohou způsobit rozsáhlé výpadky elektrických sítí.

Tento jev by mohl způsobit, že polární záře, závoj z červeného, fialového a zeleného světla bude viditelný i z našeho území. Obvykle se z úchvatného jevu mohou těšit jen obyvatelé nejsevernějších oblastí. Dále na jihu by měl být úkaz pozorovatelný díky mimořádné události, kdy Slunce na Zemi nabité částice "vystřelilo" ze dvou různých míst najednou.

„Slunce bylo dlouhou dobu neaktivní a teď se probouzí,“ řekl Martin Fuks ze Štefánkovy hvězdárny na pražském Petříně. „Aby byla polární záře viditelná, musí být jasno. K večeru by se ale mělo počasí trochu zkazit,“ dodal.  Přesto by ale podle jeho názoru musela být sluneční erupce silnější.

Video  Dvojnásobná sluneční erupce  - /Youtube.com/
Video se připravuje ...

Katastrofický scénář roku 2013 - Země bez proudu

NASA (Národní ústav pro letectví a vesmír) uvádí, že sluneční aktivita prochází pravidelným zhruba jedenáctiletým cyklem. Poslední vrchol činnosti Slunce nastal v roce 2001 a další maximum by mohlo přijít kolem roku 2013.

Kombinace dvou silných erupcí by mohla za jistých okolností ohrozit komunikační sítě napojené na satelity, nebo dokonce i rozvody elektřiny na zemi a také širokou škálu elektrospotřebičů. Nicméně astronomové předvídají, že v tomto ohledu se Slunce naplno probere až kolem roku 2013.

Erupce, neboli vymrštění koronální hmoty, se na Slunci objevují při nestabilitě magnetického pole. Když se mrak vyvržených nabitých částic setká s magnetickým polem Země a s atomy dusíku a kyslíku v její atmosféře, vzniká nádherná hra světel.

Okolo magnetického pólu Země pak vznikne ovál, který je měřen a sledován z družic na oběžné dráze. Včera vědci naměřili stupeň 4 a polární záři mohli sledovat pouze obyvatelé Norska, Švédska, Finska a Islandu.

Je pravděpodobné, že se dnes ovál ještě rozšíří. Aby byla polární záře viditelná i vČeské republice musel by dosáhnout minimálně stupně 8.

setug ( 4. srpna 2010 16:19 )

kolem 23. hodiny jsem viděla lehkou polární září.

Zobrazit celou diskusi