Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konec rodných čísel?! Do 30 let úplně vymizí!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Michal Protivanský)
Autor: rvs, INT - 
2. srpna 2010
11:18

Rodné číslo, unikátní číselný kód každého občana Česka, který se používá už od roku 1947. Provází nás od narození až do smrti a používáme ho skoro všude. Nyní by se jeho používání mělo výrazně omezit a postupně by se měla rodná čísla zrušit úplně!

Rodné číslo výrazně usnadňuje úředníkům a policistům práci s evidencí a identifikací obyvatel. Jenže je i snadno zneužitelné. Přes internet se totiž se znalostí rodného čísla dá o každém občanovi Česka zjistit skoro cokoliv.

Používání rodných čísel by se proto mělo omezit. Podle náměstka ministra vnitra Zdeňka Zajíčka, který změny prosazuje, se rodná čísla stala díky internetu bezpečnostním rizikem. Důvodem je nahrazení dřívějších papírových kartoték na úřadech evidencí v počítačových databázích.

Již od 30. června 2012 se mají rodná čísla vymazat například z obchodního rejstříku. Jejich úlohu by se měly používat identifikační čísla, takzvané identifikátory, které se nedají tak snadno zneužít. Přibližně za třicet let by se podle expertů mělo rodné číslo přestat používat úplně.

golf33 ( 2. srpna 2010 16:01 )

Vůbec nejlepší by bylo vypálit registrační značky do čela. Jako dobytku, úředníci s lidmi stejně jednají jako s dobytkem.

anasyi ( 2. srpna 2010 15:51 )

glumiku,nejsem ocipovana.Ja jsem pouze ve svem prispevku poukazala,ze pan Zajicek vymyslel neco proti srsti.Bude to stat akorad hodne penez,protoze bude muset dojit ke zmenam na dokladech atd.,proto ten gulas,a to cipovani bylo v humoru,ale to jsem netusila,ze se neco v cr chysta.Vem si,pokud dojde ke zmene,ze zrusi rodny cislo,tzn.,ze vlastnici nemovitosti,budou muset ucinit i tyto zmeny KN.Jak nekdo potom za 20 let prokaze,ze ta nemovitost je jeho,kdyz uz na doklade nebude mit rodny cislo a na KN,ke zmene nedoslo.Takze velice zajimavy.

glumik ( 2. srpna 2010 14:48 )

to, ze cipy uz nyni "vnucuji" starym a starsim lidem, nemocnym je velmi nepekne... ocipovani "ovcani"="zdanlivi obcani" si pomysli, jak je to dobre, ze jim pri "ztrate"="zatoulani" najdou babicku nebo dedecka... ale "ONI" nas budou mit pod absolutni kontrolou, budou vedet, ze ty jsi ve spanelsku, ja na nakupech v new yorku... to se mi tedy vubec nelibi... a proto dojde ke zruseni rodnych cisel...

anasyi ( 2. srpna 2010 12:30 )

lepsi ne ten gulas od Zajicka,je rovnou lidi ocipovat

Zobrazit celou diskusi