Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úplavice v salátu nakazila 11 lidí!

Bakterie úplavice - ilustrační foto
Bakterie úplavice - ilustrační foto  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK, šim - 
30. července 2010
10:33

V Českých Budějovicích řádí úplavice. Tímto infekčním průjmovým onemocněním se nakazilo už 11 lidí. Původ nákazy byl zřejmě v bramborovém salátu v jedné jídelně.

Přibližně u tří desítek osob, které se v jídelně stravují, se objevily o víkendu první příznaky infekčního onemocnění. "Kultivační vyšetření do čtvrtka potvrdila bakteriální onemocnění bacilární úplavici zatím celkem u jedenácti osob," uvedl ředitel Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Zdeněk Velikovský.

Všichni postižení snědli minulý pátek v jídelně bramborový salát, který by mohl být zdrojem bakterie. Hygienici ve středu dělali odběry u zaměstnanců stravovacího zařízení, ale výsledky ještě nemají k dispozici.

Počet nakažených může ještě růst

Počet nakažených úplavicí se podle odhadů ještě může zvyšovat. Hygienici nařídili v jídelně dezinfekci a také informovali o situaci okolní firmy, jejichž zaměstnanci se tam stravovali.

"Vyšetření postižených lidí chvilku trvá, myslím si, že v pondělí bychom mohli mít už celkem přesná čísla. Ale může se to dál měnit ještě během příštího týdne," uvedla epidemioložka krajské hygienické stanice Marcela Fryšová.

Podle jejího odhadu bakterie nakazily několik desítek lidí. Pacienti, u nichž se zjistí úplavice, musejí zůstat doma a jisté omezení se týká i jejich rodinných příslušníků. "Například děti, jejichž rodič nebo sourozenec má úplavici, nesmí cestovat na letní tábor," řekla epidemioložka, která se v posledních letech nesetkala s masivnější nákazou tohoto druhu. "Sem tam se u někoho vyskytla úplavice. Ale nejednalo se o epidemii," vysvětlila Fryšová.

Co je úplavice?

Bacilární úplavice je jedna z nejnakažlivějších bakteriálních střevních nákaz. Vysoce nakažlivé průjmové onemocnění se může projevovat vysokými teplotami, bolestí břicha, bolestivým nutkáním na stolici, provázejí je vodnaté průjmy s příměsí hlenu a krve. Závažnost je ovlivněna věkem pacienta. Nebezpečná je rychlá dehydratace organismu. Zdrojem je nemocný člověk.

bara ( 31. července 2010 07:07 )

oprava - oprava . )

bara ( 31. července 2010 06:39 )

orpava - návYky

bara ( 31. července 2010 06:38 )

já ovšem enchápu, jak si někdo tam, kde děělají "blafy", může ještě dát bramborový salát!! A dokonce v létě!! Vyměnit personál by měli, tam dezinfekce nestačí, protože je zřejmé, že kuchař nemá základní hygienické návky - a potěš koště, jak musí vypadat samotná ta kuchyň - nádobí, pánve, stoly...blééé

bara ( 31. července 2010 06:36 )

Žloutenka jednoho typu - to je nemoc špinavých rukou!!!! (některý typ žloutenky se přenáší jen krví). Úplavice se vyskytuje tam, kde lidi mají špinavé ruce od STOLICE!!! Jen se zeptejte hygieniků, ti vám to potvrdí. nejvíc bakterií je právě ve střevech - úplavice je tedy nemoc, dky si kuchař neumyje po utírání si zadku ruce....bléé nebo salmonela - to je zkažené jídlo, ve kterém se množí bakterie různého druhu . takovou restauraci by měli zavřít, nebo vyhodit personál.

hehyna ( 30. července 2010 16:41 )

To byla jistě jídelna od Záruby. Kolikrát se ty blafy nedaji jíst a oni si říkaji Dobrá jídelna. Ten bramborový salát bývá nebezpečný a nebylo by to poprvé co se z něho někdo po....! Přeji krásný den.

Zobrazit celou diskusi