Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pitr byl dopaden ve Švýcarsku!

Tomáš Pitr
Tomáš Pitr  (Autor: Ladislav Křivan )
Autor: pet, ot - 
28. července 2010
22:23

AKTUALIZOVÁNO: Spadla klec! Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr (39), který se přes tři roky skrýval před spravedlností, byl dopaden ve Švýcarsku. V pondělí v jedenáct v noci ho zadržela švýcarská policie. Neměl u sebe doklady a vystupoval pod cizím jménem.

"V pondělí 26. července 2010 kolem 23:00 hodiny byl policejními orgány ve Švýcarsku zadržen hledaný Tomáš Pitr," oznámil šéf  ÚOOZ (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu) Robert Šlachta.

Podezření, že je Pitr i na útěku stále v kontaktu se svými lidmi v Česku a dál řídí své podnikání, měli detektivové od začátku. Konkrétní stopy se začaly vynořovat, když prověřovali neupřesněné podezření na praní špinavých peněz.

Postupně se kriminalistům podařilo dát dohromady mozaiku uprchlíkových kontaktů a vypátrali i pravděpodobná místa, kde se schovává. „Informace, které se detektivům podařilo zjistit, byly velmi konkrétní a přesné,“ uvedl šéf policejního útvaru pro boj s organizovaným zločinem Robert Šlachta.

Postupně kriminalisté zjistili, za koho se Pitr vydává a v posledních dnech už měli informace prakticky o každém jeho kroku. Zátah byl připraven, ale sítě napoprvé zůstaly prázdné - Pitrovi se podařilo na poslední chvíli uniknout.

Pitr na "zlatém podnosu"!607261:gallery:true:true

Detektivové už ale měli v tu chvíli Pitrův život v ilegalitě natolik zmapovaný, že nebyl problém přichystat zátah číslo 2. „Zahraničním kolegům jsme předali poznatky takříkajíc na zlatém podnosu,“ pochlubil se Šlachta. A tentokrát už to klaplo. V noci na úterý skončil Pitr v poutech.

Při zatčení u sebe neměl Pitr žádné doklady. Švýcaři proto nejprve museli ověřit jeho totožnost. Policisté se pak úspěchem pochlubili až skoro o dva dny později, když měli nade vší pochybnost ověřeno, že mají toho pravého.

Prozradí své komplice?

Na Pitra byl už dříve vydán evropský i mezinárodní zatykač. Bude teď na českých soudech, aby požádaly o jeho vydání. Policisté také nadále vyšetřují, kdo a jak mu z Česka na útěku pomáhal. Prozradí své komplice? Policie věří, že ano. "Doufáme, že až bude Pitr v ČR a promluví, může to vést k odhalení dalších jmen organizovaného zločinu," mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. 607260:gallery:true:true

Podle politologů je zatčení kontroverzního podnikatele jasný signál veřejnosti, že nikdo - ani miliardář jako je Pitr - nemůže dlouho unikat spravedlnosti. "Je jisté, že někteří jednotlivci z jeho dopadení radost nemají, ale pro veřejnost bude případný soud symbolickým vyústěním toho, že se poměry v justici mění," řekl Blesk.cz politolog Jan Kubáček.

Kdo je Tomáš Pitr?607259:gallery:true:true

Podnikatel v potravinářském průmyslu byl spolumajitelem několika desítek firem s ročním obratem přes 20 miliard korun, vlastnil výrobce olejů Setuzu, konzervárnu Seliko, Balírny Marila a další firmy. Byl přítelem zavražděného krále posvětí Františka Mrázka. Pojí ho přátelské i obchodní vazby i s uprchlým miliardářem Radovanem Krejčířem.

Po Krejčířově útěku na Seychelské ostrovy byl Pitr mezi prvními, kdo jej navštívil a označil za oběť policejní manipulace. V červnu 2006 byl odsouzen na pět let odnětí svobody za rozsáhlé daňové podvody. Do vězení nikdy nenastoupil, spekulovalo se o jeho pobytu ve Švýcarsku, což se nakonec i potvrdilo.

Úkryt v největším luxusu: Apartmá tam stojí 135 tisíc

607443:gallery:true:true

Hotel Kempinski ve Svatém Mořici, kde policisté nasadili Tomáši Pitrovi želízka, patří mezi nejluxusnější místa v tomto milionářském středisku. Při výletech tam bydlí členové královských rodin, největší hvězdy světového showbyznysu a vůbec lidé, kteří nemají hluboko do kapsy.

„Více než stoletá tradice se snoubí s moderním servisem,“ chlubí se hotel s pěti hvězdami ve štítě. Více ale říká cena prezidentského apartmá – 135 tisíc korun za noc. Při troše skromnosti by šlo ušetřit a v nejobyčejnějším pokoji »přežít« týden za 50 tisíc. Je vidět, že ani jako psanec si Pitr nežil zle.

Jak Pitr kličkoval před zákony

S policisty na honěnou si hrál Tomáš Pitr dlouho. Proslýchalo se, že si žije na vysoké noze, jezdí lyžovat a dokonce si občas zajede i do Česka. Včera však jeho únik před spravedlností skončil.

Vydán zatykač – prosinec 2005

Za daňové úniky ve výši 51 milionů korun soud Pitra odsoudil na 8,5 roku vězení. Je na něj vydán zatykač zrovna v době, kdy lyžuje s rodinou v Rakousku.

Dostal 5 let – červen 2006

Vrchní soud v Praze mu trest za daňové delikty zmírnil na pět let vězení.

Útěk z Česka – červen 2007

Má definitivně nastoupit do vězení, prchá však ze země. Po Německu míří do Monaka, Chorvatska, Itálie a Rakouska. Nakonec zakotví ve Švýcarsku.

Byl na fotbale? – červen 2007

Pitra údajně ve Švýcarsku viděli čeští fotbaloví fanoušci, kteří tam v létě sledovali mistrovství Evropy. S rodinou prý obědval v restauraci.

Švýcarský úkryt – červen 2007

Informace centrály Interpolu v Bernu nepřímo potvrzují, že se Pitr ve Švýcarsku dlouhodobě skrývá. V kuloárech se mluví o tom, že jezdí lyžovat a nic mu neschází.

6 let natvrdo – leden 2010

Za podezřelé obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny dostal Pitr souhrnných 6 let vězení. Státu způsobil škodu 700 milionů korun.

Spadla klec – červenec 2010

Švýcarská policie Pitra v pondělí zadržela na svém území. Oznámil to šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

gogo ( 30. července 2010 06:17 )

pdsouzeného zločince ? Již za druhé světové války jejich finanční kontakty s Hitlerem nebyly košer. Takže se zde mnoho nezměnilo. Švýcarsko je prádelnou špinavých peněz. Ty sýry a hodinky jsou až na posledním místě jejich bohatnutí ...

gevi ( 29. července 2010 16:32 )

že to, za co byl u nás odsouzen, není ve Švýcarsku trestným činem a tak ho možná Švýcaři ani nevydají. Romana Polanskiho taky nevydali. A to měl sexuální delikt.

cid2000 ( 29. července 2010 14:39 )

Je to jen hunbuk pro lidi.Směšný a vše předem domluvené mezi Pitrem a mafiánskou sodně-policejní klikou a některýma politikama,kteří o všem vždy věděli.Několikrát utek a několikrát jej odsoudili a vždy jako ,když se nechumelí....pohoda,... bájo.Normální člověk kvůli dluhu na elektrice zažije horší věci než,když někdo tuneluje miliardy.Celé ty roky jej lidi potkávali na lyžích v Alpách a někteří novináři si s ním dávali dostaveníčko.Celé ty roky jej policie prý nemohla najít....haha....směšný.A teď najednou prý špičková policejní operace?Tomu může uvěřit jen Hurvínek.Pitr se umoudřil a těch pár miliard si chce užít v klidu.Bude,ale muset ze svého nakradeného rybníka něco nebo spíše velkou část pustit časem zdejší policejně-soudcovské-politické klice zato,že si odsedí za dobré chování cca 3 roky a pak jej pustí pokud se dostane do republiky někdy.A pak si chlapec užije alespoň několika miliard,kterému nechají.Má prsty ve všem a má dost informací na všechny kolem,ale zároveň nemůže riskovat,že o vše příjde.Zjistil,že je lepší se se všema rozdělit a nedělat problémy v českém rybníku.Je to hunbuk pro lidi jak jim ucpat hubu a mozek.

golf33 ( 29. července 2010 13:14 )

Měli by ho sejmout, hajzla, kdo ho tu bude živit, svini jednu

sakra ( 29. července 2010 10:53 )

Má nás všechny v pr.de/li, hlavně vedení státu, soudy, polici atd. Má dost peněz a styků tak vo co de???

Zobrazit celou diskusi