Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Galerie Butovice: Jídlo ji má zachránit před krachem!

Autor: Kateřina Kycltová, Monika Rubešková - 
23. července 2010
18:05

Nákupní Galerii Butovice zachraňuje nizozemská banka ING! Je totiž jejím novým majitelem. Dosavadní majitel centra uznal, že už není schopný splácet úvěr. Je to pro jeden z největších obchoďáků v Praze počátek konce, nebo naopak nový začátek? Butovice se dušují – chytáme druhý dech!

Vůbec poprvé v Česku se stalo, že majitel přiznal, že na to splatit úvěr za obchodní centrum prostě nemá. Galerie Butovice asi »nesypala« tolik, kolik by potřebovali. Předchozí majitel podle MF Dnes, která na dění okolo nákupního centra upozornila, koupil centrum za dvě miliardy korun.

Nizozemská banka ING Real Estate Finance rychle přispěchala na pomoc. Zachránit chtějí Butovice hlavně vybudováním nové stravovací zóny. Počet kulinářských provozoven se tak zvýší z deseti na patnáct. „Chceme nalákat zaměstnance z okolních administrativních budov. Dalo by se říct, že chytáme druhý dech,“ tvrdí Jiří Hlinka ze SMART Communication, která Butovice mediálně zastupuje.

Obří akvárium se stěhuje na Výstaviště

Další plánovanou změnou je odstranění obřího akvária. To se stěhuje do Mořského světa v holešovickém Výstavišti. Jeho provoz byl prostě drahý a nebyl pro návštěvníky takovým tahákem. A to ani tehdy, když se v akváriu proháněl žralok Radovan, jehož původním majitelem byl uprchlý milionář Radovan Krejčíř.
Galerie Butovice není mezi pražskými obchoďáky žádným nováčkem. Otevřena byla v roce 2005. „Problémy Butovic nejsou kvůli krizi, ale něco tam prostě bylo špatně. Učíme se to, nákupní centra jsou u nás hrozně mladý průmysl,“ uvedl Jan Kubíček, prezident české pobočky Mezinárodní asociace obchodních center a dodal: „S určitými problémy se potýkají ještě Stodůlky, Novodvorská Plaza a Šestka.“

Upadající zájem mohla zapříčinit i poloha Butovic. Autem je to dobré, ale kostrbatá cesta pěšky z metra nebo autobusu může mnohé odradit. Centrum chtěl původní majitel zatraktivnit zoufalým nápadem vybudovat sjezdovku ze střechy obchoďáku do přilehlého údolí.

lister ( 23. července 2010 18:36 )

Koukám že pisatel nadpisu už je pěkne v lihu co?

Zobrazit celou diskusi