Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zrušení podpory hypoték? Poslanci jsou proti, přišli by o peníze

Miroslav Kalousek svým návrhem na zrušení daňového zvýhodnění hypoték rozvířil ostrou diskuzi
 (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: šim - 
20. července 2010
11:29

Stále více se ozývají hlasy, které brojí proti návrhu ministra financí Miroslava Kalouska na zrušení daňového zvýhodnění hypoték. Protože mnoho poslanců má samo hypotéky, neradi by přišli také o svá zvýhodnění.

Podle serveru Novinky.cz už teď opoziční poslanci uvedli, že pro Kalouskův nápad by ruku určitě nezvedli. Ani někteří koaliční politici se zrušením zvýhodnění nesouhlasí. Mnozí z nich totiž také mají hypotéku. S daňovým zvýhodněním se lidem s hypotékou vrátily tisíce korun. O ty by ale s Kalouskovým návrhem přišli.

Jen namátkou, podle dotazníku, který server iHned.cz dal před časem politikům, vyplynulo, že někteří poslanci své bydlení hypotékou financují. Tihle to přiznali: Jan Chvojka (VV) – hypotéka 1,8 milionů, Michal Babák (VV) – dluhy včetně hypoték 11 milionů, Josef Dobeš (VV) – 3,3 mil – hypotéka, Walter Bartoš (ODS) - hypotéka 2,5 milionu.

Nedosažitelné hypotéky budou mít dopad na vznik nových rodin

„Chápu, že v současné době, ovlivněné hospodářskou krizí a řeckým bankrotem, je potřeba "utahování opasků" akutnější, než kdy dřív. Ale tady se p. Kalousek snaží získat finance na špatném místě. Bydlení je dnes, zejména ve velkých městech, palčivý problém. Dosáhnout na hypotéku není žádná sranda, banky se bojí a hlavně mladí lidé tak zůstávají v malých pronájmech, které si ještě mohou dovolit. Důsledkem toho pak je, že odkládají založení rodiny na dobu, kdy budou moci slušně bydlet. S tímto opatřením p. Kalouska by se tato doba posunula ještě více do budoucnosti a ČR, která potřebuje děti /z pracujících rodin/, tak asi nakonec stejně vymře. Tedy - nevymře, ale těch slušných a pracujících bude kvapem ubývat,“ napsala v diskuzi čtenářka s přezdívkou kecalistka.

Lidé bez hypoték přispívají na ty s hypotékami

Kalousek argumentuje tím, že nevidí důvod, proč by lidé s nízkými příjmy, kteří na hypotéky nikdy nedosáhnou, měli připlácet na hypotéky osob se středními a vysokými příjmy. Ministr však dodal, že toto opatření není v koaliční dohodě mezi ODS, TOP 09 a VV, a proto se nebude příliš zlobit, když neprojde. Že by se takovým krokem zpomalila výstavba bytů především pro mladé rodiny, si Kalousek nepřipouští. Premiér Petr Nečas si takovou změnu dokáže také představit. Nechce ale rušit daňovou podporu bydlení jako celku. Podle něj je tak možné nahradit daňové zvýhodnění hypoték univerzální odečitatelnou položkou. O možnostech by chtěl jednat.

Čtenář: Co je mi do cizí hypotéky?!

„Co je mi do toho , že někdo vzal hypotéku a já jako daňový poplatník mám na něho doplácet. Správně. I s tím mateřským příspěvkem jsem pro , aby se zrušil. Každého věc, když chce dítě. Ať se tady stará. Nemám ochotu jako daňový poplatník na její dítě přispívat. A co na to bezdětné ženy. Ti taky musí dřít a podporovat její dítě. Je to nespravedlivé,“ přiklonil se naopak na stranu Kalouskova návrhu čtenář bosomfriend.

Co si o tom myslíte vy? Máte hypotéku na bydlení? Chybělo by vám každoroční vrácení daní z úroků v rodinném rozpočtu? Diskutujte v diskuzi pod článkem.

e.44 ( 20. července 2010 22:55 )

S tvým druhým odstavcem docela souhlasím. Ale je vidět, že u psaní prvního odstavce jsi moc nepřemýšlela. Stačí vzít jako příklad auto. Podle tebe nové auto = zbytečný přepych. A co takhle lidé, pro které je auto nezbytnost. Například bydlí na vesnici, kde práci nenajdou a doprava, pokud tam vůbec nějaká je, nestojí za nic. Nějak se musejí dostat do práce, s dítětem k lékaři atd. Nebo je pro ně auto i jinak nezbytné k jejich výdělečné činnosti. A ne každý si může dovolit půjčku, případně leasing, na nové auto. Lidé si berou půjčky i na ojetiny, někteří jinou možnost nemají. Ona skutečně existuje spousta věcí, na které si lidé musejí brát půjčky a které rozhodně nejsou přepychem. Za všechny bych snad alespoň jmenovala různé pomůcky, přístroje, vylepšení nebo stavební úpravy pro nemocné či postižené členy rodiny, které rozhodně nejsou levné a pojišťovny je nehradí.

anka ( 20. července 2010 20:22 )

proc by meli mit narok? - nejsou penize....nekde se skrtat musi....a tohle je nejmene bolestive skrtani.... Oni odvadi nemale castky na urocich bankam a banky z toho maji zisk.......ale stat a vsichni ostatni jsou na tom kraceni...protoze ty penize statu nekde chybi...

lvice ( 20. července 2010 19:48 )

A na co jiného si tedy lidé potřebují v bance půjčovat?Na dovolenou,dárky,nové auto....?Že se někdo zadluží a nabere si půjčky na hlouposti,je jeho věc,to k životu tolik potřeba není,jako mít kde bydlet.Bydlení je základ!Kdo bydlí a splácí,musí tím pádem i vydělávat na splátky a také odvádí daně. Peníze by se měly seškrkat především v horních deseti(nejen to) tisících.A hlavně...u nepřizpůsobivých občanů a různých pofidérních přistěhovalců!!!

e.44 ( 20. července 2010 17:33 )

oprava ......nenažraných remcajících poslanců,..

e.44 ( 20. července 2010 17:29 )

Protože jiný, stejně poctivě si vydělávající člověk, odvádějící také bance nemalé částky na úrocích, ale za půjčku , která neni na bydlení, nárok na žádné daňové zvýhodnění nemá.

Zobrazit celou diskusi