Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

To je ona: Nevěsta chvíli před osudným pádem!

Autor: Jitka Žigová - 
9. července 2010
18:04

Štěstí v neštěstí měla zřejmě nevěsta (30), pod níž a dalšími šesti svatebčany z Moravy se ve čtvrtek po poledni propadla dřevěná lávka. Ta stála u lesního hrádku Aichelburg v Horním Maršově na Trutnovsku. Při pádu do pětimetrového příkopu si novomanželka vážně pochroumala záda, ale podle lékařů nejspíš nebude mít trvalé následky.

Neštěstí, při kterém se zranilo sedm lidí, z toho nevěsta (30) těžce, způsobil prohnilý nosný dřevěný trám. Experti zjišťují, jak dlouho byl ve špatném stavu a kdo je za můstek a za nehodu zodpovědný.

Pád do pětimetrového příkopu

Lávka se zřítila krátce po oddavkách, když fotograf pořizoval snímky zhruba dvacetičlenné skupiny svatebčanů shromážděných na můstku. Když se ozvalo skřípění a praskání, většina stačila utéct, ale sedm lidí se propadlo do pětimetrového příkopu. Nejvážnější zranění utrpěla nevěsta. Vrtulník ji dopravil do nemocnice s podezřením na poranění páteře. Podle lékařů je ale v dobrém stavu a její zranění zřejmě nebude mít trvalé následky.

Lávka se zřítila po deseti letech od rekonstrukce. O tu se postarala krkonošská stavební firma bratrů Klimešových. Ti jsou také členy sdružení Hradní společnosti Aichelburg, které se zasadilo o vybudování lávky a zpřístupnění lesního hrádku z roku 1863. Hrádek s mostkem si pronajala od Správy Krkonošského národního parku.

Dalo se pád předvídat?

„Můstek dělal můj bratr. Moc nás to mrzí. Ten trám byl z modřínu, což je kvalitní dřevo, takže se čekalo, že takových 15 let vydrží. Ještě v květnu jsem lávku kontroloval. Asi se nějakou prasklinou dostala do trámu voda a ten uvnitř uhnil, což nebylo vidět,“ řekl Pavel Klimeš z Hradní společnosti.

„Musíme počkat na expertizy a znalecké posudky a zjistit majetkové vztahy k místu té nešťastné události, kdo mostek spravuje a nese za jeho stav odpovědnost,“ podotkl Jiří Prouza z trutnovské policie.

Video Video z neštěstí v Horním Maršově - Hasičský sbor Horní Maršov
Video se připravuje ...

havlovka1 ( 12. července 2010 13:50 )

no tak to snad neni treba komentovat

havlovka1 ( 12. července 2010 13:49 )

btw. a nikde na hradku tam neni zminka kolik lidi ma po mosku prechazet, mozna ji tam ted uz daji, jako asi nemam smysl svalovat vinnu na jednu ani na druhou stranu je to hloupa shoda nahod - Dovoluji si prekopirovat odkaz z prechoziho clanku, pro kritiky, kteri si mysli ze mustek je pro par lidi mrkněte na odkaz a spočítejte kolik lidí se na fotografování vešlo http://www.veselyvylet.cz/cz/vv8.html sestrice

sestrice ( 10. července 2010 18:42 )

mrkněte kolik lidí se může fotit na můstku http://www.turistika.cz/turisticke-cile/detail/lesni-hradek-aichelburg

paralenka ( 10. července 2010 08:27 )

Já myslím, že jsou to ti lidé sami. Narvat 17 lidí kvůli focení na dřevěný mini můstek je pitomost. A pokud si vzpomínám, tak o tom, že tam bude svatba, pronajímatel nevěděl - pronajímal to turistům. Běžné přecházení by můstek nejspíš vydržel. To je jak v Brně - chtěli se vyfotit na hradbách, ale hupsli i s hradbami.Exkluzivní fotka je prostě exkluzivní

dedek_org ( 10. července 2010 07:22 )

ten kluk co stím vyklal na videu , jenž odvysílala TV, tomu neštěstí hodně, ale opravdu hodně dopomohl.Jinak zajímavé je hloubka do které spadly. Snad tam zajdu a změřím to, každý tvrdí něco jiného / 3 - 5m /....Jinak přeji nevěstě brzké uzdravení....

Zobrazit celou diskusi