Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tunelář Kožený: Na 10 let do basy!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, mivr - 
9. července 2010
16:25

Za podvody, kterých se dopustili na Harvardském průmyslovém holdingu Viktor Kožený (47) a Boris Vostrý (63), jsou oba muži odsouzeni na deset let. Dále musí podniku uhradit škodu v ustanovené výši šestnáct miliard korun. Dnes se o tom usnesl pražský městský soud.

Právní zástupci obou mužů striktně popírali vinu svých klientů a žádali po soudu, aby je zprostil viny. Vynesený verdikt není pravomocný a odsouzení se proti němu mohou odvolat.

Co udělali?

Oba muži se měli podílet na podvodech na celkem 110 obchodech s cennými papíry. Podle obžaloby měli Kožený s Vostrým v letech 1995 a 1996 převést majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice a poškodit Harvardský průmyslový holding, který poté musel být zlikvidován.

Harvardské investiční fondy měly podle státního zástupce ještě v roce 1995 akcie 51 českých podniků. Akcionáři věřili, že se investováním do těchto atraktivních a prosperujících firem zhodnotí jejich finanční prostředky.

Fondy však začaly z Koženého iniciativy převádět akcie na kyperské společnosti, ve kterých byl muž mnohdy angažován. Cenné papíry těchto podniků však nebyly veřejně obchodovatelné.

Vostrý byl obžalován, že se podílel na některých nekalých machinacích s Koženým. Státní zástupce u soudu tvrdil, že Vostrý zatajoval akcionářům informace o stavu jejich portfolií.

Oba obžalovaní podnikatelé také údajně užívali praktiku "drancovací kolečka". To znamená, že převáděli akcie z jedné firmy na druhou, ale měnili při tom ceny.

Kde jsou teď?

Bývalý prezident harvardských fondů Kožený a jeho kolega Vostrý jsou stíháni jako uprchlíci. Vostrý se nyní zdržuje ve středoamerickém státě Belize.

Kožený žije na Bahamských ostrovech. Spojené státy americké usilovaly o jeho vydání, protože je u nich Kožený obviněn z uplácení a praní peněz. Letos v lednu mu ho ale Bahamské ostrovy odmítly vydat.

slowak ( 14. srpna 2010 10:27 )

Myslim, že investice do zlata je OK. Jedině však investiční zlato, zlaté mince, zlaté cihly a zlaté slitky. Jsou osvobozeny od DPH. Nejraději kupuji zde: www.zIate-mince.cz, www.investicni-zlato.eu, nebo www.siIverum.cz. Nejdete zde i ceny zlata a další informace proč investovat do zlata.

bagr1946 ( 10. července 2010 19:59 )

>MUZEE DAT PUS* NA PRD*L>TAM JE NAS DLUH CO MA REPUB>

radan65 ( 10. července 2010 15:55 )

a ja myslel ze Hušak je spatny sef kdyz nikdy netrefi moje cisla a pritom je ma tri dny predem

majojo ( 10. července 2010 15:08 )

Ká už ho v tom lochu na Ruzyni nebo na Borech úplně vidím! Vy taky?

anasyi ( 10. července 2010 13:38 )

no a pet let se budou snazit ho nejak dostat do cech.Na privatizacni delikty se vztahuje 20 let.Takze v roce 2015 a 2016 bude Kozeny cisty

Zobrazit celou diskusi