Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obyvatelé Bohumína: Trápí je přemnožení komáři!

Autor: Ivana Žáková, jak - 
9. července 2010
09:14

Obyvatelé Bohumína se ještě nestačili vzpamatovat z nedávných povodní a už tu od nich mají další »dárek«: Krvelačné komáry.

Repelenty zabírají jen krátkodobě. A ve městě, které je obklopeno lagunami, v nichž se vylíhly miliony komárů, nelze provést ani postřik.

„Komáři nás letos sežerou. Tak agresivní jsem je ještě tady nezažil. Večer se nedá bez repelentu vyjít ani na zahradu, za chvíli totiž stejně začnou útočit znovu,“ řekl Blesku Martin Urbančík (38). Bydlí v domku v Okrajní ulici vedle rozestavěné dálnice hned u pole, které je plné hnijící řepky a lagun.

Petice a stížnost

„Chceme sepsat petici a podat stížnost, že se postřiky dělaly jen někde a na tyto laguny se všichni vykašlali. Přitom hned vedle je velké sídliště a večer nemůžeme ani otevřít balkon,“ postěžoval si i Martin Kozel (25). „Kvůli zástavbě nelze provést ve městě celoplošný postřik. Po dohodě s hygieniky se aplikoval v místech, kde je přemnožení komárů nejhorší,“ řekla mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Speciální vůz s postřikem proti komárům tak jezdil jen lokálně. Aerosolová mlha zabíjela komáry u kurtů a hřbitova ve Starém Bohumíně, ve Skřečoni v lokalitě Gliňoč, v Záblatí pod lesem Baginec a také v Pudlově a Vrbici. V centru se smrticí protikomáří vůz zaměřil na park Petra Bezruče.

Repelenty jsou vyprodané

Podle odborníků ale efekt lokálních postřiků stejně pocítí lidé jen na dva až pět dní. Komáři navíc mají dolet až deset kilometrů. „V okolních lesích, na loukách i u polských sousedů za Odrou existují stovky nepřístupných lagun, kde technicky není možné postřiky provést,“ vysvětlil Pavel Klimovič z bohumínské radnice.

Podle něj jsou jedinou ochranou repelenty. Ty jsou tu ale vyprodány. Zato své pevné místo mají na stolech venkovních restaurací. Postřik repelentem jako bonus dostávají i návštěvníci letního kina. Také radnice nakoupila pět set repelentů za 40 tisíc a rozdává je lidem ze zatopených oblastí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi