Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

České dráhy vyhlašují konkurz na bezpečnostní hlídky

Autor: hto, ČTK - 
6. července 2010
12:17

České dráhy chtějí na podzim vyhlásit výběrové řízení na zajištění soukromé ostrahy v nádražních prostorech a ve vlacích. Zkušební využívání bezpečnostních agentur se ČD osvědčilo a chtějí v něm pokračovat.

České dráhy zkoušely bezpečnostní hlídky na nádražích a ve vlacích od začátku února do konce dubna v pilotním projektu. "Výsledky byly jednoznačně pozitivní, od reakce veřejnosti, přes snížení trestné činnosti na rizikových spojích až po pozitivní hodnocení zaměstnanců ČD ve vlacích," myslí si mluvčí ČD Radek Joklík.

Proto se dráhy rozhodly působení černých šerifů ještě posílit. "Nejen ve vlacích, ale i na problémových nádražích budeme s civilními bezpečnostními agenturami dále spolupracovat," řekl mluvčí.

Je to vůbec potřeba?

Zatím je ostraha na 80 nádražích, náklady drah jsou na ně desítky milionů korun ročně. Většina zásahů ochranky souvisí s vyloučením z přepravy cestujících, kteří odmítají zaplatit, anebo s agresivními jedinci. Dráhy tvrdí, že do hlídek jsou vybíráni zvláště komunikativní lidé, nikoliv násilničtí jedinci. Hlídky se pohybují po celé železniční síti bez ohledu na denní dobu či druh vlaku. K vidění jsou v lokálních motorácích i mezinárodních expresech.

Provizorium má definitivně ukončit řádný tendr, jehož podmínky bude dozorčí rada ČD schvalovat na podzim.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

money1m ( 7. července 2010 07:03 )

no přeci nastupující pan ministr dopravy,spoluvlastník ABL,ikdyž se tvrdí,že to v žádném případě tato firma nebude,ale přejmenovat? převezt část společnosti ABL na jiný subjekt,jak jednosuché a netransparentní,jj takhle se to dnes podniká...

arcaben ( 6. července 2010 17:28 )

Souhlas.Vzhledem k tomu,že v bezpeč.agenturách jsou vesměs zaměstnaní invalidé a platí se tu jedny z nejnižších platů,tak to bude ranec pro majitele zvítězivší agentury!!Za státní -naše peníze=tj pomerančová ptákovina!!

karlos ( 6. července 2010 14:27 )

Jak si může státní a zadlužená firma pořizovat další investice.A do bezpečnosti.Pro koho se zase vymyslel kšeft za státní peníze?

4747 ( 6. července 2010 13:12 )

DOTACE OD STÁTU PŮJDOU DO SOUKROMÝCH FIREM!! K A L O U S K U TADY MÁŠ PENÍZE DO STÁTNÍ POKLADNY A NESAHEJ OBYČEJNÝM LIDEM NA TO MÁLO HOV-NO,CO JIM JEŠTĚ ZBYLO!!

gogo ( 6. července 2010 12:42 )

a že zvítězí ta nejserióznější firma. A že slovo provize bude neznámým pojmem....

Zobrazit celou diskusi