Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Příspěvek pro začínající učitele: Až 180 tisíc korun!

Budoucí ministr školství Josef Dobeš navrhuje náborový příspěvek pro začínající učitele 180 tisíc korun.
Budoucí ministr školství Josef Dobeš navrhuje náborový příspěvek pro začínající učitele 180 tisíc korun.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
2. července 2010
11:45

Platy ve školství jsou mizerné a učitelů je stále méně. S tím chce zatočit budoucí ministr školství Josef Dobeš (VV). Navrhuje náborový příspěvek pro začínající učitele až 180 tisíc korun! Stát by jeho projekt přišel na 300 milionů korun.

Dosud mluvil Dobeš o částce 80 tisíc Kč, ve čtvrtek však navrhnul koaličním partnerům více než dvojnásobek. Stát tahle "sranda" vyjde na 300 milionů korun. Peníze chce Dobeš použít z dvoumiliardového navýšení školského rozpočtu.

Školští experti rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se ve čtvrtek večer shodli na tom, že začínající učitelé by tento náborový příspěvek ve výši 180 tisíc korun mohli dostat.

Měl by tak dorovnat nástupní plat, který je u začínajícího učitele zhruba o pět tisíc měsíčně nižší, než je plánovaná minimální měsíční hrubá mzda pro pedagogy. Ta by měla dosahovat výše 20.000 korun.

Podle Dobeše by však začínající učitelé nezískali celý příspěvek hned při příchodu na školu. Polovinu by získali po zkušební lhůtě, druhou polovinu po roce, přičemž by se museli zavázat, že na škole budou učit minimálně tři roky.

"Ve chvíli, kdy učitel odejde dříve než za tři roky, tak poměrnou část vrátí do státního rozpočtu. Toto je ten model," uvedl Dobeš s tím, že pro absolventy pedagogický fakult to může být "velmi atraktivní a zajímavé".

Náborový příspěvek by měl zvýšit prestiž učitelského povolání a do školství přivést mladé pedagogy. Zatím jich ročně přijde na školy 1300, Dobeš by chtěl toto číslo navýšit na 2000. V takovém případě by na náborových příspěvcích musel vyplatit 360 milionů korun za první rok.

"To, co chci, je dát úctu učitelům," uvedl Dobeš s tím, že díky plánovanému navýšení školského rozpočtu o 2,1 miliardy korun by se měla od příštího roku minimální hrubá mzda kantora zvýšit právě na 20.000 korun měsíčně.

e.44 ( 3. července 2010 01:02 )

e.44 ( 3. července 2010 01:01 )

Chtěla jsem ti vysvětlit, jak velkou blbost jsi napsal, ale duncanidaho pode mnou to udělal líp a podrobněji, než jsem měla v úmyslu.

duncanidaho ( 3. července 2010 00:13 )

Učitelé nemají v popisu práce jen výuku, ale i jiné činnosti. Ty ostatní činnosti jim zaberou spoustu času, takže udělají mnoho přesčasů, které jim nikdo nezaplatí. Kroužky jsou zadarmo. Pokud chtějí NV, musí pracovat s dětmi po pracovní době. Když musí jít na supl, muí přesunout ostatní práci na přesčas. Tento přesčas nemají zaplacený, protože nejde o přímou vyučovací činnost (praci s dětmi). Učitelé nemají prázdniny, ale normálně si musí vybírat dovolenou. Tato dovolená je stejně dlouhá jako u jiných zaměstnanců. Na rozdíl od jiných lidí mají povětšinou dovolenou nařízenou na prázdniny. Nejendnou se stane, že dovolená a NV jim nestačí na prázdniny a musí si brát neplacenou dovolenou (pokud jim to vedení školy povolí). Učitel se musí rychle a správně rozhodnout, pokud nastane nějaký problém. Učitel nemá měsíc na vyřízení jako úředníci. Učitelé jsou ohrožováni nemocemi, nejeden učitel se již nakazil od žáka. Co za to má? Tři dni nemocenské zdarma a poplatky u lékaře a vlékárně. Ať se učitel snaží sebe víc, tak je pro děti i rodiče ten největší debil, který je ve škole jen proto, aby toho skvělého a hodného žáčka buzeroval. V jiném zaměstnání je člověk ihned potrestán, pokud svého nadřízeného pošle kamsi, ve škole dostane maximálně poznámku, které se doma s rodiči jen vysmějí. Atd. atd. Zajímalo by mne, proč se nikdo na učitelskou dráhu nehrne, když je to tak dobře placená ulejvárna?

dedek_org ( 2. července 2010 14:49 )

když mě naučí p.učitel-ka dítě a já jemu již nemusím shanět doučování či jiného člověka který mu to vysvětlí prosim, ale i tak nezdá se Vám že propast mezi prodavačkou u pokladny či jinou profesí je 3x v neprospěch ostatních jenž dělají i 200hod. neplacených přesčasů či 12 hod směny a učitel má jen 3-4 hod , spíše necelé ? + 3 měsíce volna /prázdniny atd/. Ale co těch zhruba 40% učitelů co vejdou dotřídy nadiktují zadání z knihy a luští si křižovku ? Když na druhý den přijdou žáci do třídy a chtěji vysvětlení k látce kterou nepochopili tak jim učitel odvětí , že jsou bllbci atd...

Zobrazit celou diskusi