Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Špatné vysvědčení může dohnat dítě k sebevraždě!

Chatujte s psychologem PhDr. Václavem Mertinem
30. června 2010 | 06:02

Zítra dětem sice začínají prázdniny, ale vysvědčení, které jim předchází, může tento fakt zastínit velkým traumatem. Dětský psycholog PhDr. Václav Mertin varuje před přehnaným trestáním za vysvědčení. Strach z něj může mít i tragické následky!

Pedagogický psycholog PhDr. Václav Mertin potvrdil smutnou statistiku. Za zvýšený počet dětských útěků z domova a sebevražd může v tomto období strach ze špatného vysvědčení. Proto se rodiče mějte na pozoru a zbytečně své děti za špatné známky nekárejte! Podívejte se na názory odborníka.

Jak vychovávat děti

Radu pro výchovu dětí má Mertin velmi jednoduchou: Hlavně vše vyřešit v klidu! V rodině také nesmí váznout komunikace. "Tak někdy pomohla legrace. Jindy hrubý nátlak: takhle to bude a nediskutujeme o tom. Někdy přesvědčování," říká Mertin.

"Nebál jsem se ani odměny: Když ty tohle, tak my tohle. Někdy jsem to neřešil a mávl nad tím rukou. Snažili jsme se hledat cestu, jak z problému. Děti věděly, že pravda vede k nápravě, lež rovněž, ale cesta je zbytečně komplikovaná," popisuje psycholog vlastní zkušenosti s výchovou dětí.

Chatujte s psychologem PhDr. Václavem Mertinem
Autor: Gábina Mikešová

Fyzické tresty na dětech rozhodně ne

Fyzické tresty zase psycholog na dětech tvrdě vylučuje. Rozhodně by rodiče neměli své děti trestat bitím, ale snažit se věc vyřešit domluvou. "V zásadě fyzické tresty vylučuji," říká rezolutně.

"Fyzické tresty volíme někdy z pohodlnosti. To že leckdy velmi dobře fungují, není dobrý argument. Protože to, co funguje dobře dnes, může se obrátit ve svůj opak zítra. A co pak? Malou přípustnost fyzických upozornění, tedy ne výprasků, někdy stačí jen naznačit, bych akceptoval u předškolních dětí," popisuje Mertin.

Dítě se doma dobře učí, ale stejně přinese špatnou známku

Věčným problémem rodičů je, když se se svým dítkem poctivě učí doma, ale ze školy pak stejně přinese špatnou známku. Čím to je? Odpověď je jednoduchá, ve škole na dítě padá větší stres.

"Ve škole jsou jiné podmínky, dítě může znervóznět, je větší časový tlak. Já bych si přál, aby učitelé brali při hodnocení v potaz i výsledky domácí práce. Zejména u menších dětí se lze dobře přesvědčit, zda vědí, co napsali.

Dětské sebevraždy jsou v období vysvědčení časté!

Za zvýšeným počtem útěků z domova a sebevražd stojí přísní rodiče a nějakou měrou také kantoři. Hlavně je to obava dítěte z reakce rodičů. Strach z výprasku může dítě dohnat až k útěku z domova. U citlivějších jedinců to může dojít až k sebevraždě.

"Bohužel k takovým situacím dochází, pokud myslíme dobu kolem rozdávání vysvědčení, tak určitě. pro dítě je to velmi stresová záležitost, pokud ví, že své rodiče třeba nějakým způsobem zklame, ale nemělo by to tak být."

Dvě děti mají různé vysvědčení, jak je chválit?

Když má člověk více dětí a různě se učí je chvála od rodičů trochu složitější. Jak pochválit, ale zároveň neublížit sourozenci, když jedno donese špatné vysvědčení a druhé výborné? "Nechválíme příliš vysvědčení, ale práci, snahu, zlepšení, pokroky. Slabší dítě může být hodnoceno rovněž velmi dobře," radí psycholog.

Na každé vysvědčení reagujte s klidnou hlavou

Ať už vám dítě domů přinese dobré nebo špatné vysvědčení měli byste hlavně zachovat klid a rozvážnost. Co dítěti řeknete ho pak může ovlivnit na dlouhou dobu.

"Správně by měl každý rodič reagovat na jakékoli vysvědčení pozitivně. Ocenit dosavadní práce, vypíchnout dobré momenty - zlepšení v jednom předmětu, snahu... A zbytek odkázat na září."

Co dělat, když mi rodiče hrozí bitím?

Nejhorší chybou rodičů je, že svým dětem předem vyhrožují. Jestli přineseš domů špatné známky, tak si mě nepřej, nebo dostaneš na holou... Takové chování je od rodičů velmi špatné a sobecké. Co tedy poradit vystrašenému dítěti?

"Jestli to dítě dokáže, tak by mělo rodiči říct, co pomůže, když ho rodič zbije, jestli se ze čtyřky stane dvojka. Dítě by mělo rodiče poprosit, aby mu pomohli ve výuce od září," tvrdí Václav Mertin.

Konečně máme své vysvědčení a volno! Jak ale říct rodičům špatné zprávy?
Autor: Blesk - Petr Merta

Co mám dělat, když se dítě nechce učit?

"Učení musí mít pro dítě smysl, musí dojít k dobrému výsledku, tedy k úspěchu, musíme mu pomoci, aby učení zvládlo. Pak je větší naděje, že se nebude bránit moc."

Jak mám trestat děti, když neposlouchají?

"Na prvním místě nevidím trest, ale to, abyste 'donutili' děti, aby splnily to, co mají. Existují jednodušší způsoby než tresty.

Jak reagovat na špatné vysvědčení?

"Záleží na tom, kde vidíte příčinu, ale každopádně, teď oslavte konec roku a práci a řešení nechte na září, říjen atd. Teď to nechte. Poznamenejte si do diáře 1. 9. a začněte pořádně v září. Dítě slíbí teď cokoli a do září zapomene," doporučuje psycholog.

Autor: gam