Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Staň se cikánem, šokovala svou nabídkou firma na zážitky

Autor: val - 
25. června 2010
12:11

Tohle už je skutečně příliš! Pardubická firma nabízející adrenalinové zážitky zařadila do svého portfolia velice kontroverzní produkt - "Staň se cikánem"! Zájemci si tak za 990 Kč mohli vyzkoušet, jaké je to být Romem a jít si na úřad pro sociální dávky!

Adrenalinový "dárek" v podobě jednoho dne stráveného v romské rodině vyvolal ostré reakce mezi lidmi.  Je to rasismus nebo ne? Pokud si zájemce zaplatil 990 Kč, mohl celý den sledovat, jak se Romové starají o děti, jak bydlí, co jedí, jak se oblékají, uklízí nebo jak si chodí na úřad pro sociální dávky.

“Tento případ se dá klasifikovat jako snižování lidské důstojnosti,” řekl Blesk.cz zakladatel sdružení Dženo Ivan Veselý.

"Zážitek" jako výchovný prostředek?

Poté, co se o případ začala zajímat TV Prima, majitel společnosti Krásné zážitky Václav Rybyšar nabídku z webu okamžitě stáhnul. “Já si nemyslím, že zrovna tenhle zážitek by si asi někdo objednal. Nebo jako když ho objedná, tak ho možná objedná někomu za trest,” řekl ve čtvrtek Primě majitel společnosti.

“Ve slušných rodinách řeknou synkovi: Máš se dobře a nevážíš si toho. Já tě pošlu tady do cikánský rodiny a uvidíš, jak tam se mají děti,” dodal Rybyšar.

Majitel nabídku okamžitě stáhnul

Blesk.cz se s panem Rybyšarem spojil, ale ten se k záležitosti nechtěl vyjadřovat. "Všechno jsme si s panem Veselým vyjasnili a nabídku již stáhli. Už se k tomu dále nechci vyjadřovat. Všechny média to akorát překroutí," řekl znechuceně Rybyšar. Majitel se za rasistu nepovažuje, podle něj se firma pouze chtěla odlišit od konkurence.

"Mluvil jsem s ním a myslím si, že pan Rybyšar to pouze špatně uchopil. Omluvil se a stáhl nabídku z webu," řekl Blesku Veselý.

Co si o nabídce agentury na zážitky myslíte vy, čtenáři Blesk.cz? Pište vaše názory do diskuze pod článkem.