Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nový zákoník práce: Propouštět bude snazší

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: map - 
21. června 2010
21:32

Propustit a nabrat lidi bude asi pro fi rmy jednodušší. Alespoň tak to chtějí v novém zákoníku práce prosadit strany rodící se koalice. Odstupné pro propouštěné bude odstupňováno podle toho, jak dlouho ve firmě pracovali. Firmy pak dostanou možnost využívat smlouvy na dobu určitou bez omezení.

ODS, TOP 09 i Věci veřejné se na změnách zákoníku práce už podle Hospodářských novin domluvily. Ve Sněmovně budou mít 118 poslanců, a tak by jeho přijetí nemělo nic bránit.

„Čím snazší je propouštění a nabírání lidí, tím menší je nezaměstnanost,“ zdůvodnil nový zákoník šéf ODS Petr Nečas. Odbory ale nechtějí tyto změny připustit.

Co se má také změnit:

● Žádná omezení pro smlouvy na dobu určitou, zatímco dnes je možné je dát maximálně 2 roky po sobě

● Odstupné: - kdo neodpracuje ani rok – 1 měsíční plat - kdo odpracuje méně než 2 roky – 2 měsíční platy - kdo odpracuje více než 2 roky – 3 měsíční platy

● Za příležitostnou práci až do 300 hodin ročně nebudou muset fi rmy za lidi platit pojištění (dnes jen 150 hodin)

rakosnicek1111 ( 23. června 2010 06:59 )

ono se to ve stavebnictví děje- manžel pracoval několik let jako stavební mistr a firma rok co rok dávala smlouvy na dobu určitou od dubna do listopadu. A pak hurá chlapci na pracák .

gevi ( 22. června 2010 20:37 )

Mně není známo, kdo si je platí. A platí si koho? Samozřejmě, že je nemyslitelné, že tohle by byl záměr někoho tajemného v pozadí. Mimochodem, kdo by to byl? Kdo by mohl ovlivnit miliony voličů, aby volby dopadly takhle? Je to jednoduché a bez tajemných spiknutí: ČSSD ubylo 570 tisíc voličů. Spolu s několika desítkami tisíc voličů, o které přišla KSČM to dělá asi minus 700 tisíc voličů pro levici. TOP a ODS posbíraly dohromady všechny pravicové voliče (dohromady asi 33%). VV získlaly těch asi 700 tisíc voličů, kteří ubyli levici. Tak to téměř přesně odpovídá i početně, protože kdyby hlasy pro VV připadly ČSSD, vyhrála by volby asi s 35%. Ale vidět za tím něčí záměr - a znovu se ptám čí? - je trochu iracionální.

gevi ( 22. června 2010 20:26 )

Dík za vysvětlení, tohle je mi jasné i dopady nového zákoníku práce. Chtěl jsem jen popsat na konkrétním případě, že návrat z mateřské není ani dnes návratem do nějaké velké jistoty.

znojmacka ( 22. června 2010 15:04 )

gevi, smlouvy na dobu určitou jsou normálka, ale s tím, že to (zatím) je ještě omezeno na to, aby ten stejnej zaměstnavatel dal dobu určitou zaměstnanci nejvýš 2x po sobě.. Pak už jen na dobu neurčitou.. takže po 2 letech v zaměstnání a potom příp. otěhotnění jí musí držet 3 roky fleka, aby se mohla vrátit zpátky do pův. práce.. Takhle- otěhotnění, ( i po 10 letech ve stejným podniku) bude pro většinu znamenat těhotenství= nazdar- nebudeme čekat půl roku, rok, až se vrátíš od mimina. Ochranná lhůta v případě těhotenství je 180 dní, ale jenom pro budoucí výpočet mateřský z bývalýho příjmu, ne na prodloužení doby určitý, nebo zachování pr. místa.. přes zákoník práce se to vyřešit nedá,dobou určitou to zkrátka všechno končí, když se tak rozhodne zaměstnavatel. Opravdu na tom nejhůř budou budoucí matky. Na zjištění, jestli je někdo flákač nebo ne, si myslím, že 2x na dobu určitou je dostačující, flákač se asi nepřemůže přetvařovat se 2 roky, že je kdovíjakej pracant. Ale vezmi si, že např. každoročně se budeš muset bát o to, aby si tam vedení nedosadilo nějakýho kamárada , i když neuděláš žádnej průšvih a pracuješ tak, jak se má.. Teď to jde třepat se na 2 roky, ale ne celej život.

gevi ( 22. června 2010 14:04 )

Já jen na okraj: Dcera nyní nastupuje po mateřské, dokonce dřív, hned, jakmile se uvolnilo místo. Ale dostala smlouvu pouze na dobu určitou a samozřejmě že si nedovolí nijak vyskakovat, protože není nic snažšího vyhodit ji pod jakoukoli záminkou. Takže ono se tak moc ani nezmění. Pokud byste něco chtěla řešit přes zákoník práce a podobně, možná by vám museli dát za pravdu, ale stejně by vzápětí vaše místo "bylo zrušeno".

Zobrazit celou diskusi