Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šoféři z D1 jsou v šoku: Mladíci po nich stříleli ze "samopalů"

Šoféři z dálnice D1 jsou v šoku. Mladíci po nich ve středu stříleli z airsoftových samopalů...
Šoféři z dálnice D1 jsou v šoku. Mladíci po nich ve středu stříleli z airsoftových samopalů...  (Autor: Blesk – David Malík)
Autor: INT, val, ČTK - 
17. června 2010
20:26

Dva mladíci ve věku 18 a 15 let stříleli ve středu večer na dálnici D1 z Prahy do Brna z airsoftových samopalů po kamionech. Jeden z vozů má podle zjištění televize Prima minimálně devět střel na čelním skle. Jeho řidič byl podle policie v šoku.

Detektivové z Prahy-venkov ve čtvrtek odpoledne staršího ze střelců zadrželi. Po výslechu ho bez obvinění propustili, avšak není vyloučeno, že by obviněn mohl být příští týden. Patnáctiletý mladík vzhledem k věku obviněn být nemůže, uvedla ve čtvrtek Prima.

Dvojice se ve středu večer schovala za betonová svodidla na 22. kilometru dálnice a zpoza nich střílela výhradně na kamiony. Když na místo přijeli policisté, mladíci nasedli na kola a snažili se odjet. Starší z nich ale na místě zapomněl zásobník do zbraně a mobilní telefon, což ho policii umožnilo identifikovat. Mladík při výslechu uvedl, že všeho lituje. Televizi Prima mimo jiné ke svému činu řekl, že to byl "blbej nápad".

Podobná událost se stala počátkem června ve Valašských Kloboukách na Zlínsku, kde tehdy čtyři kluci ve věku kolem 15 let stříleli airsoftovou zbraní s umělohmotnými projektily na projíždějící osobní vlak. Střely vagon zasáhly na sedmi místech. Bylo velké štěstí, že se nikomu nic nestalo a že to zůstalo jen v plechu, řekla krajská policejní mluvčí Jana Bartíková.

Airsoftové zbraně pracují na principu stlačeného vzduchu a vystřelují kuličky o průměru šest či osm milimetrů. Mohou být nabíjeny manuálně, elektricky nebo mohou střílet pomocí stlačeného plynu. Podle zákona je může vlastnit pouze osoba starší 18 let.

Levné airsoftové zbraně se často používají jako hračky, některé dražší modely jako tréninkové zbraně pro střelbu nebo při airsoftových hrách, které jsou podobné paintballu. Vzhledově jsou tyto zbraně obvykle replikami opravdových zbraní, často bývají používány i jako rekvizity ve filmech.

vonamula ( 18. června 2010 04:43 )

... už vidím ochránce společnosti, jak volají po německém řešení. To je zakázat všechno. Osobně bych nechal rodičům střelců zaplatit čelní sklo na kamiónu (pokud bylo vůbec nějak poškozeno), případně přelakovat blatníky a ono by je to přešlo...

Zobrazit celou diskusi