Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rvačka sochařů: Hádali se i před soudem!

Spor dvou sochařů je před soudem. I zde jejich nenávist pokračuje...
Spor dvou sochařů je před soudem. I zde jejich nenávist pokračuje...  (Autor: Michal Šula)
Autor: Varonika Pukačová - 
14. června 2010
23:04

Spor dvou sochařů, který loni v září vyvrcholil rvačkou před hlavním nádražím, je před soudem. A ani tady se pánové, kteří se hádali kvůli budoucí soše amerického prezidenta Woodrova Wilsona, nedohodli na smíru. Pokřikovali na sebe dokonce i při jednání. A oba si stojí za svým. Obžalovaný Michal Blažek se prý jen bránil, poškozený Oldřich Hejtmánek ale tvrdí, že byl napaden.

Nenávist vůči tomu druhému byla u obou umělců zcela zřejmá. Už v září ukázali pořádné divadlo ve Vrchlického sadech před hlavním nádražím během příprav pro umístění sochy. Ta by se měla v sadech objevit do tří let. Tehdy tam pomocí modelu sochy hledali optimální výšku podstavce.

Blažek se svým týmem totiž vyhrál výběrové řízení. Ale sochu nemůže zhotovit bez odlitku busty, který má právě Hejtmánek. Nejprve na sebe tedy ve Vrchlického sadech pokřikovali a pak přišla rvačka, která skončila boulí na čele, rozbitými brýlemi a zlomenou rukou. „ Poškozený ke mně přišel, chytil mě pod krkem a zmáčkl mi kůži. Tak jsem se bránil a dal mu pěstí do hlavy,“ řekl Blažek.

Hejtmánek, ale oponuje, že se ho vůbec nedotkl. „Obžalovaný mi nadával do zlodějů a estébáků a pak mě dvakrát udeřil,“ líčil svou verzi Hejtmánek, který ve včerejším jednání vystupoval jako poškozený. Blažkovi tak hrozí za výtržnictví až dva roky. Soud byl odročen na srpen.

Zobrazit celou diskusi