Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Opět padaly teplotní rekordy : Tropická noc i den

Autor: puk - 
12. června 2010
05:45

Uplynulý týden byl opravdu letní i přes to, že to astronomické léto přijde až 21. června. Včera dokonce znovu padaly teplotní rekordy!

A tak se není co divit, že se lidé v celém Česku chladili, jak to šlo. Někdo mohl na koupaliště, jinému stačila zmrzlina a další si pomohli třeba sprchou z konve na zahradě… Večer pak byly k viděníplné zahrádky, lidi jen v tričkách a šortkách a zamilované dvojice na trávě v parcích. A město připomínalo spíš nějaké velké přímořské letovisko, centrum pak promenádu!

Tropická noc

Dlouho přes půlnoc proudily městem davy lidí. A první kroky Blesku směřovaly na nejoblíbenější místo milenců – Petřín. I v půl desáté večer tam bylo plno! „Je to moc příjemné, jen tak si tu ležet na dece,“ pochvalovali si Ludmila Senajová (20) a Lukáš Zápotocký (22), kteří si sem vyrazili na rande.

Teplo jde ruku v ruce s žízní. Když se někomu nechtělo zastavovat v restauraci, osvěžil se u pítka. Tam Blesk potkal i dvě sympatické studentky. „Je to naprosto úžasný večer,“ shodly se Monika Spáčilová a Ema Stotter (obě 16).

I ve Žlutých lázních u Vltavy, které byly narvané už přes den, to žilo i v půl jedné ráno. Pivo, míchané nápoje a ledová káva tekly proudem.

Tropický den

Česká republika včera překonala i jihoevropská města. Bylo u nás větší horko než v Madridu, Římě nebo Athénách. A samozřejmě padaly teplotní rekordy. „V Českých Budějovicích jsme naměřili 32,6 stupně Celsia. Byl tedy překonán rekord z roku 1935, kdy meteorologové naměřili o 0,2 stupně méně,“ řekla Blesku meteorožka Dagmar Honsová. Vyšší rekord než před deseti lety zaznamenali také v Javorníku. Naměřili 32,7 °C.

Tropické noci i dny ale zase vystřídá ochlazení. O víkendu tak už ale takové pařáky nebudou. Příliv tropického vzduchu od jihu totiž ukončí vlnící se studená fronta. Dnes tak musíme počítat s přeháňkami a bouřkami a teplotami kolem 26 stupňů. Meteorologové varují před krupobitím a přívalovým deštěm hlavně ve východní polovině území. S přeháňkami počítejte i zítra, teploty mohou spadnout i lehce pod dvacítku.

S podobným počasím se budeme setkávat i celý příští týden. „V pondělí bude oblačno až zataženo, místy přeháňky a ojediněle bouřky,“ dodala Honsová s tím, že denní teploty nepřesáhnou 23 stupňů. Zataženo s deštěm a bouřkami očekávejte také v úterý a ve středu. Vyjasňovat by se mělo až ve druhé polovině týdne.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi