Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dva dny, dvě letní bouřky.. ..a tohle v Praze vyvedly!

Autor: Veronika Pukáčová, Tereza Hořínková, ČTK - 
9. června 2010
21:14

Zatopené sklepy, polámané stromy a plavající auta. Tak to mají na svědomí bouřky a prudké lijáky, které v úterý a včera udeřily na Prahu.

Nejhůř bylo v metropoli na Černém Mostě a v Šáreckém údolí. A od včerejšího včera je pohřešovaný asi třicetiletý muž, který zariskoval a v tomto počasí se vydal se svým člunem na Vltavu... Od té doby ho hledají potápěči! Jak je ale možné, že jakmile přijde teplo, začnou působit takové ničivé živly, které přijdou stejně náhle, jak rychle potom odejdou?

Proč je nejvyšší bouřková aktivita zrovna v létě? „Často se s ní setkáváme v letních odpoledních hodinách, kdy se od prohřáté země nejintenzivněji ohřívá vzduch. Spolu s ním stoupá i vodní pára, která ve výšce kondenzuje a tvoří bouřková oblaka,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Za lijáky pak může vzduch, který z výšky více než 10 kilometrů prudce klesá, ochlazuje se a bere s sebou i vodní kapky, které unášel. Proto pak prší intenzivněji. Často se přidají i kroupy. A letní bouřky už možná mají na kontě první pražskou oběť! Večer se vydal otec asi s třicetiletým synem spouštět do vody poblíž Modřanského zdymadla motorový člun. „Mladší muž pak spadl do vody a od té doby ho hledají potápěči,“ řekla policejní mluvčí Eva Miklíková.

Den předtím zasahovali hasiči kvůli bouřkám zhruba u šedesátky případů. Nejčastěji šlo o zatopené sklepy, garáže a domky. Tři auta uvízla v metr hluboké laguně na pražském Černém Mostě. V Šáreckém údolí zase obyvatelé domků měli mimo sklepů zatopené i zahrádky. Takzvané bouřky z tepla, které často doprovází obrovský liják, tento týden rozhodně neskončily. „Další očekáváme během pátečního odpoledne a soboty,“ upozornila Blesk Honsová.

Bouřka řádila, ale také ve zbytku Středních Čech. Kvůli zaplaveným kolejím byl přerušen provoz na železničním úseku Protivín - Zdice a Lochovice - Zadní Třebaň. Je tu zajištěna náhradní autobusová doprava. Podle Českých drah by měla být trať znovu zprovozněna do dnešní půlnoci.

monikare ( 10. června 2010 07:42 )

Ale kdepak!!! Já bych řekla že "V sobotu večer a v neděli ráno"!

zirafa ( 9. června 2010 22:54 )

Dnes 21:14Zatopené sklepy, polámané stromy a plavající auta. Tak to mají na svědomí bouřky a prudké lijáky, které v úterý a včera udeřily na Prahu.... tak kdy vlastně udeřily?! dneska je středa.... že by "včera, dnes a zítra" ?

Zobrazit celou diskusi