Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Porod doma: Chlapeček je v kritickém stavu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: rvs, jos - 
24. července 2009
11:53

Stav chlapce, který se narodil v noci na čtvrtek doma v Praze 3, podle lékařů zůstává kritický. Během porodu se novorozenci zastavil krevní oběh. Podle přítomné porodní asistentky byl růžový, srdce mu bilo, ale nenadechl se.

Přivolané záchranné službě se podařilo ho oživit a ve vážném stavu jej odvezla do Ústavu péče o matku a dítě v Podolí.

"Stav je zhruba stejný, to znamená, že je nadále v kritickém stavu," řekl primář tamní pediatrie Vít Straňák. Dítě zůstává "na všech přístrojích, které existují".

"Problém je, že zatím nikdo neví, co se stalo a proč, takže se nedá posoudit, jestli se tomu dalo zabránit, kdyby se dítě narodilo v porodnici, nebo bylo nějaké jiné pochybení," řekla Zuzana Štromerová z Unie porodních asistentek.


Jak vše probíhalo kritický večer?

"Sanitka přijela na místo sedm minut po zavolání a záchranářům se podařilo dítě oživit. Zástava ale přesto trvala několik minut, což je bohužel problém. Při takto dlouhé době totiž již dochází k odumírání mozkových buněk," řekla pro Blesk.cz mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

"Dítě bylo ve vážném stavu převezeno do Centra pro matku a dítě v Podolí, kde je v intenzivní péči lékařů," dodala Ernestová, podle které není zatím možné určit, jaké následky bude několikaminutová zástava oběhu mít.

Podle výsledků vyšetření byl chlapec silně podchlazený a trpěl závažným nedostatkem kyslíku, takzvanou hypoxií. Matka, která má již třetí dítě, rodila doma na vlastní přání a porodu byla přítomna byla i porodní asistentka.

Mnoho lékařů před domácími porody varuje a považuje je za nebezpečné. V případě jakýchkoliv komplikací chybí lékař i vybavení porodního sálu. Přesto se pro tento způsob porodu v Česku každý rok rozhodne několik set žen.

blbostzabiji ( 30. července 2009 16:56 )

Kikánky, ať to malý kikáně klidně na tom ajncliku nechají, čím méně, tím lépe! Jinak, doma bych nerodila, s komplikacema má mamina i mimčo ve špitále vždycky větší šanci. Neříkám 100%, ale VĚTŠÍ.

blbostzabiji ( 30. července 2009 16:52 )

už ti někdo řekl, že jsi deb*il ???

sigmae13 ( 30. července 2009 11:18 )

svobodná volba zabít nebo zmrzačit své dítě? jsi zrůda

lucik001 ( 29. července 2009 17:02 )

ad 1 atonie děložní,ztráta krve 2000ml,důvodů bylo jistě víc-třeba to ,že dcera měla víc než 4 kg, ad 2 pupeční šňůra se nemůže omotat při porodu-dítě se v děloze při porodu rozhodně netočí jako špulka nití!Nemá tam pro tyto akce dost prostoru . Přečíst si odbornou literaturu je základ!! a nakonec-rodila jsem se svojí PA,i svým lékařem,takže si troufám tvrdit,že všechno bylo maximálně naplánované a připravené.Manžel byl samosebou se mnou.

ilik ( 29. července 2009 10:44 )

Nedá mi to a musím taky něco přidat, měla jsem možnost srovnání z pozice personálu i rodičky a musím říct, že bych nikdy nevystavila svoje dítě případným komplikacím. (2 děti)I když je těhotenství bezrizikové a porod probíhá spontáně, každy porod je originální a nikdy nemůžem předvídat co nastane.Je jiná doba a každý má dnes možnost se svobodně rozhodnout, jen by na tohle neměl nikdo zapomínat.Dítě je pro mě na prvním místě a všechno okolo je druhořadé.

Zobrazit celou diskusi