Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za legalizaci konopí demonstrovalo v Praze 2000 lidí

Autor: ČTK, oj, šim - 
9. května 2009
19:18

AKTUALIZOVÁNO: Zhruba dvě tisícovky převážně mladých lidí demonstrují v Praze za legalizaci marihuany. Pochod vyšel z Karlova náměstí a míří na Parukářku.

Protestní pochod centrem města začal na Kalově náměstí, odkud se za doprovodu menšího nákladního vozu s hudební aparaturou vydalo asi šest stovek příznivců konopí.



Než průvod dorazil přes Václavské náměstí do svého cíle v parku Parukářka na Žižkově, bylo už účastníků asi třikrát tolik.

Nad hlavami demonstrantů hlásaly transparenty hesla "Nechte naši trávu růst" nebo "Příští jaro chceme zasít svobodně". Specifická vůně všude kolem dávala jasně najevo, že vztah protestujících k marihuaně je kladný. V průvodu nesli i dvě asi třímetrové makety jointů, tedy ubalených marihuanových cigaret. Téma marihuany se objevovalo i ve většině písní, které průvod ze soundsystému doprovázely.

Na pochod dohlížely desítky policistů, strážci zákona zastavovali dopravu. Podle velitele zásahu ale žádný vážnější prohřešek řešit nemuseli.

Na Parukářce jsou připraveny tři hudební pódia a doprovodné akce. Čeští zastánci legalizace marihuany se počátkem května setkávají pravidelně - nyní již podvanácté - v rámci celosvětové akce letos nazvané Milion Marihuana March.

V minulosti se akce za legalizaci konopí konaly na Letné, tu ale zabrali stavaři budující tunel Blanka. Proto se již loni happening přesunul na Parukářku. Zde organizátoři připravili doprovodný program. Na třech hudebních scénách vystoupí řada muzikantů včetně písničkáře Xaviera Baumaxy nebo formací Basta Fidel či Pohřební kapely. Pořadatelé mají připraveny i dárky pro starší účastníky, senioři si mohou z Parukářky odnést na léčebné účely semínka konopí. Konat se má i konopný trh.

Ačkoli policisté neočekávají žádné problémy, mají v záloze speciální pořádkovou jednotku. Loni se pochodu účastnilo několik tisíc lidí.

Hlavním cílem akce je podle organizátorů podpořit legalizaci konopí pro léčebné účely a zrušit postih za pěstování a držení marihuany pro osobní potřebu. Chtějí zároveň podpořit lidi, kteří jsou v souvislosti s konopím stíháni či uvězněni.

Zatímco v Praze si příznivci konopí bezúhonně užívali koncertů i konopného trhu, na Děčínsku se kvůli marihuaně zatýkalo. Při páteční prohlídce rodinného domu v Horním Oldřichově policie odhalila v květináčích tisíc rostlin marihuany.

"Dva z mužů při příchodu policie začali utíkat, zastavily je až varovné výstřely do vzduchu. Při zásahu nebyl nikdo zraněn, uvedla mluvčí severočeské policejní správy Jana Matonohová..

Případ podle ní kriminalisté vyšetřují, žádný z mužů zatím nebyl obviněn.

wendulkaaa ( 11. května 2009 04:18 )

A proč rovnou za legalizaci tvrdých drog????.... Sice se říka že konopím to začína a tvrdýma drogama to konči ale je na psychice člověka jak moc se tím nechá ovlivnit až skončí u tvrdých drog....

evolucius ( 10. května 2009 11:19 )

Měl bys začít chodit trestat nezaměstnané a zříci se svobody,neboť je ti naobtíž...svoboda vlastního rozhodování je ti zřejmě neznámý pojem...prostě nikdo nic brát nemusí,ani chlastat,když nechce...ty mudrlante...na tobě se teda ty komouši podepsali,jak tě tak občas čtu...

freedom ( 10. května 2009 08:16 )

tady jste ale v CR

freedom ( 10. května 2009 08:14 )

Chtel bych Vas videt az Vam potom zavrou deti za to ze nekde s nekym zkouseli travu a jak lehce to bude zneuzitelne proti dalsim osobam. V polsku napriklad staci, kdyz Vas nahlasi vice lidi, ze prodavate nebo uzivate a uz se v tom vezete a nikoho nezajima jestli je pravda nebo ne... Takhle si to predstavujete? Take se mi to nelibi, ze uzivaji "deti" ale jak jsem jiz uvedl, deti jsou stvoreni velmi zvedave a tak zkousi co znaji od rodicu...cigarety, alkohol, sexovat a tak dale... Vite stejne jako ja, ze s tim bohuzel nic neudelame a tak nezbyva nez cekat jak se situace dal vyhroti nebo naopak uklidni...

freedom ( 10. května 2009 08:04 )

ale tady to prece wubec neni o pravopisu...lol nejsme ve skole

Zobrazit celou diskusi