Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ve 12:43 začalo jaro! Zima si chumelí dál...

Autor: red - 
20. března 2009
12:43

Možná to tak nevypadá, ale jaro je tady! Zatímco jarní počasí přichází postupně, astronomický začátek jara je přesně stanovený. Letos vychází na 20. března na 12 hodin a 43 minut.

Z astronomického hlediska přichází jaro, když střed slunečního kotouče překročí světový rovník a Slunce vstoupí do znamení Berana. To většině z nás mnoho neřekne. Ve škole nás učili, že jaro nastává s jarní rovnodenností 21. března, kdy jsou noc a den stejně dlouhé. To by mělo znamenat, že slunce vyjde přesně v 6 hodin a zapadne v 18 hodin. Pokud by Země obíhala Slunce po kružnici, opravdu by tomu tak bylo.

"Doba, která uběhne mezi dvěma po sobě následujícími okamžiky jarní rovnodennosti. Tzv. tropický rok nemá ani 365 dní ani 366 dní, ale 365 a 5 hodin 48 minut a 46 sekund. Znamená to, že každý příští rok dojde k rovnodennosti o necelého čtvrt dne později, pokud ovšem tento rok není rokem přestupný," vysvětluje server Ian.cz

Začátkem minulého století začínalo atronomické jaro opravdu většinou 21. března, zatímco ke konci století už vycházelo jaro častěji na 20. března. Za sto let bude začínat opět až jednadvacátého. Letos začíná astronomické jaro přesně 20. března ve 12 hodin a 43 minut.

Astronomové prý mají před příchodem jara množství telefonátů zvědavých lidí, kteří se jich ptají, kdy už konečně začne. Většinou je ale zajímá, kdy už přijde oteplení. Přestože to tak vůbec nevypadá, jaro už začalo. Ale neslavně! První jarní den je venku počasí jako začátkem prosince. Minimálně do konce března má být většinou pod mrakem a teploty pod 10 stupňů. Jarních teplot se podle meteorologů dočkáme až v dubnu.

 

Zobrazit celou diskusi