Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

John vyhrožuje: VV jdou z vlády, pokud Vesecká neskončí

Pokud nebude odvolána Renáta Vesecká, VV odejdou z vlády
 (Autor: Jiří černohorský)
Autor: šim, Kama - 
5. září 2010
15:11

Radek John vyhrožuje odchodem z vlády! „Pokud nebude Renáta Vesecká odvolána do komunálních voleb, Věci veřejné odejdou z vlády,“ prohlásil ministr vnitra Radek John v Otázkách Václava Moravce.

Věci veřejné už od předvolební kampaně hlásají především boj s korupcí jako hlavní bod svého programu. Aby se s korupcí konečně něco začalo dělat a případy se neodkládaly, popřípadě nezametaly pod koberec, musí čistka začít u státních zástupců.

John je v tomto bodě nekompromisní. „Renáta Vesecká musí být odvolána do komunálních voleb. Jinak nejsme vládou práva a boje proti korupci a občané se nám vysmějou,“ pronesl John ve věci odvolání nejvyšší státní zástupkyně s tím, že pro odvolání Vesecké jsou všichni čtyři ministři Věcí veřejných.

VV: Z vlády odejdeme, když...

„Pokud vláda nebude vládou boje proti korupci, tak my v ní nechceme být,“ pohrozil John odchodem Věcí veřejných z vlády.

617707:gallery:true:true

Jak to vidí politolog Michael Bradík? John hraje s veřejností hru na schovávanou

Radek John potvrdil, že určitou absenci strategie a znalosti resortu vnitra bude kompenzovat personálními požadavky. Osud Vesecké je skutečně zpečetěn a bude odvolána stejně tak jistě, jako byl John na základě ultimáta Věcí veřejných jmenován ministrem vnitra. Problém je v tom, že samotné odvolání Vesecké neposune boj proti korupci v ČR ani o milimetr.

Z pohledu reálných protikorupčních opatření a jejich realizace hraje John s médii a českou veřejností zatím spíše hru na schovávanou, bez konkrétních výsledků. Je velmi reálné, že nakonec se proklamovaný boj proti korupci namísto systémových opatření zredukuje pouze na prošetřování několika mediálně sledovaných kauz.

„ODS a Topka se paní Vesecké zastane a skončí to plichtou,“ řekl v této věci bývalý ministr vnitra Martin Pecina (ČSSD). „Já bych odvahu podat návrh na odvolání Vesecké měl, ale zákon říká jasně, že s tímto návrhem musí přijít ministr spravedlnosti, nikoli ministr vnitra. Navíc ministryně spravedlnosti byla v minulé vládě z ODS,“ řekl Pecina.

„Já rozhodně na sbalených krabicích nesedím a nečekám na odvolání. Neřeším, jestli budu odvolaná, nebo ne,“ řekla v Nedělní partii na TV Prima Renáta Vesecká.

John odtajnil náměstka

Radek John konečně prozradil, co má na starosti tajemný náměstek pro strategie, o němž ministr vnitra nedokázal říct, co je jeho kompetencí. A je to opravdu překvapení. Náměstek bude mít na starosti strategie boje proti korupci!

Video z pořadu Události komentáře, kde se John zamotal do moderátorovy otázky, co bude dělat náměstek pro strategie, se na internetu stalo opravdovým hitem a internetoví uživatelé ho pojmenovali Biomasa 2 (s odkazem na koktání Kateřiny Jacques v pořadu Jana Krause Uvolněte se, prosím).

„Jeho funkce je tajná až do 14. září, kdy proběhne velká tiskovka. Tam se všechno dozvíte,“ řekl Radek John v Otázkách Václava Moravce za mohutného mávání fasciklem papírů s titulkem „Korupce škodí zdraví společnosti.“

Politický tlak

„Vyzývám všechny policisty, aby okamžitě nahlásili, kdy byl na ně vyvíjen politický tlak, a začne masakr,“ hlásal o pár minut později Radek John v souvislosti s prohlášením, že chce tvrdě pracovat na tom, aby policie pracovala průhledně a beze strachu z možných nátlaků politických struktur, které podle něj mnohdy brzdí vyšetřování. „Nevyvíjíte ale nyní sám politický nátlak, pane ministře?“ otázal se ho na to konto Václav Moravec. Radek John se mohl jenom smát…

Dopadení Pitra? Jen díky tomu, že se to nehlásilo

Možné korupční prostředí, nebo snad vyšší politické zájmy mohly podle Johna figurovat i v případu dopadeného podnikatele Tomáše Pitra. "Pitr byl dopaden proto, že stateční policisté šli přes státního zástupce, který kauzu nehlásil výše. Kdyby kauza byla hlášená výše, Pitr by nikdy dopaden nebyl. Bylo to díky statečnosti státního zástupce a policistů." pronesl John v nedělní debatě u Václava Moravce.


Radek John potvrdil, že určitou absenci strategie a znalosti resortu vnitra bude kompenzovat personálními požadavky. Osud Vesecké je skutečně zpečetěn a bude odvolána stejně tak jistě, jako byl John na základě ultimáta Věcí veřejných jmenován ministrem vnitra. Problém je v tom, že samotné odvolání Vesecké neposune boj proti korupci v ČR ani o milimetr.

Z pohledu reálných protikorupčních opatření a jejich realizace hraje John s médii a českou veřejností zatím spíše hru na schovávanou, bez konkrétních výsledků. Je velmi reálné, že nakonec se proklamovaný boj proti korupci namísto systémových opatření zredukuje pouze na prošetřování několika mediálně sledovaných kauz.

kjk28 ( 13. září 2010 16:19 )

„Každý má právo na změnu názoru,“ hájí John bývalého extremistu „Pokud se někdo rozhodne, že jeho cesta vede jinudy než přes Dělnickou stranu, tak na to má právo,“ vysvětlil své stanovisko John. „Právo vyzrát má každý s výjimkou komunistů - tam jsme striktní,“ dodal John. ‚Jen idiot nemění své názory‘,“ ………. to je jen pár citátů z tisku. Pane John, vidím, že už jste vyzrál!!! A já zas nechci být idiot!! ------------------------------------------------------------------------------------------- ---------- Pane John, tak tomu neříkám demokracie! Když, tak jenom pro někoho! Vy vlastně o demokracii nemluvíte, vy se jen přibližujete přírodě, že? V přírodě totiž vítězí silnější a to jste momentálně Vy. Volil jsem vás, VV, pod dojmem, že už to horší být nemůže. Ale bohužel, pro ty dole, a těch je většina, to je horší. Já, důchodce, jsem doufal, že opravdu pomůžete těm více nemocným a méně placeným důchodcům např. s těmi regulačními poplatky a zrušíte je, aspoň v lékárnách, ale bohužel. Když beru 3 recepty s 5ti položkami tak platím 90,- Kč regulačního poplatku místo 150,-, ale zároveň se zvýšily doplatky na léky. Další nesplněné sliby: S dinosaury spolupracovat nebudete, v ČSSD není už p. Paroubek předsedou, ale neznáte se k nim. Zato p. Kalousek (superdinosaurus) je vám partnerem v pohodě!! No jo, každý má právo…. i na převlečení kabátu! Když jsem Vám poslal názor, že je mi nejasné, proč Němce, kteří napáchali ve válce spoustu zla, málem odškodňujeme a omlouváme se jim, protože nemůžeme přece uplatňovat kolektivní vinu, tak u nynějších komunistů ji vlastně uplatňujeme, tak jste mi ani neodpověděl. A dokonce jste mi přestali posílat jako příznivci VV, informace o dění ve straně a kolem. Zřejmě proto, že mám vlastní názor a slepě nesouhlasím. Ještěže nemusím platit sedm milionů pokuty! Opravdu "zrajete" jako strana i Vy jako osobnost!! Jedna diskutující, se vyjádřila, že si podřezáváte větev, na které sedíte a že je moc ráda!!! Co Vy na to? Styď

carmela85 ( 6. září 2010 20:47 )

Nechápu proč tam ODS Veseckou furt drží. Pryč s ní.

carmela85 ( 6. září 2010 20:46 )

Jojo, tahle strana mě moc mile překvapila. V příštích volbách mají můj hlas.

rumena ( 6. září 2010 20:40 )

Už měla být dávno pryč. John má pravdu.

rumena ( 6. září 2010 20:40 )

VV jsou jediná strana, od které vidím ve vládě nějakou aktivitu. Konečně dojde i na Veseckou!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa