Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Státní maturity už příští rok!

V dalším školním roce budou studenti podstupovat tak trochu jinou maturitu - státní...
V dalším školním roce budou studenti podstupovat tak trochu jinou maturitu - státní...  (Autor: Archív)
Autor: map, jak - 
18. srpna 2010
23:08

Už v nadcházejícím školním roce bude 106 tisíc žáků středních škol skládat státní maturity. Rozhodla o tom vláda přes nesouhlas premiéra Petra Nečase, který naznačil, že se kabinet o státní maturity pohádal.

Na jejich spuštění v roce 2010/2011 trval ministr školství Josef Dobeš (VV) a podpořili ho jak spolustraníci, tak i ministři za TOP 09. Jednotné zkoušky se připravovaly 14 let, do roku 2012 spolknou celkem 725 milionů korun. V říjnu se odehraje generální zkouška na nové maturity.

Jak budou vypadat nové zkoušky

● v roce 2011 budou dvě povinné státní zkoušky – z češtiny a volitelně buď z matematiky, nebo cizího jazyka (zvolit si budou moci i z jednodušší nebo složitější varianty) plus dvě či tři zkoušky z dalších předmětů, které určí sama škola

● v roce 2012 budou tři povinné státní zkoušky – 1. z češtiny, 2. volitelně z matematiky, nebo cizího jazyka a 3. z informatiky, nebo společenskovědního základu (opět volba mezi těžší nebo lehčí variantou) plus libovolný počet dobrovolných zkoušek z jakéhokoliv předmětu

● úspěšné složení maturity předpokládá projít ve všech třech částech: v testu, ústní i písemné zkoušce, bude určen počet bodů (procento úspěšnosti) pro jednotlivé předměty

● maturitní vysvědčení budou dvě – jedno od školy, druhé od státu (v něm bude uvedeno, z čeho student maturitu skládal, zda lehčí či těžší variantu, kolik získal bodů a kolik procent studentů dopadlo hůř než on)

Co přinesou

● srovnání úrovně maturity na různých školách

● jednotné testy zaměřené spíš na logické myšlení než na biflování, součástí maturity bude písemná práce i ústní zkouška

● systém utajování testů, které se školy musí dozvědět v jeden okamžik

● zrušení přijímaček na vysoké školy – postupně by jednotnou státní maturitu měly VŠ vzít jako bernou minci

susanah ( 20. srpna 2010 14:07 )

tak s tímto souhlasím. Každý přece nemusí mít maturitu. Kdo na ni nemá nebo se nechce učit, ať jde do učení. Bylo by třeba oprášit zase pořáídně učební obory, teď dělá kdekdo kdeco. Chybí vyučené prodavačky, kuchařky a další obory.

gevi ( 19. srpna 2010 18:23 )

náznak řešení jak to udělat, aby maturita nebyla pro některé brnkačkou a pro jiné nedosažitelným vrcholem. Je obrovský rozdíl mezi maturanty z elitních gymnázií a maturanty z různých SOŠ při SOU. Tam se mládež na veškeré učení vykašle (s vyjímkou dvou tří většinou dívek ve třídě) a jednoduše nechá starost o zdar maturity na vyučujícím. Musí ji udělat až směšně lehkou, protože si nemůže dovolit, aby propadlo více než polovina "studentů". Úroveň znalostí je zkrátka nesrovnatelná. Proto by řešením mohly být ty uvažované dva stupně náročnosti. Jinak se jednotné maturity pro všechny typy škol, stanou velkým propadákem na různých těch obskurních SOŠ.

ales1 ( 19. srpna 2010 16:14 )

maturity nejsou povinné, komu se to nelíbí může se vyučit.

ales1 ( 19. srpna 2010 16:13 )

syn, kterého maturita čeká je v klidu, tak co? Mají studenti středních škol obavy? Musí se prostě učit, to je vše. A vyhozené peníze? Ony by snad bez toho nebyly? MŠ naopak zrušilo mnohé zakázky s tím spojené, takže se spíš skutečně ušetří.

max898 ( 19. srpna 2010 14:39 )

Dětičky to přežijou. Tak tohle se vždycky říká dobře někomu kdo už má maturitu za sebou. Já už to mám taky za sebou , a podle mě jsou tohle jen zbytečně vyhozené peníze, což v době velkého šetření není moc moudré.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa