Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Huml zlobí: Věcem veřejným vypověděl poslušnost!

Stanislav Huml nesouhlasí s názorem Radka Johna na skupinu bratří Mašínů.
Stanislav Huml nesouhlasí s názorem Radka Johna na skupinu bratří Mašínů.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
9. srpna 2010
23:16

Poslanec Věcí veřejných Stanislav Huml vypověděl straně smlouvu, kterou se musel každý uchazeč o poslanecké křeslo za VV zavázat, že v případě "neposlušnosti" zaplatí až sedm milionů. Důvodem "vzpoury" je prý Humlův nesouhlas s postojem vedení strany ke skupině bratří Mašínů, která vedla v 50. letech odboj proti komunistům.

Zatímco Huml se podle serveru domnívá, že Mašínové a jejich nedávno zesnulý společník Milan Paumer se dopustili vražd na nevinných, předseda VV a ministr vnitra John je vyzdvihl jako účastníky třetího odboje a byl na Paumerově pohřbu. Uvedl to v pondělí server Týden.cz.

Paumer se spolu s bratry Mašíny v 50. letech postavil komunistickému režimu se zbraní v ruce. Při jejich činnosti zemřelo šest lidí, včetně oloupeného pokladníka, což dodnes vyvolává v české společnosti nejednoznačné hodnocení.

Huml poslal vedení strany dopis

Huml již zaslal vedení VV dopis, ve kterém smlouvu, kterou musel před volbami podepsat každý kandidát VV do sněmovny, vypovídá, píše server. Týdnu.cz Huml řekl, že nyní bude čekat, jak se k tomu stranické vedení postaví. Současně podle serveru ale odmítl, že by se chystal opustit stranu nebo její poslanecký klub.

I kdyby se Huml s VV rozešel, vládní většinu ve sněmovně by to neohrozilo. Koalice má ve dvousetčlenné dolní komoře 118 hlasů.

Smlouva je v rozporu s ústavou, tvrdí Huml

Huml o uvedené smlouvě mluvil již v červnovém rozhovoru pro Radiožurnál. "... já jsem osobně přesvědčen, že nebudu mít problém se smlouvou, i když jsem ji podepsal s vědomím, že prostě je v rozporu s ústavou," uvedl mimo jiné. Přeběhlictví, tedy situaci, kdy se někdo nechá do sněmovny zvolit za jednu stranu a později přestoupí k jiné, tehdy odsoudil.

Ke smlouvě se v květnu vyjadřovali na dotaz novinářů i ústavní právníci. Například podle názoru bývalého ředitele Ústavu státu a práva Akademie věd ČR Vladimíra Balaše by strana mohla u soudu uspět, pokud by od případného přeběhlíka vymáhala sedm milionů korun jako "spoluúčast na nákladech na kampaň a za poškození dobré pověsti VV". Jiné body však právníci oslovení v tehdejší anketě ČTK označili za problematické, závazek hlasovat v parlamentu v souladu se stanoviskem strany pod hrozbou milionové pokuty dokonce za protiústavní.

VV těsně před volbami stáhla dva volební kandidáty, mimo jiné šlo o Danielu Göttelovou, která byla jako nezávislá na čtvrtém místě středočeské kandidátky. Göttelová se do sporu s vedením strany dostala právě proto, že uvedenou smlouvu nepodepsala.

boris.stasta ( 3. září 2010 10:49 )

Vážení jsem poválečné dítě (1946) prožil jsem celou dobu komunistické éry, nikdy jsem je neměl rád, svou matku jsem měl v Západním Berlíně, 2 pokusy o ilegální přechod ale nikdy se zbraní v ruce a já dnes v důchodovém věku mohu mít přehledný názor. Znám případ bratrů Mašínů jsou to sprostí vrazi a jejich přisluhovači včetně pana ministra J. a bývalého předsedy vlády T. za odměnu za proti komunistický odboj je nehorázné, někdy se stydím za to, že jsem cinkal klíči v 68 roce a věřte že jsem si vytrpěl své jak na STB tak i ve svém životě. Pevně se stotožňuji s názorem pana Humla..

9030 ( 16. srpna 2010 23:14 )

TO zas jo, charakter to on má. Když se drápal do parlaměntu, upsal by klidně duši ďáblu. A sotva se usadil na 4 roky v teplíčku do poslanecký lavice, už plive i na svůj vlastní podpis. Fakt hodně rovnej chlap. Jó holt vnitro dělá rovná těla.

9030 ( 16. srpna 2010 23:10 )

Ááá oranžová blábola krakonoš se ném vrátil. To máš zase vycházky z Dobřan

9030 ( 16. srpna 2010 23:09 )

Co tě na tom udivuje, žádný komouš mně nemůže nikdy zklamat, protože je to křivák. A stejně tak i ti, kdo jim dobrovolně přisluhovali. Pláčeš na špatným hrobě

arukuta ( 16. srpna 2010 08:10 )

.. takže tě taky zklamalo ty moralisto že v listopadu 89 vrazilo kudlu do zad 2400000 komoušů své straně a přelezli do ODS a dalších "silně" pravicově-vyžíracích stran aby i nadále mohli žrát u koryta a nadále rozkrádat tuto zem ??? na Letný tenkráte cinkalo 50% komančů a za to se nikdo nestydí a nestyděl ?? znám osobně i STBáky kteří tam jezdili a celou cestu nazpět si z toho v autě dělali srandu .. a co náš "Ráďa" ten se nezpronevěřil bolševickýmu vzdělání ?? copak nikdo nechápe co jsme zač MY češi ??? každý z nás má ve světě jen srandu - nedávno mi řekl jeden Nor který tady žije pracovně , že za žrádlo pomluvíme i vlastní rodiče a měl pravdu !!! nechápu jak někdo může schvalovat vraždu - je to hnus a Huml se zachoval jako frajer v dobrým slova smyslu !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa