Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Čeho se bojí poslanci? Vykázali televize ze sněmovny!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Tomáš Belica - 
16. listopadu 2009
05:14

Jedničky alias vztyčené prostředníčky Mirka Topolánka (ODS) nebo Miroslava Kalouska (TOP 09) už v televizi zřejmě neuvidíte. Poté, co sněmovna vykázala televizní kamery z kuloárů, zakázala teď i natáčení v hlasovacím sále!

Kameramany televizí nahradilo šest pevných sněmovních kamer. Co z jednání uvidí diváci, tak bude záležet jen na výběru sněmovny. Televize se už proti tomu bouří.

Poloprázdný sál. Spící nebo s notebooky si hrající poslanci. Tyto momentky se na veřejnost často dostávaly jen díky televizím. Jenže právě takových záběrů, alespoň ze sněmovny, bude asi čím dál méně. „Rozmazaný, přesvícený a jen těžko použitelný obraz. Záznam v jiném formátu, než v jakém vysíláme,“ tak kritizují televizní stanice kamery, které v jednacím sále nahradily jejich lidi.

„Bohužel náhrada není vizuálně na profesionální úrovni,“ posteskl si mluvčí České televize Ladislav Šticha. To potvrzuje i redaktor Primy. „Záznamy ze sněmovních kamer se snažíme používat co nejméně, protože jejich kvalita je opravdu otřesná,“ řekl Blesku reportér Tomáš Drahoňovský.

Mluvčí sněmovny Roman Žamboch ale kritiku odmítá. Teď prý mají televize rovný přístup, navíc si podle něj za špatnou kvalitu záznamu můžou spíš televize, které záběry z kamer zpracovávají.

Co na zákaz říkají?

Prima
Barvy jsou příliš teplé, světlo přepálené. Navíc kamery jsou stacionární, takže se záběry nedají používat na podkreslení. Nemluvě o tom, že jsou v jiném formátu, a proto musíme podstupovat poměrně složité měnění formátu.

Nova
Kvalita záznamů jednání pořízených kamerami Poslanecké sněmovny je na hranici použitelnosti pro TV Nova, která vyrábí a vysílá zpravodajské a publicistické pořady v technologii HD.

Česká televize
ČT napíše předsedovi sněmovny, kde mu vysvětlí profesionální pohled na kamerový systém a bude věřit v rychlou nápravu v zájmu diváka, který určitě nechce sledovat jednání v kvalitě průmyslové kamery.

gogo ( 18. listopadu 2009 07:14 )

Takový odvážný, chytrý a čestný člověk v tomto českém politickém a ekonomickém hnoji není a nebude. A pokud by se zázrakem objevil, bude okamžitě tou smečkou přiveden k "rozumu" či zlikvidován. To je základní pravidlo této naší "svobody a demokracie"...

warumfernet ( 17. listopadu 2009 08:34 )

ale je to k ničemu, protože ti tady akorát zkazí náladu nějaký zbohatlík, kterému jde o stejnou věc jako horním desetitisícům - a to ochránit svoje majetky a být ještě bohatší. A pracující socky jsou pro tuto novodobou šlechtu jenom spodina a póvl.

viam ( 16. listopadu 2009 14:09 )

Taková strana bohužel není a kam bysme došli s aristokraty z TOP 09? Zase jenom tam ........ kde jsme teď ...... rozkradená republika a vulgární politiky.

stastnyjim ( 16. listopadu 2009 11:24 )

Chce to psát realitu. A ta je: Do voleb se přihlásí přes dvacet stran. Z nich asi čtyři až pět osloví dostatečný počet voličů. A ta strana, které věří nejvíce voličů, ve volbách zvítězí.

vrba ( 16. listopadu 2009 10:26 )

Už po několikáté vám vysvětluji, že lidé zatím nenašli jiný způsob než jsou volby, aby se do politické špičky lidé dostali. Aby někdo nadřazený běžným lidem skvělé jedince do vrcholných orgánů jmenoval, je neuskutečnitelné. Já třeba volit nechodím, ale to také není řešení. Ale mám alesoň pocit, že já jsem lidem, kterým nevěřím, jsem ke korytům nepomohl. Píšete, že na kradení čeká "další" strana. Správné slovo - když už se na to tak díváte - by bylo napsat, že čeká "druhá strana" protože u nás se na špici točí jen ODS a ČSSD. Ostatní jen přicmrndávají. No a komunisty ignoruju. Jenže přes všechno lamentování většiny účastníků těchto diskusí, stejně zase většina voličů bude volit ODS a ĎSSD. Zatím je taková vůle většiny voličů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa