Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rozvod na krku? Víme, jak si rozdělit společný majetek, hypotéku i dluhy

  • Autor: ula - 
    6. 9. 2018
    06:03

    Pokud se rozvádíte, čeká vás dělení majetku a řešení péče o děti. Manželé mohou mít ovšem i společnou hypotéku nebo půjčky, což vše komplikuje. V ideálním případě se mohou rozumně dohodnout. Vyjasní si, kdo si společnou nemovitost, auto či jinou pořízenou věc, na kterou si v minulosti vzali peníze, ponechá, a druhý se z úvěru vyváže. Takhle jednoduše se to ovšem podaří vyřešit málokomu. Jak ve složitějších případech vyrovnání probíhá? Co vše je třeba vyřešit? A jak postupovat?

  • 1.Bez právníka ani ránu

    I v případě, že se rozcházíte v dobrém, obraťte se na právníka, ne žádného obecného zmocněnce, ale opravdového profesionála. „Právničtina spolu se všemi lejstry a paragrafy je totiž pro běžného smrtelníka jen velmi obtížně přelouskatelná a přešlap v případě majetkového vyrovnání vás může stát skutečně hodně. Ačkoliv vám tedy ani nejlepší právník na světě nezaručí 100% úspěch u soudu, určitě do nějakého investujte, pomůže vám ve složitých situacích a ušetří spoustu času a starostí,“ radí odborníci ze srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

    K vypořádání může dojít třemi způsoby:

    • vzájemnou dohodou mezi oběma stranami
    • rozhodnutím soudu
    • uplynutím zákonem dané 3leté lhůty

    Rozvod na krku? Víme, jak si rozdělit společný majetek, hypotéku i dluhy Rozvod na krku? Víme, jak si rozdělit společný majetek, hypotéku i dluhy | Shutterstock.com

  • 2.Rozdělení péče o děti a alimenty

    Jednou z nejtíživějších situací při rozvodu je spor o děti. Kdo je získá do péče? Jak to bude s alimenty? Dokud o tomto není rozhodnuto, nemůže dojít ani k samotnému rozvodu. Jako první proto probíhá opatrovnický soud o svěření dítěte do péče. V případě, že jste se svou drahou polovičkou sepsali dohodu a na všem se předem dohodli, soud si toho z vás, komu má být ratolest svěřena do péče, proklepne, zpravidla při pohovoru se sociálním prácovníkem. Často bývá dotazován také samotný potomek a výjimkou nebývá ani návštěva domácnosti.

    Pokud jste ve vztahu na ostří nože a dohoda nepřipadá v úvahu, je potřeba, abyste za pomoci právníka či sociálního pracovníka sepsali návrh na úpravu práv a povinností vůči nezletilému dítěti, na jehož základě vás prověří kolizní opatrovník. Ten zjistí, kdo z vás je lépe zabezpečený, i kdo má lepší výchovné schopnosti a poté rozhodne, komu dítě svěří do péče.

    Rozvod na krku? Víme, jak si rozdělit společný majetek, hypotéku i dluhy Rozvod na krku? Víme, jak si rozdělit společný majetek, hypotéku i dluhy | iStock

  • 3.Dítě u soudu?

    Nejdůležitější jsou samozřejmě zájmy dítěte. Pokud je vyspělejší, může být k soudu dokonce předvoláno. Jinak ho hájí kolizní opatrovník. Někdy se také může stát, že soud shledá, že ani jeden z rodičů není k péči o dítě dostatečně způsobilý a přidělí jej do pěstounské péče.

    Jak se počítají alimenty? Na výši alimentů se můžete vzájemně dohodnout, nebo ji určí soud na základě potřeb dítěte a vašich majetkových poměrů. Orientačně si můžete měsíční částku spočítat v online kalkulačce alimentů.

    Rozvod na krku? Víme, jak si rozdělit společný majetek, hypotéku i dluhy Rozvod na krku? Víme, jak si rozdělit společný majetek, hypotéku i dluhy | iStock

  • 4.Jak se dělí majetek a dluhy?

    Veškerý majetek, jenž jste nabyli během manželství, je společný. Nezáleží na tom, kdo co koupil - pokud není uvedeno jinak v předmanželské smlouvě. Některé věci se ale nedají tak jednoduše rozpůlit. Pak je to o kompromisech. Když jich ale neste schopni, musí přijít na řadu, stejně jako v případě péče o děti, soud. Tomu je třeba prokázat, jaký majetek je ve vašem výhradním vlastnictví, a on podle toho rozhodne o vyrovnání. Stejně tak se řeší i dluhy.

    Co není společné vlastnictví? 

    • dědictví 
    • věc povahou patřící pouze jednomu (například zubní protéza) 
    • dar
    • majetek nabytý před svatbou

    Video  Rozvod po 40 letech: Dagmar žaluje manžela, nechal ji bez peněz  - Eva Fraňková, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 5.Co se společnou hypotékou?

    Nejrychleji se společného závazku můžete zbavit prodejem nemovitosti. Z peněz získaných prodejem splatíte zbytek hypotéky, a každý pak může jít vlastní cestou. Pokud se tedy zrovna neblíží konec fixace. Předčasné splacení úvěru na bydlení se vám totiž prodraží o sankční poplatky. Abyste se jim vyhnuli, můžete se snažit prodat dům či byt se vším všudy, tedy i s původním hypotečním úvěrem. Nového kupce musí samozřejmě schválit banka.

    Rozvod na krku? Víme, jak si rozdělit společný majetek, hypotéku i dluhy Rozvod na krku? Víme, jak si rozdělit společný majetek, hypotéku i dluhy | Profimedia

  • 6.Jeden dlužník? Banka to nemusí respektovat!

    Hypotéku si může po rozvodu vzít na svá bedra pouze jeden z manželů. Banky ale toto řešení nerady povolují. Proč? „Z jednoho prostého důvodu, z dvou dlužníků se stává jeden, což obvykle znamená, že ze dvou příjmů rovněž zbyde jen jeden a ten nemusí být schopen platit splátky. I když tedy po rozvodu sepíšete u soudu vzájemné vypořádání majetku, kde si zvolíte, kdo zůstane bydlet v bytě a zároveň převezme hypotéku, takže druhý se zbaví závazku, nemusí banka vaše rozhodnutí vůbec respektovat,“ uvádí ekonomové z portálu Ušetřeno.

    Rozvod na krku? Víme, jak si rozdělit společný majetek, hypotéku i dluhy Rozvod na krku? Víme, jak si rozdělit společný majetek, hypotéku i dluhy | Profimedia

  • 7.Po 3 letech se společné jmění vypořádá samo

    Zákon pamatuje i na ty, kteří se do majetkového vypořádání příliš nehrnou. Po skončení 3leté lhůty jim společné jmění spravedlivě rozdělí, takzvaně fifty fitfty. Hmotné věci jako nábytek, auto nebo třeba nádobí připadnou tomu, kdo je užívá. Nemovitosti a ostatní věci jako například pohledávky a dluhy budou náležet oběma rovným dílem.

    Rozvod na krku? Víme, jak si rozdělit společný majetek, hypotéku i dluhy Rozvod na krku? Víme, jak si rozdělit společný majetek, hypotéku i dluhy | Profimedia

Zobrazit celou diskusi