Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Za elektřinu si připlatíme, zdražení ohlásili další dodavatelé

Autor: ČTK, trm - 
3. července 2018
19:40

Většina Čechů si letos pravděpodobně připlatí za elektřinu. Zdražení některých produktů nově oznámila Pražská energetika (PRE) a také MND. Podle firem jsou důvodem zdražení rostoucí velkoobchodní ceny elektřiny. Dva nějvětší dodavatelé již zdražili. E.ON. už na začátku roku, gigant ČEZ v červnu. Ostatní dodavatelé zatím vyčkávají.

Cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2019, na který se obchodníci nyní nejvíce zásobí, činí asi 45 eur (1170 Kč) za megawatthodinu (MWh), meziroční nárůst je více než poloviční.

Pražská energetika podle mluvčího Petra Holubce zvýšení ceny rozložila po segmentech a produktech na dobu zhruba tří měsíců od června do září letošního roku. "Navýšení celkové ceny elektřiny včetně dalších regulovaných položek činí v průměru 3,5 procenta," dodal.

Podraží také alternativní dodavatel MND. Podle mluvčí Dany Dvořákové jde o první zvýšení ceny od roku 2014, kdy začala firma do tuzemských domácností energie dodávat. „Ceny elektřiny stoupají napříč celou Evropou. Situace u nás nejvíce kopíruje pohyb na německém trhu, kde ceny prudce rostou. Nákupní ceny elektřiny u nás meziročně vzrostly o zhruba třetinu a ani my už cenu našim zákazníkům nemůžeme nadále držet na stejné úrovni,“ uvedla Dvořáková. Firma avizuje zvýšené na druhou polovinu roky, pohybovat se bude v procentech.

Ostatní zatím vyčkávají

Na vývoji velkoobchodních cen bude záležet také případné zdražení elektřiny největšího tuzemského alternativního dodavatele, společnosti Bohemia Energy, uvedla mluvčí firmy Hana Novotná. Podobně se vyjádřila firma Centropol.

Od začátku června zdražil většině odběratelů z řad domácností elektřinu ČEZ, který je největším dodavatelem elektřiny v Česku. Účet u firmy stoupl zákazníkům, kteří nemají ceny zafixovány, a to v průměru o čtyři procenta. Podobně zdražil od začátku roku další dominantní dodavatel, společnost E.ON.


Šéf Energie pod kontrolou zpronevěřil kolem 46 miliónů Šéf Energie pod kontrolou zpronevěřil kolem 46 miliónů | profimedia

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Desterz ( 12. prosince 2018 17:17 )

Takže slavný EON avízoval zdražení "v průměru" 8 procent. Teď přišly ceny na rok 2019. Zdražení dělá 17.79 %. To jen tak abyste věděli o čem je řeč.

Zobrazit celou diskusi