Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hypotéky budou ještě nedostupnější, varuje expert. Banky zavádí přísné hodnocení žadatelů

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
25. března 2018
07:15

Od listopadu 2017 platí nový úvěrový zákon. Bankám přinesl více papírování a zpřísnil posuzování zájemců o úvěry a hypotéky ve snaze zabránit zadlužování. Podle finančního poradce Jiřího Kubíka se ale dosud dostupnost hypoték nijak výrazně nezměnila, do budoucna se to ovšem má změnit. Lidé navíc stále nedokáží posoudit, zda budou schopni hypotéku splácet. A banky jim v tom nijak nepomohou, jejich hlavním cílem je prý hlavně prodej, nikoliv klient.

„Když lidé najdou nějaký byt, který se jim líbí, tak se nedívají doleva, doprava a zkrátka to chtějí koupit. Nekontrolují si smlouvy, nepřemýšlejí, zda budou splácení finančně zvládat,“ řekl ve studiu Blesk Zprávy finanční poradce Jiří Kubík.

„Pokud nedokážete obecně zhodnotit svoji situaci, rozhodně nechoďte do banky, kde panuje velký nezájem o klienta, raději se poraďte s nezávislým poradcem,“ radí Kubík. On sám podle svých slov některým klientům nápad pořídit si hypotéku rozmluvil.

„Banky mají přebytek peněz a jediný způsob, jak vydělat, je půjčit lidem v mezích zákona a dávat jim neustále do hlavy, že na to mají,“ varuje finanční poradce.

Proč je lepší někdy hypotéku odložit? Co je hlavní problém, když si berete hypotéku? Dozvíte se v rozhovoru:

Banky zavádí nové ukazatele

Banky podle nařízení ČNB zavádí dva nové ukazatele:

  • DTI – výše všech úvěrů nesmí přesáhnout 8 násobek ročního čistého příjmu klienta (banky ještě dokáží nabídnout 10 násobek, ale jen bonitnějším klientům)
  • DSTI – Výše splátek všech úvěru nesmí překročit 40 % příjmů (v určitých případech banky dokáží jít až na 70 %, ale zase jen u bonitnějších klientů a výrazně to sníží LTV. LTV je zkratka výrazu Loan to Value, který vyjadřuje poměr mezi výší úvěru - v našem případě hypotéky - a hodnotou zástavy, kterou u úvěru ručíme.

Banky podle vyhodnocení DTI a DSTI upravují i výši LTV. Pokud vám tedy nevyjde dobře DTI nebo DSTI, tak vám banka bude moci nabídnout třeba jen 70% LTV a nebo také vůbec nic.

„Zatím je to pouze doporučení a banky tyto ukazatelé postupně zavádějí. Tzn. na vyšší hypotéku musíte mít poměrně vyšší příjmy. Pokud již například nějaké závazky máte (nebo dokonce hypotéku), je možné, že novou již díky těmto ukazatelům nedostanete. Do budoucna bude nejvíce problém s DSTI. Tento ukazatel se „okecat“ nedá. Například Česká spořitelna již nyní má tento ukazatel nastaven na 50 % a nechce s ním ani u bonitních klientů hýbat,“ vysvětluje Kubík.

 

jany ( 25. března 2018 14:39 )

je to spravne. kolem me je spousta lidi po usi v dluzich a je to smutne. zejmena kdyz pak maji problem s vypadkem prijmu. proo me vubec neni lakave dluzit, jedine, co obcas vyuzivam, je kreditni karta, kdyz se sejde vic vetsich vydaju (kde mam limit mensi nez to, co vydelam za mesic). predstava, ze se necham zmasirovat reklamou a lidmi, kteri si kvuli ni napujcovali a pak tem dalsim cpou ze je to vlastne super, dluzit tolik a zaplatit o tolik vic, se mi nelibi. zit bez dluhu je lepsi.

Zobrazit celou diskusi