Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Neměli znalosti, Čechům ale za peníze radili s investicemi. Vyžene novela šejdíře?

Díky novele zákona budou muset investiční poradci skládat odborné zkoušky.
Jaké novinky nás čekají v oblasti pojištění a investic?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
22. února 2018
06:40

Do loňského roku mohl být investičním zprostředkovatelem každý, kdo zaplatil deset tisíc u České národní banky a nemusel mít zkušenosti ani odborné vzdělání. To všechno změnila novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Investiční poradci musí skládat náročné zkoušky a platit poplatky. Odborníci změnu vítají, klientům, kteří chtějí investovat, budou radit vzdělanější a profesionálnější poradci.

Dosud mohl investičním zprostředkovatelem být každý, aniž by měl dostatečné zkušenosti či vzdělání. Pokud jste se tedy rozhodovali, zda investujete do cenných papírů či dluhopisů, mohli jste narazit na zprostředkovatele nebo poradce. Zprostředkovatel nenese za své rady žádnou odpovědnost, naopak poradce ano.

 „Od ledna začala platit nová směrnice, která upřesňuje a zpřesňuje dosavadní právní úpravu investičních služeb; nejedná se o nějaké převratné změny, ale všichni poskytovatelé a zprostředkovatelé investičních služeb musí revidovat svoje postupy, systémy, obsah informací poskytovaných klientovi, aby byly s novou regulací v souladu,“ vysvětluje Stanislav Holeš ze společnosti Partners.

Mezi hlavní přínosy nové regulace z pohledu klienta by měla patřit přesnější a úplnější informace o poplatcích, které klient platí za poskytnutí investiční služby a nákup investičního nástroje.

Poplatky a zkoušky pro poradce

Dalším přínosem je vyšší odbornost na straně poskytovatelů a zprostředkovatelů – nová regulace zavádí přísnější systém zkoušek, které musí splnit každý, kdo chce v oboru působit.

Vladimír Weiss, který působí jako investiční a finanční poradce, už odborné zkoušky skládal.  „Šlo o náročný test, měl 140 otázek se čtyřmi možnostmi. Jednalo se o dotazy o finančních trzích, cenných papírech, atd. Byla to zkouška, kterou rozhodně nedá někdo, kdo má investiční poradenství jen jako hobby a nevěnuje se tomu na plný úvazek, nebo nemá patřičné vzdělání,“ řekl Weiss Blesk Zprávám.

V tomto roce se budou zavádět zkoušky pro zprostředkovatele a navíc nebudou zadarmo. To podle mínění Holeše odradí menší hráče na trhu, kteří si nebudou moci poplatky platit.

 „V současné době se za zkoušku platí 2 tisíce korun a navíc musíte platit udržovací roční poplatek tisíc korun,“ vysvětluje Weiss.

Profesionálnější služby a více papírování

 „Poradci budou převážně poskytovat investiční poradenství a za vhodnost svých doporučení ponesou odpovědnost. Směrnice jde cestou větší transparence a díky tomu klient dostane podrobnější informaci o tom, jaké poplatky platí a jaké odměny jsou vypláceny v souvislosti s poskytováním investic,“ vysvětluje Holeš.

 „Z Bruselu se na nás valí celá řada změn, jejich pozitivní efekt je hlavně v tom, že se trh více profesionalizuje,“ říká Weiss a dodává:  „Na druhou stranu je s tím spojeno více papírování. Dříve stačilo podepsat jeden papír, nyní potřebujete třeba tři formuláře.“

 

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi