Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Elektřina vs. plyn: Čím topit, abyste ušetřili?

  • Autor: ula - 
    26. 1. 2018
    06:15

    Topit elektřinou, či plynem? Není žádným tajemstvím, že cena kWh elektřiny je o poznání vyšší než stejné množství zemního plynu. I přesto se mezi zastánci topení výhradně elektrickou energií a jejich plynovými oponenty vedou vleklé spory, co je vlastně lepší, úspornější a ekologičtější. Komu se může vytápění nejvíce prodražit? Komu se vyplatí přímotopy a komu tepelné čerpadlo?

  • 1.Topit plynem je levné a ekologické

    Největším plusem zemního plynu je cena, m³ plynu je výrazně levnější než totožný objem spotřebované elektřiny. Co vás ale levně nevyjde, to je prvotní investice. Pokud chcete topit plynem, potřebujete vybudovat všemožné rozvody, postavit komín, nakoupit radiátory a samozřejmě kotel. To vás může vyjít na několik desítek tisíc korun, připočítat si musíme pravidelnou údržbu a návštěvy revizního technika.

    Plyn je i ekologičtější, elektřina se totiž vyrábí velmi neekologickým způsobem v jaderných a tepelných elektrárnách.

    Vyplatí se topit plynem, nebo elektřinou? Vyplatí se topit plynem, nebo elektřinou? | Profimedia

  • 2.WAVky versus plynový kotel

    Máte v bytě nainstalované zánovní WAVky a přemýšlíte, jestli je do budoucna vyměnit za plynový kotel? Jaká jsou pro a proti? WAVky jsou méně poruchové a mají levnější servis, to je dané jejich konstrukční jednoduchostí. Další výhodou je, že pokud jich máte více, pak při poruše jedněch můžete topit ostatními.

    Pokud máte kotel, tak při poruše netopí nic. Výhodou kotle je ovšem velmi snadná regulace termostatem, také můžete mít přes radiátor záclony až k zemi, radiátor je často tenčí a na pohled hezčí než WAVky a úplně tichý. WAVky tiše syčí, stává se, že v nich nepříjemně cvaká a také mohou přenášet přes odkouření hluk zvenku.

    Vyplatí se topit plynem, nebo elektřinou? Vyplatí se topit plynem, nebo elektřinou? | Profimedia

  • 3.Na co si dát pozor při výběru kotle?

    Při výběru kotle je třeba sledovat, jak je na tom s odkouřením. Kominické práce by mohly pořizovací cenu vytápěcího zařízení značně navýšit. Pro představu, vložkování komínu vyjde na něco kolem 1000 Kč za metr. Také je potřeba zvažovat vše komplexně – ohřev vody: boiler je komfortnější než průtoková plynová karma, ale můžete mít plynový kotel se zásobníkem – mít doma elektrický bojler a plynový kotel je trochu netypické, většinou se to řeší jedním spotřebičem.

    Video  Mistryně úspor: Věra má skvělé triky, jak ušetřit za topení i vodu.  - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Petr Soukup
    Video se připravuje ...

  • 4.Elektřina je všude

    Elektřina proudí všude a v tom má nad plynem navrch. Pokud si pořídíte elektrické vytápění, můžete požádat o zvýhodněný tarif D45d, při kterém 20 hodin odebíráte tzv. noční proud – oproti běžné ceně 5,25 Kč/kWh vám bude distributor účtovat pouze něco okolo 3,55 Kč/kWh včetně nájmu a jističe.

    Například v moderních dřevostavbách je proto mnohem výhodnější topit elektřinou. Prvotní náklady nejsou vysoké, díky perfektnímu řešení zateplení příliš energií nespálíte, a se správně nastaveným tarifem navíc ušetříte také za běžný provoz domácnosti (bojler, pračka, lednice a další spotřebiče).

    Vyplatí se topit plynem, nebo elektřinou? Vyplatí se topit plynem, nebo elektřinou? | Profimedia

  • 5.Jaké druhy vytápění elektřinou můžete využít?

    Přímotopy mají nízké pořizovací náklady, lehce se ovládají, udržují a opravují. Navíc téměř nezatěžují distribuční síť. Všechna pozitiva jsou však vykoupena suverénně nejvyšší spotřebou. Pokud by se rozdávaly medaile za největšího energetického upíra, přímotop by jistě získal nejcennější kov.

    Provoz akumulačních kamen vyjde o poznání levněji. Téměř po celou dobu, kdy běží, totiž odebírají elektřinu v nízkém tarifu. Na druhou stranu vyžadují vysoké nároky na dimenzování distribuční sítě a přípojky. Nevýhodou jsou také vysoké teploty na povrchu kamen, jejich hmotnost a velikost.

    Tepelná čerpadla stáhnou vaše poplatky za teplo na minimum. Můžete využívat téměř celodenní nízký tarif. Jenže vysoká pořizovací cena prodlužuje návratnost investice natolik, že se v některých případech nemusí vůbec vyplatit.

    Vyplatí se topit plynem, nebo elektřinou? Vyplatí se topit plynem, nebo elektřinou? | Profimedia

  • 6.Komu se vyplatí tepelné čerpadlo?

    Pořizovací cena tepelného čerpadla se pohybuje okolo 350 000 Kč (dle typu). Vaše náklady na energie se tím sníží na cca 9500 Kč/rok při dané úspoře 8500 Kč/rok. Kdy se vám ale pořizovací náklad vrátí? Pojďte si to spočítat. Vezměte si, že za elektrické vytápění zaplatíte něco kolem 80 000 Kč, čerpadlo vás stojí 350 000 Kč. To je celkem 270 000 Kč rozdíl. Když tuto částku vydělíte úsporou 8500 Kč, zjistíte, že návratnost je 31 let. To už je docela dost. Navíc je třeba brát v úvahu životnost čerpadla a náklady na údržbu.

    Co zohlednit při výběru:

    • investiční náklady
    • nároky na obsluhu
    • zátěž životního prostředí
    • komfort ovládání
    • dostupnost paliva
    • skladování paliva

    Vyplatí se topit plynem, nebo elektřinou? Vyplatí se topit plynem, nebo elektřinou? | Profimedia

     

  • 7.Elektřina verus plyn: Konkrétní příklad

      „Pokud stavíte energeticky šetrný dům a rozhodujete se, jaký typ vytápění, zvolte elektrické. S plynovým kotlem nebo tepelným čerpadlem byste jen vyhazovali peníze z okna. Ovšem ve všech ostatních případech se vyplatí spíše plyn,“ říkají finanční experti z portálu Ušetřeno.cz.

    Propočet:

    Dva zrealizované rodinné domy stejných rozměrů, stejně velké vytápěné plochy (113 m²), zastavěné plochy (72 m²), se stejnými tepelnými ztrátami (5,5 kW).

    Dům „A“ je vytápěn elektrickou energií, celkové pořizovací náklady za vytápění byly 80 000 Kč (topné kabely, termostaty). Za rok v domě „A“ zaplatíte za elektrickou energii cca 18 000 Kč (z toho přibližně 11 000 Kč/rok za vytápění elektřinou).

    Dům „B“ je vytápěn plynem. Pořizovací náklady na plynové topení byly 150 000 Kč (plynovodní přípojka a vnitřní rozvody plynu, kotel, rozvody, otopná tělesa). Za dodávku plynu v domě „B“ zaplatíte za rok cca 18 000 Kč (z toho je přibližně 11 500 Kč za vytápění plynem) a k tomu je třeba připočíst cca dalších 12 000 Kč za elektrickou energii.

    Vyplatí se topit plynem, nebo elektřinou? Vyplatí se topit plynem, nebo elektřinou? | Profimedia

  • 8.Verdikt na závěr

    Pro začátek je třeba říct, že na otázku, jestli je levnější vytápět elektřinou, nebo plynem, neexistuje pouze jedna správná odpověď. Záleží totiž na celé řadě okolností. Když vybíráte vhodný typ vytápění, musíte zohlednit rozdílné pořizovací náklady technologií a návratnost investice. Navíc, co je vhodné pro pasivní dům s minimální spotřebou, nemusí být ideální pro energeticky náročné bydlení.

    Vyplatí se topit plynem, nebo elektřinou? Vyplatí se topit plynem, nebo elektřinou? | Profimedia

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mil98riv@gmail.com ( 1. listopadu 2020 16:05 )

Dobrý den,
ráda bych hodila dotaz do pléna. Máte někdo zkušenosti s http­s://ww­w.uh­liko­vefo­lie.cz­/?
Při výběru podlahového vytápění se nám zdáli nejlepší (máme nízkoenergický dům, takže elektřina pro nás není takový problém),ale bohužel v okruhu známých nemáme nikoho se zkušeností.

donlabuznik ( 21. září 2018 00:02 )

Myslím, že elektřina je úplně mimo, kdybych měl celý dům vytápět tímto způsobem zcela jistě se nedoplatím. Proto jsem se také rozhodl pro plyn, jehož rozvody mi udělal šikovný pan instalatér Hrubeš z http://instalaterhrubes.cz Na to jak velkou obytnou plochu máme, je účet za vytápění opravdu nízký

Zobrazit celou diskusi