Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Půjčka skrytá v plastové kartičce: Jak zacházet s kreditkou, abyste nepřišli na mizinu?

  • Autor: ula - 
    13. 11. 2017
    06:00

    Kreditní kartu vám banky a různé úvěrové společnosti nabízejí na každém kroku a někdy je těžké odolat. Problém je v tom, že za plastovou kartičkou se často skrývají nemalé problémy, které vás mohou snadno dostat do dluhové spirály. Nejlepší je se kreditce obloukem vyhnout, pokud jste jí ale neodolali, máme pro vás tipy, jak ji správně používat.

  • 1.Správný výběr je základ

    Kreditní karty mají různě dlouhé bezúročné období, platí se za ně odlišné poplatky, odměňují vás jinými bonusy. Jedna vám načítá míle na letenku zdarma, druhá zas body za nákup zboží, případně pohonných hmot. Liší se samozřejmě také zpoplatněním výběrů hotovosti (z bankomatu i Cash Advance). Důležité je proto říct si předem, k čemu a jak často chcete kartu používat.

    Umíte zacházet s kreditní kartou? Umíte zacházet s kreditní kartou? | Profimedia

     

  • 2.Pokaždé plaťte své dluhy včas

    Bezúročné období je asi největší výhodou kreditní karty. Právě díky němu totiž můžete bez problémů používat peníze banky a nezaplatit za to ani korunu na úrocích. Zpravidla trvá od 40 do 60 dní dle vybrané karty.

    To samozřejmě neznamená, že se bezúročné období liší dle jednotlivých transakcí, podle toho kdy je provedete. „Doba, kdy nemusíte platit úroky je pevně stanovená zúčtovacím obdobím. A pokud svůj dluh v dané lhůtě nesplatíte, je kreditka stejně nekompromisní jako naštvaný bookmaker a naúčtuje vám úroky v plné výši za celou dobu, po kterou jste měli peníze reálně půjčené,“ radí finanční specialisté z portálu Ušetřeno.cz.

    Umíte zacházet s kreditní kartou? Umíte zacházet s kreditní kartou? | Profimedia

  • 3.Hlídejte si výhody

    Některé kreditní karty umí kombinovat slevy na zboží či služby s možností získat část zaplacených peněz z nákupu zpět tzv. cashback. Jiné zase nabízí propojení se spořicím účtem, na který vám automaticky přičtou procenta z nákupů. Populární jsou i různé akce u obchodníků, lepší záruční servis, nebo třeba cestovní pojištění. Vybrat byste si tak měli ne takovou kartu, která vám nabídne co nejvíce výhod, ale spíše takovou, jejiž výhody budete aktivně využívat.

    Kreditka vás může zruinovat! Honza to s ní umí, poradí vám jak:

    Video  Kreditka vás může zruinovat! Honza to s ní umí, poradí vám jak  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 4.Výjimečné služby pro výjimečné klienty

    Existují typy kreditních karet, které dají svému majiteli pocit, že je něco víc. Jsou na ně totiž navázány tzv. concierge neboli asistenční služby (nenarazíte na ně u karet, které nemají poplatek za vedení). Díky tomu můžete získat nadprůměrnou cestovní pojistku, ubytování v hotelu, bezplatné půjčení auta, asistenční služby nebo například privilegium využívat pohodlí luxusních salónků na letišti.

    Umíte zacházet s kreditní kartou? Umíte zacházet s kreditní kartou? | Profimedia

  • 5.Nastavte si přiměřený limit

    Určitě se  vyplatí limit nastavit úměrně potřebám a v případě nutnosti ho navýšit (to lze u každé karty, při navyšování limitu si banka pouze ověří vaší úvěruschopnost, může po vás chtít potvrzení o výši příjmu). Pokud ale bude vše bez problémů a banka vám navýšení limitu schválí, karta vám samosebou zůstane, jen se změní parametry ve smlouvě.

    Umíte zacházet s kreditní kartou? Umíte zacházet s kreditní kartou? | Profimedia

  • 6.Nevybírejte z bankomatu. Bez výjimek

    Je to prakticky finanční sebevražda. Jednak je výběr z bankomatu zpoplatněn opravdu vysokým poplatkem, zpravidla převyšuje částku 100 Kč. Navíc je vámi vybraná částka z bankomatu okamžitě úročena, nevztahuje se na ni žádné bezúročné období. Tato okolnost dělá z výběru kreditkou záležitost spíše nouzovou, pokud nechcete prodělat na vysokém úroku, je potřeba co nejdřív peníze splatit.

    Umíte zacházet s kreditní kartou? Umíte zacházet s kreditní kartou? | Profimedia

  • 7.Bezpečnost především

    Při používání kreditní karty mějte na paměti bezpečnost. S příchodem bezkontaktních karet se zvýšilo riziko možnosti odcizení peněz, ale také už svou kreditku prakticky nemusíte dát z ruky. Stačí tedy dodržovat pár zakladních pravidel.

    Nikomu nesdělujte číslo karty, její platnost a tzv. CVV kód, pokud se nejedná o zabezpečenou platební bránu. U každé karty si nastavte limity pro platby podle svých potřeb. Pokud platíte přes internet, raději jen u ověřených obchodníků se službou 3D Secure. Také mějte někde po ruce uložený kontakt na blokační linku pro případ, kdy byste kartu ztratili nebo vám ji někdo ukradl.

    Umíte zacházet s kreditní kartou? Umíte zacházet s kreditní kartou? | Profimedia

  • 8.Pozor na poplatky

    Zaplatit celou dlužnou částku najednou je jediný správný způsob splácení kreditky. Logicky se ale moc nelíbí bankám, inkaso celé splátky proto zdaleka neposkytují všechny. Některé si za automatické strhnutí 100% splátky dokonce účtují 25 Kč. Poplatek ospravedlňuje tím, že je to služba zákazníkovi, protože na splácení nemusí myslet. Nicméně splatit dluh do poslední koruny můžete i bez nastaveného inkasa, jen je třeba na to nezapomenout a vyplnit požadavek ručně, jinak vám banka strhne jen minimální možnou částku.

    Umíte zacházet s kreditní kartou? Umíte zacházet s kreditní kartou? | Profimedia

  • 9.Platby kreditkou v zahraničí

    Za platby kreditní kartou v zahraničí si banky neúčtují žádné poplatky. Některé mají dokonce oproti běžným směnárnám výhodnější kurz při přepočtu na cizí valuty. Výjimkou jsou banky, které si účtují poplatek za převalutování. Na bankomat se však nespoléhejte. Stejně jako v ČR je i výběr v zahraničí zpoplatněn. Výběry můžete provádět buď v korunách (s konverzí) nebo v místní měně (bez konverze).

    Umíte zacházet s kreditní kartou Umíte zacházet s kreditní kartou | shutterstock.com

leiah ( 13. listopadu 2017 06:22 )

Mám kreditku, kde je za výběr z bankomatu 1%, minimálně 30 Kč. Výběr se normálně započítává do bezúročného období, jen se nezapočítává do částky, kterou musím na kartu utratit, abych neplatila poplatek za vedení karty. Takže výběr není sice nejvýhodnější, ale při troše počítání lze.

Zobrazit celou diskusi