Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zničili jste půjčenou věc a musíte platit? Zachránit vás může pojištění

Pojištění půjčených věcí? Ano, jde to.
Fotbalista Jakub si chtěl pojistit kotník: Vyplatí se to víc než životní pojištění?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
26. října 2017
06:25

Na finančního poradce se obrátil vyučující z umělecké školy, která často půjčuje studentům hudební nástroje. Nějaké se občas vrátí poškozené a škola si je musí na vlastní náklady opravit. Může škola použít nějaké pojištění? A dají se vůbec pojistit půjčené věci? Podívejte se na klíčové informace.

Škola podle učitele zapůjčuje hudební nástroje proto, že si je rodiče studentů často nemohou dovolit zaplatit sami. Když se vrátí nástroj poškozený, škola si ho musí na vlastní náklady opravovat. Oprava přitom většinou stojí víc než samotné půjčovné.

Zápůjčka nástrojů je samozřejmě na smlouvu, vše je dokumentováno, pořizuje se i fotografie nástroje při zapůjčení. Škola tedy řeší, zda by nebylo možné, aby opravu řešil ten, kdo škodu způsobil, tedy rodiče žáka. Většina zapůjčených věcí je totiž u pojišťoven ve výlukách. Ovšem ne u všech.

V podobných situacích, kdy tedy používáte půjčenou věc, nebo vy půjčujete, můžete pojistit v rámci pojištění občanské odpovědnosti nebo i domácnosti.

Fotbalista Jakub si chtěl pojistit kotník: Vyplatí se to víc než životní pojištění?

Video  Fotbalista Jakub si chtěl pojistit kotník: Vyplatí se to víc než životní pojištění?  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Pojištění půjčených věcí není nemožné

„V tomto případě existují dvě roviny. Buď se jedná o pojištění věcí v rámci pojištění domácnosti, nebo v rámci pojištění odpovědnosti. Obě dvě varianty jsou možné a v obou případech se jedná o takzvané věci po právu užívané. Rozdíl může být v limitech pojištění (tedy v maximální škodě, kterou pojišťovna zaplatí) a také v rozsahu pojištění,“ řekl Blesk.cz finanční poradce Partners Zbyněk Kuběj.

Pokud hodláte takovou pojistku uzavřít, vždy je vhodné si zjistit, zda se pojištění domácnosti vztahuje právě na věci užívané a na jaká rizika a limity se pojištění vztahuje.

Může se stát, že věci užívané jsou pojištěny pouze v místě pojištění, tedy v místě, kde je pojištěna i celá domácnost. Dnes však existují i produkty, které umožňují pojištění těchto věcí i mimo místo pojištění, tedy například na celém území ČR nebo Evropy.

Pojištění odpovědnosti jako lepší varianta

„Co se týká rozsahu pojištění (tedy na jaká nebezpečí se pojištění vztahuje), v rámci pojištění domácnosti se pojištění zpravidla vztahuje na vyjmenovaná rizika v pojistných podmínkách. A zpravidla se nevztahuje na případy, kdy věc zničí sám uživatel. V rámci pojištění odpovědnosti se pojištění vztahuje na situace, kdy uživatel nese odpovědnost za zničení užívané (například zapůjčené) věci,“ vysvětluje Kuběj.

„Pojištění užívaných věcí v rámci pojištění domácnosti je mnohem běžnější než pojištění věcí užívaných v rámci pojištění občanské odpovědnosti. Z mého pohledu je pro poškození užívaných věcí praktičtější pojištění občanské odpovědnosti, protože kryje situace, kdy věc zničí sám uživatel,“ uvedl.

Co si opravdu nepojistíte?

Výluku za zapůjčeně věci neuplatňují na našem trhu pouze dvě pojišťovny: ČSOB pojišťovna a Direct. Okruh pojištěných věcí v rámci pojištěné domácnosti a odpovědnosti je skutečně široký a pokud nejsou vyloučeny samotné věci užívané, pak bližší specifikace věcí není ve výlukách uváděna vůbec.

„Pokud se má jednat o pojištění přesně specifikovaných a jednotlivě pojištěných věcí, pak se může jednat například o pojištění sportovního vybavení (vč. jízdních kol), invalidních vozíků a dalších kompenzačních pomůcek, hudebních nástrojů, přenosné elektroniky a zahradní techniky,“ upřesňuje finanční poradce.

Kdy začít spořit na důchod? Zjistíte v reportáži:

Video  Nebuďte jako Tomáš, kterého donutil spořit na důchod až táta: Ušetřete až 1800 ročně.  - Andrea Ulagová, Tomáš Sovinsky
Video se připravuje ...

„V rámci pojištění občanské odpovědnosti lze pojistit zapůjčené věci, kromě vyloučených, tedy motorových vozidel, jakýchkoli plavidel, jakéhokoliv létajícího zařízení,“ řekl Blesk.cz Petr Milata, tiskový mluvčí ČSOB pojišťovny.

U ČSOB je nutné navíc myslet na to, že v případě poškození elektroniky je poskytováno maximálně 3000 korun.

U pojišťovny Direct vám pojistné plnění neproplatí u věcí zapůjčených nebo užívaných bez doložení nájemní či jiné smlouvy o zapůjčení nebo písemného svolení s užíváním.

A jak postupovat, pokud vám vznikne u půjčené věci pojistná událost? Rozhodně ihned hlaste pojišťovně a postupujte podle získaných informací. Pojišťovna si pak sama vyžádá příslušné podklady k likvidaci dle okolností případu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi