Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chataři ročně přeplácí až dva tisíce za elektřinu: Víme, jak se tomu vyhnout

Autor: ula - 
25. července 2017
06:00

Češi jsou hned po Švédech nejnadšenějšími chataři na světě. Jakmile se oteplí, začne víkendové dojíždění na chatu či chalupu, nyní o prázdninách tam lidé tráví i celé dva měsíce. Některým z nich ale pohoda po sezoně trochu zhořkne, když dostanou účet za elektřinu. Jak si ohlídat, že vám se to nestane?

Téměř půl milionu. Tolik existuje v České republice různých chat, chalup, zahradních domků a jiných objektů určených k rekreaci. Většina těchto stavení nemá přípojku na plyn, a tak v nich všechno běží na elektřinu. Za tu ale mnoho chatařů zbytečně přeplácí.

Správně zvolená sazba je základem úspěchu

Pro chataře existuje výhodná dvoutarifová sazba D61d, ve které od pátku od 12 hodin až do neděle do 22 hodin odebíráte elektřinu v tzv. nízkém tarifu, a tedy levněji.

Podle Tomáše Suchého z portálu Ušetřeno.cz se většina chatařů (pokud na chatě nemají náročný spotřebič jako např. bojler) rozhoduje mezi klasickou jednotarifovou sazbou D01d a speciální dvoutarifovou sazbou D61d. Která z nich se vyplatí právě jim, si lidé jednoduše spočítají podle toho, v jaké dny a na jak dlouho na chatu jezdí

  • na chatu jezdíte výhradně o víkendu: výhodná by pro vás měla být sazba D61d,
  • na chatě prakticky bydlíte od dubna do října: výhodná bude spíše běžná sazba D01d,
  • na chatě jste občas i ve všední dny: s menším odběrem, a pokud je odběr půl na půl rozdělen mezi víkendy a všední dny, vyplatí se vám spíše D61d.

 Blackout v Česku? Tito muži nás před ním chrání:

Video  Tito muži chrání Česko před blackoutem. Jak vypadá řídicí centrum?  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Přechod na speciální sazbu, pokud pro vás znamená úsporu, tedy určitě má smysl. Pro změnu distribuční sazby na D61d nemusíte splnit žádné speciální podmínky. Když o ni zažádáte, automaticky ji dostanete přidělenou. Sazbu je ale možné měnit pouze jednou za 12 měsíců, takže je potřeba změnu promyslet,“ říká Tomáš Suchý, energetický specialita. 

Pro představu se podívejte do modelové tabulky. Z té je vidět, že lidé, kteří využívají chatu jen o víkendech, s běžnou sazbou D01d přeplácí téměř o 2 000 Kč.

 Sazba  Druh sazby Využití v domácnosti
 D01d  jednotarifová Ideální sazba pro chaty, zahrady, garáže s hlavním jističem do 3x63A včetně a spotřebou do 500 kWh ročně.
 D02d  jednotarifová Vhodná pro domácnosti se středně velkou spotřebou, které nevyužívají elektřinu k vytápění ani ohřevu TUV.
 D25d  dvoutarifová, NT 8 hodin Abyste mohli využívat tuto sazbu, je nutné nainstalovat elektrický akumulační spotřebič pro vytápění objektu nebo elektrický bojler pro ohřev vody.
 D26d  dvoutarifová, NT 8 hodin Pro tuto sazbu je potřeba vlastnit akumulační topení a jeho celkový příkon musí být minimálně 55 % příkonu proudové hodnoty hlavního jističe.
 D27d  dvoutarifová, NT 8 hodin Vhodné pro domácnosti, které využívají elektromobil. Doba platnosti NT je operativní.
 D35d  dvoutarifová, NT 16 hodin Jen pro stávající odběratele s hybridními spotřebiči pro vytápění. Na sazbu aktuálně nelze přejít.
 D45d  dvoutarifová, NT 20 hodin Jen pro stávající odběratele s přímotopem. V současné době nelze na sazbu přejít. Alternativou je D57d.
 D56d  dvoutarifová, NT 22 hodin Určeno pro odběratele s tepelným čerpadlem. NT lze rozdělit až do 7 samostatných úseků. Ani jeden však nesmí být kratší než 1 hodina.
 D57d  dvoutarifová, NT 20 hodin Určeno pro odběratele s elektrickým topným tělesem, případně tepelným čerpadlem.
 D61d  dvoutarifová, NT - víkend Ideální sazba pro chataře. NT začíná v pátek ve 12 hodin a přepíná se na VT v neděli ve 22 hodin.

Zdroj: Ušetřeno.cz

Stejně tak je vidět, že lidé, kteří jsou na chatě hodně i ve všední dny, o pár stovek prodělají naopak se speciální víkendovou sazbou D61d.

Vybrat si můžete nejen sazbu, ale také svého dodavatele. Ten vám účtuje cenu za odebranou elektřinu. „Lidé si často myslí, že kvůli malé spotřebě se u chaty nevyplatí řešit dodavatele. I tam ale mohou ušetřit stovky korun ročně,“ vysvětluje Suchý. Jak se liší ceny různých dodavatelů, vidíte i v tabulce výše. Rozdíly se pohybují v řádu stokorun, ale i to se počítá.


Významnou roli hraje také vaše spotřeba

Snížením spotřeby můžete ušetřit dalších pár stokorun. Možností je celá řada. Do světel pořiďte úsporné LED žárovky, nezapínejte zbytečně spotřebiče a neplýtvejte teplou vodou.  

Určitě také při odjezdu z chaty nenechávejte spotřebiče zapojené v zásuvkách. Televize, DVD i jiná zařízení na elektřinu totiž kradou elektrický proud, i když jsou právě vypnuté. Jsou udržované v tzv. pohotovostním režimu (stand-by), aby mohly při zapnutí rychle „naskočit“.

Nechte si poradit od mistryně úspor, paní Věry:

Video  Mistryně úspor: Věra má skvělé triky, jak ušetřit za topení i vodu.  - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Petr Soukup
Video se připravuje ...

U nových přístrojů je odběr v režimu stand-by zanedbatelný, ale u starých zařízení, která tak často odkládáme právě na chaty, se za rok nasčítá.

Například stand-by režim u starého videopřehrávače vás může ročně vyjít i na 500 Kč, u starého televizoru s CRT obrazovkou to pak za rok bude k jedné tisícikoruně. Není proto nic jednoduššího než při každém odjezdu z chaty přístroje odpojit. Buď vypojením ze zásuvek, pořízením vypínacích zásuvek nebo centrálně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi