Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Máte zálusk na vlastní bazén? Víme, jak ho vybrat a kde vzít peníze

Autor: Kamila Ondráčková - 
27. dubna 2017
06:20

Není nad to se v parném letním dnu osvěžit skokem do vody, ještě lépe ve vlastním bazénu. Ovšem i domácí letní osvěžení něco stojí. Zaměřili jsme se proto na ekonomiku provozu zahradního bazénu, ale i na praktické rady a tipy s jeho samotným zprovozněním a následnou údržbou.

Bazén, nebo jezírko?

Možností, v čem v létě svlažit rozhicované tělo, je opravdu mnoho. A nemusíte zůstávat jen u klasických bazénů všech možných tvarů.

Z Německa a Rakouska k nám proniká nový trend tzv. koupacích jezírek. Jde vlastně o uměle vybudované jezero, které však při svém provozu a filtraci vody vsází na přirozené filtrační vlastnosti vodních rostlin, které jsou umístěné v části jezírka.

Zde je však nutné počítat s požadavkem na plochu. Ta by měla být minimálně 80 m2. Pokud prostorem nedisponujete, nemusíte zoufat. Alternativou je tzv. kamenný bazén, který vypadá jako přírodní koupací jezírko, ovšem filtraci zajišťuje technika stejná jako v klasickém bazénu.

Kdy začít budovat?

Abyste si dostatečně užili vodních radovánek hned s prvními teplými dny, máte nejvyšší čas začít. Samotné vybudování vám sice zabere jen dva až čtyři týdny – v závislosti na typu zapuštěného bazénu. Ovšem dobré je pamatovat i na čas, kdy musíte uvést zahradu do ucházejícího stavu. Nějaký ten pátek také potrvá, než znovu vyraší trávník.

Chybu neuděláte, ani když ještě jednu koupací sezonu vynecháte a budování necháte na podzim. Na zahradní práce do příští sezony tak budete mít dost času.

Jak probíhá stavba bazénu? Podívejte se na video:


Jaký a za kolik?

Snad nejpádnějším hlediskem při pořizování bazénu je jeho cena, resp. vaše finanční možnosti. Od toho se pak mnohdy odvíjí konkrétní typ, velikost a tvar.

Pokud vás naopak peníze nelimitují, záleží na tom, co od bazénu očekáváte – například pro kondiční plavání je v kombinaci s protiproudem minimální velikost 2,5 x 5 m. Pokud naopak chcete, aby se současně mohlo osvěžovat co nejvíce členů rodiny, počítejte s rozměry nejméně 6 x 3 m. Pokud jde o hloubku, v bazénu určeném pro plavání by měla být minimálně jeden metr, optimálně ale 1,2 až 1,5 metru.

Z čeho bazén zaplatím?

Samozřejmě, že ideální stav je, když máte na bazén našetřeny vlastní úspory. Jenže to zrovna nemusí být v době, kdy se objeví výhodná prodejní akce.

„Na začátku roku se lidé netěší jen na povánoční výprodeje, ale také na různé slevové akce na zboží, které využijí buď celoročně, nebo až v létě. Hned v lednu si tak Češi udělali radost a na splátky se prodaly stovky bazénů,“ vypočítává Jan Holoch, manažer zákaznické zkušenosti a finanční expert společnosti Home Credit.

Možností je tak i splátkový prodej prostřednictvím spotřebitelského úvěrů, kdy mají prodejci uzavřeny smlouvy s konkrétními poskytovateli. Tady je důležité mít se na pozoru a s podmínkami se důkladně seznámit.

Další variantou je čerpat překlenovací úvěr či úvěr ze stavebního spoření, ovšem jen za určitých podmínek. „Oba úvěry jsou určeny na financování bytových potřeb, do kterých spadá i bazén. Realizace bazénu však tvoří výjimku a úvěr na něj lze čerpat pouze v případě širšího okruhu prací, například rekonstrukce, modernizace či výstavba. Následně je třeba doložit rozpočet dle rozsahu prací a stavební povolení, či ohlášení, je-li stavebním úřadem vyžadováno,“ vysvětluje David Krček, produktový manažer Wüstenrot – stavební spořitelny.

Kolik stojí provoz a údržba?

Cena za kubík vody se v regionech liší. Dle objemu vody, který k napuštění budete potřebovat, si ale vynásobením cenou za kubík ve vašem bydlišti vypočítáte, na kolik vás vyjde plný bazén. Ani tím však výdaje nekončí.

Platit budete i za:

  • Tester pH: 400 Kč
  • Bazénový vysavač: 1 000 Kč
  • Pískový filtr: 3 000 Kč
  • Bazénový kartáč: 100 Kč
  • Podkladová plachta: 500 Kč
  • Krycí plachta/solární plachta: 300/600 Kč

Celý článek čtěte zde. Další tipy, jak ušetřit, najdete na serveru Finexpert.cz

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

donlabuznik ( 13. května 2018 00:08 )

Já jsem si koupil bazén na https://hrackyzadobrekacky.cz/hracky-na-zahradu/bazeny/ a nemužu si naprosto stěžovat, zvolil jsem sice skromnější volbu, ale díky tomu nemám žádné velké náklady na vodu a chemii, takže si nemohu stěžovat, svoji službu bazén plní na jedničku.

Ferenze113 ( 12. února 2018 22:01 )

Nesouhlasím s tím, že by bazén byl na provoz tak drahý, jak píšou někteří přispěvatelé do diskuze... My máme venkovní krytý bazén od https://www.albixon.cz/ už dva roky, zatím jsme nepocítili nějaký extrémní výkyv na ceně služeb, které každý měsíc platíme, počáteční investice je sice poněkud vyšší, ale rozhodně se tato koupě vyplatí! ;-)

djaba ( 27. dubna 2017 10:39 )

Využil jsem před třemi léty jarní akci u Mondfílda - za třetinu .Komplet všechno za čtrnáct litrů ,bazén 3,66 m ,solár ,filtr ,plachty ap. .Na sezónu mi stačí po jednom balení chemie a vodu mám stále tutéž a voní .

bursik ( 27. dubna 2017 07:29 )

vypocet je tento, nase rodina by mohla mit 300let permanentku do Aquaparku za cenu bazenu jean dejauvui ! Jeden rok jsme plavali 1x byla zima i v lete a Chemie 7000kc a denni vysavani,prani filtru a beda na opravu neprijdou nebot chteji delat velke penize a ne servis voda 50m3 take neni zadarmo Urcite CZ neni Kalifornie a tudiz bazen ne, lepsi je relax virivka nejlepe nafukovaci.Sauna je i spolecenska zalezitost a mate vse pripraveno a jen relaxujete na plovarne

Zobrazit celou diskusi