Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zapomínáte na pojištění před cestou? Postarat se o něj může váš mobil

Autor: ula - 
21. března 2017
19:51

Řada lidí stále zapomíná, že by si před cestou do zahraničí měla sjednat cestovní pojištění, případně ho zcela vynechávají s pocitem, že jim se přece nemůže nic stát. Jenže případný úraz by se vám mohl pěkně prodražit. Kromě úrazového pojištění byste neměli zapomínat na pojištění zodpovědnosti nebo i zavazadel. Ať už chronicky zapomínáte, nebo jste líní, může vám pomoci chytré cestovní pojištění.

Cestovní pojištění nás chrání v zahraničí před nečekanými výdaji spojenými se zdravotním ošetřením a transportem. V cizích zemích nejsme účastni žádného veřejného pojištění, tak by se nám mohlo stát, že budeme muset vše platit z vlastní kapsy. 

„Mimo výlohy spojené se zdravotní péčí nám pojištění pomůže také v případě, kdy způsobíme škodu někomu jinému. Pojištění občanské odpovědnosti, které máme k pojištění domácnosti, má omezenou územní platnost pouze pro Českou republiku a v zahraničí nám nepomůže,“ shrnuje Lukáš Urbánek ze společnosti Partners.

20 korun na den

Cena pojištění pro země EU začíná kolem 20 Kč na den a osobu. Výše ceny záleží na destinaci, kam se chystáme, a na výši pojistných částek a množství připojištění. „Ty nejlepší pojišťovny nabízejí úhradu léčebných výloh bez limitu. Libovolně u cestovního pojištění lze zvolit pojištění zavazadel, úrazové pojištění a pojištění stornopoplatků,“ radí Urbánek.

Pojištění v mobilu

Pokud se vám nechce sjednávat cestovní pojištění na pobočce a i online formuláře jsou na vás zdlouhavé, můžete zkusit chytré cestovní pojištění.

„Jde o funkci v tarifu, kterou si můžete povolit, a cestovní pojištění se vám samo vypíná a zapíná ve chvíli, kdy překročíte hranice,“ přibližuje Markéta Gasiorovičová, produktová manažerka O2.

Jakmile vyrazíte do ciziny, stačí s sebou mít zapnutý telefon s aktivním roamingem a pojištění se s prvním přihlášením do zahraniční sítě samo zapne a pro ujištění vám přijde potvrzující SMS.

Chytré cestovní pojištění jednoduše aktivujete v mobilu. Chytré cestovní pojištění jednoduše aktivujete v mobilu. | O2

Jaké limity?

Odborníci radí nastavit hlavně vysoké limity – přibližně 4–5 mil. Kč na léčebné výlohy, na odpovědnost 2 mil. Kč. Nejdůležitější je výše limitu pojištění na léčebné výlohy a také limit na pojištění odpovědnosti.

Chytré cestovní pojištění zahrnuje pojištění léčebných výloh až do 5 milionů Kč, pojištění právní ochrany, úrazové pojištění, odpovědnost za škodu a pojištění zavazadel.

„Chytré cestovní pojištění funguje všude tam, kde má O2 roamingového partnera,“ říká Gasiorovičová. Pokud ovšem hodláte provozovat adrenalinové sporty, doporučuje pojistit se spíš u pojišťovny. Zároveň si zkontrolujte, zda nevyrážíte někam, kam nedoporučuje jezdit ministerstvo zahraničí.

Po aktivaci služby vám přijdou veškeré informace na mail, včetně kartičky cestovního pojištění, kterou byste si měli vytisknout. Pokud se něco stane, můžete volat na nonstop asistenční službu, kde vám poradí, jak problémy řešit. Operátor hovor na linku hradí ze svého.

Kolik to stojí?

Volit můžete ze dvou variant – pojištění pro jednoho, pak už záleží, jaký máte roamingový tarif. Pojištění vyjde na 29 korun na den, dražší varianta vyjde o desetikorunu dráž.

Cestujete-li s rodinou, můžete zvolit variantu pro rodinu, kdy lacinější varianta pro vás, vašeho partnera a dítě pod 18 let vyjde na 79 korun na den.

Dovolená se může prodloužit

„Pokud uzavíráte cestovní pojištění, počítejte s tím, že se dovolená může z jakéhokoliv důvodu prodloužit. Pojištění si tedy sjednáváme s malou časovou rezervou. Pokud si sjednáváme cestovní pojištění online, je důležité vyplnit správně údaje o počtu cestujících a destinaci,“ radí Urbánek.

S chytrým cestovním pojištěním některé tyto starosti odpadají, protože se vám deaktivuje, až když dorazíte domů. Navíc neplatíte nic předem, poplatky za pojištění najdete ve svém vyúčtování za období, ve kterém pojištění skončilo.

Chytrým telefonem můžete už i platit. Podívejte se, jak na to:

 

koliaska ( 23. ledna 2019 05:34 )

Tyjo, díky za info. Toto jsem vůbec netušila. Abych pravdu řekla, tak my nikdy cestovní pojištění před cestou na dovolenou moc neřešili. Letos se ale chystáme s mužem vydat mnohem dál, než do Chorvatska, takže jsme si řekli, že by se nám cestovní pojištění možná mohlo hodit. Bylo mi doporučeno zařídit si ho u této pojišťovny: https://www.ervpojistovna.cz/ Co myslíte, je to dobrý nápad? Má s nimi někdo zkušenost? Díky.

Zobrazit celou diskusi