Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bankovní účty pro seniory: Kdo je nabízí zdarma a kde vám vrátí poplatky?

  • Autor: ula - 
    9. 3. 2017
    06:15

    Když pro důchod, tak na poštu a v hotovosti. Roky zažitý rituál seniorů už není pravidlem a roste počet těch, kteří si peníze a jiné úspory chtějí vkládat na účet. Domácí ekonomka oslovila největší české banky, aby seniorům doporučily některé ze svých kont. Požadovala přitom, aby účet nijak neohrozil skromný rozpočet penzistů. A aby šel ovládat i jinak než jen přes internet. Zjistěte, které banky vycházejí seniorům nejvíce vstříc.

  • 1.Nerozumíte bankovním účtům? Nechte si vše vysvětlit

    „Přibývá seniorů, kteří už se nespoléhají jen na hotovostní operace, ale používají moderní bankovní produkty. Například platby kartou u obchodníka jsou už i u seniorů poměrně běžné,“ říká Lukáš Kaňok, hlavní finanční analytik internetového srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

     

    Naopak internetové nebo mobilní bankovnictví pro mnoho seniorů zatím není tak lákavé a výhodné, jako pro mladší generaci. Senioři často nemají internet nebo chytrý telefon a online službám obecně moc nedůvěřují. Pokus proniknout do světa internetového bankovnictví se tak namísto ulehčení pro ně může snadno stát velmi traumatizujícím zážitkem, který je může zcela odradit,“ míní Kaňok.

     

    Tento přístup se podle experta bude postupně měnit a dnešní lidé středního a vyššího věku už v době stáří budou přistupovat k online službám zcela jinak, otevřeněji a bez obav. To se projeví i v budoucí nabídce bank účtů pro seniory, jejich parametrech, či přímo v jejich existenci na trhu.

     

    „V současné době většina bank seniorům nabízí běžný účet, některé se zvýhodněním, pokud je na účet posílán důchod. Sleva z účtu ale není jediným měřítkem. Zájemcům zároveň doporučuji důkladně prozkoumat, nechat si vysvětlit a vyčíslit od pracovníků banky poplatky spojené s užíváním účtu – vklad nebo výběr peněz, trvalé příkazy nebo poplatek za platební kartu. Ty mohou hrát klíčovou roli v tom, zda je účet pro seniory výhodný či naopak,“ doporučuje Kaňok.

    Chcete si založit bankovní účet? Na všechno se zeptejte. Chcete si založit bankovní účet? Na všechno se zeptejte. | profimedia.cz
     

  • 2.Air Bank

    Air Bank nabízí jeden typ běžného účtu, vybrat si můžete ze dvou tarifů – Malého a Velkého.

     

    Malý tarif znamená běžný účet s nulovým měsíčním poplatkem. Velký tarif (100 Kč/měsíc) se hodí pro klienty, kteří budou účet využívat více a ocení například výběry z bankomatů v celé Evropské unii zdarma. V bance se vás obvykle zeptají, jak budete účet využívat, a podle toho vám doporučí tarif.

     

    „Klient v seniorském věku se totiž automaticky nerovná člověk, který neumí ovládat počítač nebo nepoužívá platební kartu. Máme dokonce více než devadesátileté klienty, kteří běžné používají internetové bankovnictví a platí bezkontaktní kartou. Navíc s rychlejší orientací v internetovém bankovnictví obecně všem novým klientům pomáhá to, že na pobočce sedí vedle bankovního asistenta a společně koukají do stejného online prostředí, se kterým pak klient pracuje i doma,“ vysvětluje mluvčí banky Vladimír Komjati.

     

    Klient-senior tedy může u Air Bank využívat běžný účet s nulovým měsíčním poplatkem (Malý tarif). Když nebude chtít účet spravovat online, může zdarma zadávat platební příkazy přes telefon anebo navštívit pobočku. Pokud vám vyhovuje zasílat hotovost na svůj účet přes poštovní poukázku, je to také možné, ale platíte za to poplatek České poště.

    Jaké bance Češi nejvíce důvěřovali? Jaké bance Češi nejvíce důvěřovali? | Profimedia

  • 3.Equa Bank

    „Pro seniory doporučujeme Běžný účet Equa bank, jehož vedení je zcela zdarma a klient tak neplatí žádné měsíční poplatky. Pro klienty je k dispozici vedle internetového a mobilního bankovnictví rovněž telefonní bankovnictví. Pokud tedy klienti nepoužívají internet, mohou si jakékoli informace zjistit a zařídit po telefonu,“ řekl Blesk.cz Miroslav Toman z Equa Bank.

     

    Výhodou je možnost bezplatně vybírat hotovost z kteréhokoli bankomatu v ČR. Vložit peníze na účet lze snadno na kterékoli pobočce České pošty prostřednictvím složenky typu A. Navíc jim Equa Bank na účet následně vrátí poplatek 40 Kč, který si za vložení hotovosti na účet účtuje Česká pošta. Stačí, když na složenku vyplní variabilní symbol 111.

     

    Pokud chcete přejít z jiné banky, vše za vás Equa Bank vyřídí, včetně nastavení trvalých příkazů a inkas tak, jak byly užívány u původní banky. Ani nemusíte chodit do své staré banky.

    Equa bank Equa bank | Equa bank

  • 4.mBank

    I když je tato banka internetová a nemá na pobočkách přepážky pro hotovostní operace, senioři u ní tvoří 10 procent klientů, je jich 65 801. Je to důkaz, že i senioři se rozumí s internetem a chytrými mobilními telefony. Pokud patříte mezi ně, máte samozřejmě v této bance velkou výhodu.

     

    Ovládat tablety, počítače a porozumět si nejen s technikou učí seniory organizace Elpida:

    Video  Seniory učí „nový život“: Kurz s tabletem, graffiti nebo španělština  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

    „Nejvyšší operace na účtu seniora: 114 milionů Kč. Za rok 2016 přišlo na seniorské účty celkově 21,6 miliard korun a odešlo 20,5 miliard korun,“ říká mluvčí mBank Pavel Vlček, aby dodal: „Co se týče vkládání hotovosti na mKonto, tam je to možné jak prostřednictvím poštovní poukázky, tak také prostřednictvím nové sítě moderních „recyklačních” vkladových bankomatů, které v těchto dnech banka spouští.“

    mBank mBank | mBank

  • 5.UniCredit Bank

    „Seniorům bychom doporučili náš unikátní účet U konto. Jeho vedení je pro klienta zcela zdarma v případě splnění podmínky aktivního užívání konta formou minimálního měsíčního kreditního obratu ve výši 12 000 korun. Pokud senior sám takto vysoký příjem nemá, může využít variantu U konto TANDEM. S ním mohou uvedenou podmínku plnit dva lidé společně, například s partnerem nebo potomkem. Získají tak dva zcela samostatné účty vedené zdarma,“ uvádí tiskový mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

     

    Jaké služby zdarma při splnění jednoduché podmínky obsahuje U konto a U konto TANDEM:

    • Otevření a vedení běžného účtu v Kč
    • Měsíční elektronický výpis z účtu
    • Poskytnutí, správu a vedení kontokorentního úvěru na běžném účtu (možnost převedení stávajícího limitu kontokorentu/ů do UniCredit Bank)
    • 1 platební kartu Debit MasterCard
    • Internetové bankovnictví – Online Banking a banku v mobilu – Smart Banking
    • Zabezpečení internetového bankovnictví – Online Banking klíč v mobilní aplikaci zdarma Tuzemský trvalý příkaz, souhlas s inkasem a SIPO (zadání, změna, zrušení elektronicky)
    • Tuzemský trvalý příkaz, souhlas s inkasem a SIPO (zadání na papírovém formuláři)
    • Všechny výběry z bankomatů všech poskytovatelů v ČR a v zahraničí
    • Všechny příchozí tuzemské standardní platby
    • Všechny odchozí tuzemské standardní elektronicky zadané platby autorizované prostřednictvím mobilní aplikace Online Banking klíč (jednorázové platby, trvalé příkazy, SIPO, inkaso)
    • Vklady hotovosti v Kč na pobočce
    • Vklady hotovosti prostřednictvím bankomatů UniCredit Bank v ČR na účty vedené UniCredit Bank v ČR
    • Cash Back – výběr hotovosti při platbě kartou v ČR

    UniCredit UniCredit | UniCredit Bank

  • 6.Komerční banka

    „Senioři jsou pro nás stejně vážení klienti jako lidé v produktivním věku, a proto bychom jim nabídli stejný běžný účet – Můj účet. Jedna příchozí transakce stačí k tomu, aby měl klient účet zdarma. Pro tuto skupinu klientů je velmi důležitý osobní kontakt s bankéřem a blízkost bankovní pobočky s bankomatem, kde mohou vyřídit vše potřebné,“ vzkazuje seniorům mluvčí Komerční banky Pavel Zubek.

    Komerční banka Komerční banka | archiv

  • 7.ČSOB a ERA Poštovní spořitelna

    „Klienti ČSOB se mohou od 1. května těšit na vylepšení účtu ČSOB Plus Konto. Od tohoto dne bude u Plus Konta pro osoby starší 58 let a zdravotně postižené výhoda sníženého příjmu na 5 000 Kč měsíčně (dříve to bylo 15 000 Kč/měsíc), takovýto klient pak bude mít vedení ČSOB Plus Konta zdarma,“ sdělila Blesk.cz mluvčí Pavla Hávová

     

    Senioři jistě ocení  možnost výběru hotovosti na České poště zdarma a navíc jednu donášku hotovosti zdarma. Další výhodou jsou veškeré vklady hotovosti na přepážce ČSOB, které má tento klient zdarma, přes poštu pak zaplatí 10 Kč za jeden vklad. Standardem pro tento účet je i neomezený počet příchozích tuzemských plateb, odchozích tuzemských plateb zadaných elektronicky, neomezený počet inkas a také neomezený počet výběrů z našich bankomatů v ČR. K tomuto účtu jsou k dispozici dvě platební karty.

     

    Pro klienty Ery a Poštovní spořitelny bude od 1. května k dispozici nový Poštovní účet se stejnými parametry, jako bude mít ČSOB Plus Konto.

    ERA ERA | archiv
    ČSOB ČSOB | archiv

  • 8. MONETA Money Bank

    Senioři mohou využít konto Genius Free&Flexi, vedení účtu je zdarma. Je zde podmínka kreditního obratu ve výši 7 000 Kč. Průměrná výše důchodu v ČR je 12 425 Kč, takže by většina seniorů by měla tuto hranici splnit,“ řekla mluvčí banky Lucie Leixnerová.

     

    Klient získá k účtu jednu debetní platební kartu a může čerpat výhody v partnerské síti bene+, kde jsou i oblíbené BENU lékarny.

    MONETA Money Bank MONETA Money Bank | Moneta

  • 9.Fio Banka

    „Máme jeden typ účtu pro všechny včetně seniorů, a to Fio osobní účet. Klienti ho mohou obsluhovat na pobočce, ale výhodnější je jeho správa přes internet. Pak totiž výrazně ušetří a nebudou platit poplatky. Klienti navíc nemusí splnit žádné podmínky, aby měli účet zdarma,“ uvedl mluvčí Zdeněk Kovář.

     

    Bez poplatků je založení i vedení účtu, všechny tuzemské platby v korunách i platby v eurech na Slovensko, platební karta, 10 výběrů měsíčně z  bankomatů, až 5 výběrů z cizích v ČR jako odměna za platby kartou, vklad i výběr hotovosti na pobočce a mnoho dalších výhod. Pokud si nerozumíte s internetovým bankovnictvím, poradí vám pracovník na pobočce.

    Fio banka Fio banka | Fio banka

  • 10.Raiffeisenbank

    „Nejvíce využívaným účtem je eKonto SMART, který obsahuje vše potřebné pro správu financí a jehož vedení je zdarma, pokud je klient aktivní. To znamená, že z účtu odejdou alespoň tři platby (elektřina, plyn, SIPO, apod., ale spadají sem i platby kartou či výběry z bankomatu) a dodrží se hranice příchozích plateb v souhrnné výši alespoň 5 000 Kč,“ doporučuje mluvčí banky Petra Kopecká.

     

    Podmínka platí pro každého klienta nad 60 let, ať už je v důchodu, nebo ještě částečně či plně pracuje. Pokud klient účet aktivně nevyužívá, pak je cena za vedení účtu 99 Kč měsíčně.

     

    Výhody eKonta Smart:

    • zdarma vedení účtu (podmínky viz výše)
    • zdarma výběry z bankomatů všech bank v ČR
    • zdarma neomezený počet tuzemských elektronických plateb
    • zdarma vedení kreditní karty EASY, debetní karty a bezkontaktní nálepky
    • zdarma všechny vklady a jeden výběr měsíčně na pokladně
    • sleva 1 % z úrokové sazby Hypotéky na bydlení
    • úrok až 0,75% na Spořicím účtu eKonto FLEXI
    • Bezúročná rezerva ve výši 1000 Kč jako pojistka proti nepovolenému přečerpání účtu
    • Ovládání účtu pomocí aplikace Mobilní eKonto
    • Vedení účtu v až 9 měnách (CZK, USD, EUR, GBP, CHF, JPY, CAD, HUF, PLN)

    Raiffeisen BANK Raiffeisen BANK | Raiffeisen BANK

  • 11.Česká spořitelna

    Senioři dostanou u České spořitelny základní účet zdarma, obsahuje platební kartu, internetové nebo telefonické bankovnictví a všechny příchozí platby, za další položky platí podle ceníku.

     

    „Pro ty, kteří jsou v bankování aktivnější, pak máme službu Moje zdravé finance. Dva plně vybavené účty s možností konzultací se svým osobním bankéřem a řadou dalších výhod. I tyhle dva účty s poradenstvím mohou mít senioři zcela zdarma, když jim v daném měsíci na účet přijde minimálně 7 000 korun a jednou zaplatí kartou, nebo mají od Spořitelny ještě nějaký jiný produkt (úvěr, kreditku, pojištění nebo třeba penzijní spoření). K založení účtu stačí pár minut, jeho ovládání je jednoduché,“ říká mluvčí Kristýna Havlingerová.

    Česká spořitelna Česká spořitelna | archiv

mrazkova@tiscali.cz ( 27. ledna 2018 19:17 )

Pokud by chtěli mít důchodci svůj účet opravdu v bezpečí, měli by si založit anonymní bankovní účet - https://www.ioffshore.cz/anonymni-bankovni-ucet . Takhle na nich akorát banky vydělají, jelikož ví, že se v tom důchodci nevyznají.

bursik ( 15. března 2017 07:29 )

Banka nevydelava na pujckach ani investicich,ale prave na poplatcich.Kazdy pohyb malickem bankere zaplati klient.Nic neni zadarmo a u banky to plati obzvlast. Rocne at mlady ci stary za Konto a jeho vedeni odevzda velike penize prave bance.!!!

Zobrazit celou diskusi