Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nabrali jste o Vánocích kila půjček? Nejlepší finanční dietou je konsolidace

  • Autor: ula - 
    12. 1. 2017
    06:28

    Lidé si na předvánoční nákupy každoročně vypůjčí mnoho peněz. Po novoročním „vystřízlivění“ z honby za dárky je nezřídka čeká nepříjemná „kocovina“, tedy nutnost začít finanční závazky splácet. Ti, kteří mají už z dřívějška na krku další půjčky, se mohou velmi snadno dostat do nekonečného kolotoče splátek. Jednoduchým, ale účinným řešením, jak si zachovat majetek i životní úroveň za rozumnou cenu, je konsolidace půjček.

  • 1.Cesta z dluhové pasti

    Co se pod pojmem konsolidace skrývá? Konsolidace půjček spočívá ve sloučení více úvěrů do jednoho pod střechu konkrétní finanční instituce. To s sebou přináší celou řadu výhod. Ta nejzásadnější je, že vám klesne měsíční splátka, někdy i úroková sazba, která se na původní půjčky vztahovala. Navíc ušetříte stovky korun za bankovní poplatky. Výhodou také je, že poté už není potřeba hlídat několik termínů pro jednotlivé splátky, protože nyní platíte pouze jednu jedinou.

     

    „Konsolidace je obecně dostupnou cestou, jak si finanční břímě ulehčit a nabízí ji většina bank i řada nebankovních institucí. Pomocí konsolidace půjček můžete ušetřit měsíčně i tisíce korun, záleží, jak hluboko sahají vaše dluhy,“ říká Vojtěch Adam Rychlíček, finanční analytik ze srovnávacího portálu Ušetřeno.cz

     

    Cesta z dluhové pasti Cesta z dluhové pasti | Profimedia

  • 2.Konsolidovat můžete cokoliv

    Do jedné půjčky můžete kromě klasických půjček slučovat i závazky pocházející např. z kontokorentu, kreditních karet, u některých bank lze sloučit i leasing. Množství úvěrů přitom nehraje roli. Jediné omezení představuje celková výše vašich závazků. Některé banky konsolidují dluhy do 600 tisíc korun, jiné do jednoho milionu.

    Konsolidovat můžete cokoliv. Konsolidovat můžete cokoliv. | profimedia.cz

     

  • 3.Jak postupovat?

    Jako u ostatních finančních produktů je vhodné obrátit se na odborníky. První možností je osobní návštěva pobočky banky, kde se můžete poradit s konzultantem, který vám poskytne základní informace. Ke konkrétní kalkulaci možnosti konsolidace a výpočtu potřebné částky a měsíčních splátek ale budete moci přikročit až po předložení výčtu svých dosavadních závazků spolu s příslušnými dokumenty.

     

    Jak postupovat? Jak postupovat? | profimedia.cz

  • 4.Zkuste kalkulačku na internetu

    Výrazně rychlejší a snazší cestou, jak získat základní přehled o možnostech konsolidace, je využití nezávazné kalkulace na internetu spojené s možností telefonické konzultace se zákaznickými centry. Pomocí kalkulaček vypočítáte nejen potřebnou částku ke konsolidaci všech vašich závazků, ale také výši splátek. Další informace o tom, zda máte šanci dosáhnout na konsolidaci, vám sdělí proškolení operátoři. Ti také provedou předvýběr, aby mohli bankám postupovat jen ty žádosti, které mají šanci uspět. Zabrání tím zamítnutí ze strany banky, které se také zaznamenává do vaší finanční historie a může mít vliv na budoucí žádosti.

     

    „Konsolidace je finanční produkt, na který může dosáhnout většina lidí, kteří nemají žádný výrazný finanční škraloup z minulosti. Na trhu existuje pestrá nabídka. Možnost konsolidace nabízí většina bank a řada nebankovních subjektů. Přesto ale existují určitá omezení, na které je při žádosti o konsolidaci třeba dávat pozor,“ říká Rychlíček.

     

    Zkuste kalkulačku na internetu. Zkuste kalkulačku na internetu. | Profimedia

  • 5.Říkat pravdu se vyplatí

    Důležité je uvést pravdivé údaje a nic nezatajovat. Pokud tak neučiníte a budete svoji situaci přibarvovat narůžovo ve svůj prospěch, třeba z ostychu, abyste se před finančním poradcem svými dluhy neztrapnili, rozhodně si tím nepomůžete. Naopak. Nemějte obavy a buďte otevření. Poradci, ať už na pobočce, či v call centru, jsou vám k dispozici právě proto, aby vám pomohli situaci řešit. Podobných či horších a složitějších případů, než je ten váš, už viděli desítky či stovky, a tak je nic nepřekvapí. Navíc od nich můžete získat třeba šikovný tip, která banka je v oblasti konsolidací benevolentnější a nabízí lepší podmínky.

     

    Říkat pravdu se vyplatí. Říkat pravdu se vyplatí. | archiv blesku

  • 6.Zrádné registry

    Pokud zatajíte některé informace o svých současných úvěrech, můžete si dveře ke konsolidaci zavřít úplně. Banky si totiž veškeré údaje o vaší finanční minulosti stejně obratem zjistí z bankovních a nebankovních registrů dlužníků či registru SOLUS. I kdyby nechtěly, nově jim to přikazuje novela zákona o spotřebitelském úvěru, která vstoupila v účinnost 1. prosince 2016. A jelikož je každý případ posuzován individuálně úvěrovým specialistou, zatajením informací může vaše důvěryhodnost v jeho očích okamžitě velmi poklesnout. A s ní pochopitelně i vaše šance se žádostí o konsolidaci uspět.

     

    „Konsolidace je v podstatě půjčka jako každá jiná, ovšem poskytovaná za pro vás momentálně výhodnějších podmínek. Platí pro ni však všechna pravidla, která banky zvažují při schvalování půjček. Bonita klienta, pravidelný a dostatečný příjem a prokázaná pozitivní platební morálka,“ upozorňuje analytik.

     

    „Prověřte si svůj bankovní i nebankovní registr, nechte si udělat výpis a ověřte si, že nikde nemáte záznam dluhu po splatnosti. Tím byste se automaticky vyřadili ze hry. Jste-li v prodlení s některými splátkami, je nejlepší najít cestu, jak je co nejdříve uhradit, následně s žádostí o konsolidaci vyčkat cca 2 měsíce, aby se splacení promítlo do databází bank a zároveň se potvrdila vaše obnovená finanční morálka. To hraje při posuzování velkou roli,“ doporučuje Rychlíček.

     

    Zrádné registry Zrádné registry | Profimedia

  • 7.Konsolidace nejen po Vánocích

    „Podle našich zkušeností roste zájem o půjčky před Vánoci přibližně o 20 až 25 % oproti ostatním obdobím roku. Lidé si více a s menším rozmyslem půjčují na dárky, na které by jejich peněženka za normálních okolností nestačila. To ale neznamená, že se vás hrozba dluhové pasti musí týkat pouze v povánočním období. Sledujte své úvěry a splátky pravidelně každý měsíc a kdykoliv pocítíte, že vám přerůstají přes hlavu, vzpomeňte si, že možnost konsolidace půjček, která vám rychle a snadno pomůže z obtížné finanční situace, je tu po celý rok,“ uzavírá finanční analytik.

     

     

    Konsolidace nejen po Vánocích Konsolidace nejen po Vánocích | Profimedia

     

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi